Navigation Content

Matthew McConaughey

Matthew McConaughey

Datum rođenja: 04.11.1969

Mjesto rođenja: Uvalde, Texas, USA

Visina: 1,83 m

Matthew McConaughey rođen je u Uvaldeu u Texasu, ali je odrastao u Longviewu, gdje je diplomirao 1988. On je najmlađi sin vlasnika benzinske postaje i majke zamjenice direktora u školi. Nakon završene srednje škole, mladi Matthew studira pravo na University of Texas u gradu Austinu. Ubrzo je shvatio da to nije ono što ga zaista zadovoljava te počinje pohađati satove glume.

Glumačku karijeru započinje 1991., gdje se pojavljuje u studentskim filmovima i reklamama. Prva ozbiljna prilika pružila mu se 1993. kad u baru upoznaje casting agenta Dona Phillipsa koji je radio za redatelja Richarda Linklatera na filmu 'Munjeni i zbunjeni' (Dazed and Confused). Matthew dobiva ulogu i pokazuje svoje glumačke sposobnosti u najboljem svijetlu. Bio je toliko dobar da je od početnih pet došao na nekoliko tisuća rečenica teksta. Slijedi uloga u filmu 'Teksaški masakr motornom pilom' (Texas Chainsaw Massacre: The Next Generation), 1994., gdje glumi ludog, krvožednog i sadističkog ubojicu, s tada još nepoznatom Renee Zellweger. Ubrzo seli u Hollywood, a nedugo zatim pridružuje se Drew Barrymore na snimanju komedije 'Kava, mlijeko i šećer' (Boys on the Side), 1995.i  'Sjajna vremena' (Glory Daze), 1995. Slijedi ulogu teksaškog šerifa u priznatoj drami 'Teksaška pravila' (Lone Star), 1996., a onda i u John Grishamovom 'Vrijeme ubijanja' (A Time to Kill), 1996. sa Sandraom Bullock i Kevinom Spaceyem. Pojavljuje se u 'Scorpion Spring', 1996., te u obiteljskoj komediji 'Veće od stvarnosti' (Larger Than Life), 1996.

Matthew je već tada hvaljen i često ga uspoređuju s Paul Newmanom. Njegova sljedeća uloga je u filmu Roberta Zemeckisa 'Kontakt' (Contact), 1997. s Jodie Foster. U filmu Stevena Spielberga 'Amistad', 1997. u ulozi je odvjetnika iz osamnaestog stoljeća. Slijedi akcioni krimić 'Braća Newton' (The Newton Boys), 1998., ponovna suradnja s Richardom Linklaterom o družini koja pljačka banke, a radnja je smještena u Matthewom rodnom gradu Uvalde u Texasu. Tijekom snimanja napisao je, režirao i glumio u 20-minutnom kratkom filmu 'The Rebel', 1998. Godinu poslije gledamo ga u komediji 'Edtv', 1999., a onda hit triler 'Podmornica U-571' (U-571), 2000.  2001. godine radi na filmovima 'Trinaest priča o istoj stvari' (Thirteen Conversations About One Thing), 2001., 'Anđeli i demoni' (Frailty), 2001.

Njegova najzanimljivija uloga je u futurističkom trileru 'Carstvo vatre' (Reign of Fire), 2002., gdje glumi s Christianom Baleom. Slijedi niz romatničnih komedija 'Vjenčanje iz vedra neba' (The Wedding Planner), 2002. u kojoj se zaljubljuje u Jennifer Lopez, 'Kako se riješiti frajera za 10 dana' (How to Lose a Guy in 10 Days), 2003 s Kate Hudson, 'Male radosti života' (Tiptoes), 2003. s Kate Beckinsale, te 'Sahara', 2005. s Penélope Cruz.

Veliko razočaranje bio je njegov slijedeći glumački pothvat, sportski triler 'Sve za lovu' (Two for the Money), 2005., kojeg nisu mogla spasiti ni imena poput Al Pacina. Vratio se romantičnoj komediji zajedno s kolegicom Sarah Jessicom Parker snimivši 'Kod kuće je najljepše' (Failure to Launch), 2006., koji je izvrsno prošao kod publike. U drami 'Bili smo maršali' (We Are Marshall), 2006. glumi trenera američkog nogometa u istinitoj priča o tragediji, nadi i ustrajnosti nakon što cijela football momčad pogine u avionskoj nesreći. 2008. godine ponovno surađuje s Kate Hudson na filmu 'Nije zlato sve što sja' ( Fool's Gold), 2008, a pojavljuje se i u Ben Stillerovoj urnebesnoj komediji 'Tropska grmljavina' (Tropic Thunder), 2008. U komediji 'Jahači na valovima' (Surfer, Dude), 2008., u ulozi je mladog, preplanulog i mišićavog surfera, a u 'Sve moje bivše' (Ghosts of Girlfriends Past), 2009. u romantičnoj j ekomediji s Jennifer Garner. U 2011. imamo ga prilike gledati u kriminalističkoj drami 'Cijena istine' (The Lincoln Lawyer), 2011, u ulozi odvjetnika koji brani kriminalce, a onda preuzme slučaj koji će mu izmijeniti život. Gledamo ga i u komediji 'Bernie', 2011. s Jackom Blackom i u nezavisnom filmu Williama Friedkina 'Killer Joe', 2011.

Zanimljivosti

Bio je u najužem izboru za ulogu Jacka Dawsona u 'Titanicu', 1997., dok se Leonardo DiCaprio nije odlučio prihvatiti ulogu.

Njegov najdraži sport je golf.

Najbolji prijatelji su mu Lance Armstrong i Jake Gyllenhaal.

Ima 2 djece sa svojom djevojkom Camilom Alves, sina Levija i kći Vidu.

Ima svoju liniju odjeće pod nazivom 'j.k. livin'.

Omiljeni glumac mu je Paul Newman.

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...