Navigation Content

Anna Paquin

Anna Paquin

Datum rođenja: 24.07.1982

Mjesto rođenja: Winnipeg, Manitoba, Canada

Visina: 1,65 m

Rođena je 24. srpnja 1982. godine u kanadskom gradu Winnipegu, pokrajina Manitoba. Majka Mary predavala je engleski, a otac Brian joj je bio srednjoškolski profesor tjelesnog odgoja. Ima starijeg brata Andrewa i stariju sestru Kathy. Odrasla je na Novom Zelandu. Ipak, nakon rastave roditelja, preselila se u SAD. U djetinjstvu je imala mnogo hobija. Svirala je klavir, violu i čelo, plivala, plesala balet, gimnasticirala i skijala spust.  Gluma joj nije bila privlačna. Jednom je glumila tvora u školskoj predstavi i to je bilo to. A onda je njena sestra pročitala oglas koji je pozivao na audiciju za film 'Glasovir' (The Piano), 1993. Sestra je išla s prijateljicom, a Anna ih je pratila jer taj dan na Novom Zelandu nije imala ništa pametnije raditi. Kad je redateljica vidjela izvedbu devetogodišnje Anne, odmah ju je izabrala između čak 5000 kandidatkinja. Partneri su joj bili Holly Hunter  i Sam Neill. Film je bio veliki uspjeh, izazivao je ovacije, a Anna je zaradila nominaciju za najbolju sporednu glumicu na dodjeli Oscara 1993. godine, postavši tako prva Kanađanka kojoj je to uspjelo i druga najmlađa glumica kojoj je to uspjelo. Nakon toga je nastavila glumiti. Utjelovila je mladu 'Jane Eyre', 1996. u istoimenom filmu. Pojavljuje se u niz filmova, u Spielbergovovom 'Amistad', 1997.,  'A Walk on the Moon', 1999., komediji 'Ona je sve to' (She's All That), 1999., 'All the Rage', 1999.  u ulogama s glumcima kao Anthony Hopkins, Morgan Freeman, Matthew McConuaghey.

Svoju staru slavu vraća ulogom Marie, tj. Rogue u serijalu X-Men; 'X-Men', 2000., 'X-Men 2', 2003., 'X-Men: Posljednja fronta' (X-Men: The Last Stand), 2006. Naučno fantastični serijal filmova,  rađenih po Marvelovom stripu o super junacima u kojima se rađaju djeca sa neobičnim moćima, uzrokovanim promjenama u genetskom kodu.  Anne u ulozi Rogue ima sposobnost upijanja moći i sjećanja onoga koga dodirne. Između serijala Anne se pojavljuje u  nekoliko poznatih filmova; 'Korak do slave' (Almost Famous), 2000. i 'Vojnici bizoni' (Buffalo Soldiers), 2001. Slijedi glavna uloga u horor filmu 'Darkness', 2002. i 'The Squid and the Whale', 2005., te 'The Romantics', 2010.

Prekretnicu u njenom životu donosi popularna HBO serija 'Okus krvi' (True Blood), 2008.-2013. Anne je ulozi konobarice s telepatskim moćima koja otkriva svijet vampira kad se zaljubi u jednog od njih. Anne je 2009. za ulogu Sookie Stackhouse nagrađena Zlatnim Globusom. U seriji je zaljubljena u Billa kojeg glumi Stephen Moyer, a njihova ljubav se produžuje i u životu. Vjenčani su i imaju blizance.

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...