Navigation Content

Laurence Fishburne

Laurence Fishburne

Datum rođenja: 30.07.1961

Mjesto rođenja: Augusta, Georgia, USA

Visina: 1,84 m

Kritičari su ga okarakterizirali kao glumca koji uvjerljivo uobličava uloge snažnih, autoritativnih i militantnih karaktera. Često su ga tijekom  njegove glumačke karijere zamijenjivali sa isto tako snažnim i karakternim glumcem Samuelom L.Jacksonom. Danas je očito da im je zajedničko samo to što su obojica izvrsni glumci, ali je za razliku od Jacksona Fishburne započeo karijeru još kao desetogodišnji dječak. Iako nikad nije učio glumu, njegov talent već od malena dolazi do izražaja. S kazališnih dasaka i televizijskog filma već se s 12 godina probio na filmsko platno i to 1975. u filmu 'Cornbread, Earl and Me'.

S 14 godina je, lažući o svojoj pravoj dobi, dobio ulogu u Coppolinom filmu 'Apokalipsa danas' (Apocalypse Now), 1979. Snimalo se na Filipinima, a trajalo je pune dvije godine. Nakon tog iscrpljujućeg i dugotrajnog snimanja Fishburne se jedno vrijeme odmarao od glume. No, odmor nije trajao predugo jer ga je Coppola doslovno vratio na filmska platna u tri svoja filma iz 80-ih; 'Štemer' (Rumble Fish), 1979., 'The Cotton Club', 1984. i 'Kameni vrtovi' (Gardens of Stone), 1987. Glumio je u međuvremenu u Spilbergovom filmu 'Boja purpura' (The Color Purple), 1985., te ostvario suradnju s redateljem Spike Leejem.

Zvijezdom filmskog platna Fishburne je postao početkom devedesetih zahvaljujući glavnoj ulozi u filmu Johna Singletona 'Dečki iz susjedstva' ( Boyz n the Hood), 1991. Devedesetih godina počeo je igrati manje stereotipne uloge karakteristične za crnce, tako je glumio psihotičnog ubojicu u Abel Ferrarinom 'Kraljevi New Yorka' (King of New York), 1990., te uličnog šahista u  'Potrazi za Bobbyjem Fisherom' (Searching for Bobby Fischer), 1993. Nakon za Oskara nominirane uloge Ike Turnera u biografskom filmu o pjevačici Tini Turner 'Što ljubav ima s tim' (What's Love Got to Do with It), 1993. Fishburna su željeli mnogi poznati redatelji pa su tako uslijedile uloge u John Singletonovom 'Viši ciljevi' (Higher Learning), 1995., Damian Harrisovom 'Lošem društvu' (Bad Company), 1995., Glimcherovom 'Pravednom cilju' (Just Cause), 1995., Oliver Parkerovom 'Otelu' (Othello), 1995. i mnogim drugim filmovima od kojih je neke i sam producirao.

Fishburnova najpoznatija uloga ipak je uloga Morpheusa u znanstveno fantastičnom filmu braće Wachowski 'The Matrix' iz 1999.godine te u nastavcima iz 2003.godine 'The Matrix Reloaded'  i 'The Matrix Revolutions'. Okušao se i kao redatelj adaptirajući predstavu 'Riff Raff' iz 1994. u kojoj je i sam glumio, ali pod imenom 'Jednom u životu' (Once in the Life). Usporedno s filmskim radom, Fishburne je radio i u kazalištu. Za ulogu u brodvejskoj produkciji August Wilsonove 'Two Trains Running' dobio je prestižnu kazališnu nagradu Tony.

Od zapaženijeih uloga našeg desetljeća možemo istaknuti njegove uloge u trećem dijelu 'Nemoguće misije 3' (Mission Impossible), 2006., zatim 'Predatorima' (Predators) iz 2010. te 'Zarazi' (Contagion), 2011. Usporedo s radom na kino hitovima, Fishburne od 2000. pa sve do 2011. ima glavnu ulogu u CBS-ovoj televizijskoj seriji 'CSI – Crime Scene Investigation'. Zanimljivo je da je ime lika kojeg glumi izabrao sam te ga je nazvao po svome sinu Rayu Langstonu. 2013. godine Fishburne se pridružio ekipi televizijke serije 'Hanibal' (Hannibal) kao dr. Jack Crawford. Ovaj upečatljivi glumac autoritativnog glasa u mnogim ulogama svoje filmske karijere utjelovljuje vrlo mudre i inteligentne karaktere kao odraz njegove osobne smirene i karizmatične energije koja nas jednostavno tjera na to da čujemo što nam ima za reći.

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...