Navigation Content

Daniel Radcliffe

Daniel Radcliffe

Datum rođenja: 23.07.1989

Mjesto rođenja: Fulham, London, England, UK

Visina: 1,66 m

Daniel Jacob Radcliffe je rođen 23. srpnja 1989. godine. Glumačku karijeru je počeo u još u školskim predstavama. Prvu filmsku ulogu  je odigrao 1999. godine kao mladi David Copperfield u istoimenom televizijskom filmu. Iste godine Daniel je izabran između tisuću djece za ulogu u visokobudžetnom filmu o Harry Potteru koji se temelji na romanima J. K. Rowling.

Radcliffe se prvi put pojavio na filmskom platnu u maloj ulozi u filmu 'Krojač Paname', (Tailor of Panama), 2001.

Film u kojem je imao glavnu ulogu, ' Harry Potter i kamen mudraca' (Harry Potter and the Sorcerer's Stone), 2001., izašao je kasnije te godine i bio je veliki financijski hit. U to je vrijeme bio drugi film po zaradi svih vremena. Daniel je postao poznat cijelom svijetu i slijedilo je snimanje drugog nastavka 'Harry Potter i odaja tajni' (Harry Potter and the Chamber of Secrets), 2002., te 'Harry Potter i zatočenik Azkabana' (Harry Potter and the Prisoner of Azkaban), 2004. i 'Harry Potter i plameni pehar' (Harry Potter and the Goblet of Fire), 2005.

Sljedeći Radcliffeov film u kojem glumi je nazavisni autralski film 'Sumorno ljeto' (December Boys), 2007., a nakon toga nastavlja snimanje Harry Potter serije; 'Harry Potter i Red Feniksa' (Order of the Phoenix), 2007., 'Harry Potter i Princ miješane krvi' (Harry Potter and the Half-Blood Prince), 2009., 'Harry Potter i darovi smrti' (Harry Potter and the Deathly Hallows), koji je snimljen u dva dijela 2010. i 2011. godine.

Daniel Radcliffe je danas svjetski priznati glumac, koji je poznanstvo sa glumcima Rupertom Grintom i Emmom Watson pretvorio u veliko prijateljstvo.

Zanimljivosti

Pokušao je čitati prvi dio knjige o Harryju Potteru kada mu je bilo 8 godina, ali je uspio pročitati cijelu tek kada je dobio glavnu ulogu u filmu.

Nikada nije vidio film Krojač Paname (2001) u kojem je glumio.

Omiljeni film mu je '12 Angry Men' (1957), prvi crno-bijeli film koji je ikada vidio.

Najbolji mladi glumac - Critic's Choice Awards (Nagrada po izboru kritičara), 2006.

Veliki je obožavatelj Garyja Oldmana.

Svira gitaru, a sluša pretežno rock. Najdraži bendovi su mu Beatles, Clash, Libertines, Strokes, Red Hot Chili Peppers, Sex Pistols i Pixies.

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...