Navigation Content

James Franco

James Franco

Datum rođenja: 19.04.1978

Mjesto rođenja: Palo Alto, California, USA

Visina: 1,80 m

James je američki glumac, rođen 19. travnja 1978. godine u Palo Altu u Kaliforniji. Majka mu je književnica a otac poduzetnik. Odrastao je u Kaliforniji sa dva mlađa brata. James je diplomirao na Palo Alto High School 1996., te se upisao na UCLA studirati engleski jezik. Da bi prevladao svoju sramežljivost, upisao se na glumu te napustio studij nakon samo godinu dana. Nakon petnaest mjeseci intezivnog studiranja na Robert Carnegie's Playhouse Westu, James počinje slijediti svoj san i posvetiti se glumi. U tom kratkom vremenu dobiva ulogu u seriji 'Freaks and Geeks', 1999.-2000. koja ga je i proslavila. Serija tada ne biva prepoznata kod gledatelja, te se snima samo godinu dana, dok je danas dobila status kultne serije.

Nakon toga dobiva ulogu u romantičnoj komediji 'Po svaku cijenu' (Whatever It Takes), 2000., te 'At Any Cost', 2000. Iduće godine glumi u TV filmu 'James Dean', 2001. i uloga Jamesa ga diže u zvijezde gdje James dobiva priliku da pokaže svoj talent. Od tada dolaze ponude za veće filmske uloge i Jamesova karija tek počinje. Nakon što izgubi glavnu ulogu Spider-mana od Tobeya Maguirea u filmu 'Spider-man', 2002., dobiva ulogu Harrya Osborna s kojom se vraća i u 'Spider-Man 2', 2004. i 'Spider-Man 3', 2007. Između trologije snima 'Slijepa točka', (Blind Spot), 2002., 'Divlje ulice' (Deuces Wild), 20002., te 'Grad na obali' s Robert De Nirom koji je izjavio da mu je osobita čast raditi s Jamesom nakon što je vidio njegovu izvedbu James Deana. James ne prestaje raditi, slijed niz komedija manje važnih za njegovu karijeru kao 'Nije zlato sve što sja' (Fool's Gold), 2005., 'Majmun' (The Ape), 2005., 'Tristan + Isolde', 2006., te avanturistički 'Heroji neba' (Flyboys), 2006. Iduće godine James se okušava i kao redatelj na filmu 'Good Time Max', 2007. Pojavljuje se u 'Dolini nestalih' (In the Valley of Elah), 2007. s Tommyem Lee Jonesom, Susan Sarandon i Charlize Theron. U filmu 'Pineapple Express', 2008. gledamo ga uz Setha Rogena, u 'Olujna ljubav u Rodantheu' (Nights in Rodanthe), 2008. s Richardom Gereom i Diane Lane.

Slijedi Gusov Van Santov nagrađivani film 'Milk', 2008., biografska priča o životu borca za prava homoseksualaca u kojem je James u ulozi ljubavnika Harveyu Milku. Uloga mu je donijela nagradu Independent Spirit za najboljeg sporednog glumca. 2010. godine James radi na nekoliko projekata. Eksperimentalni film redateljsko-scenarističkog dua Roba Epsteina i Jeffreyja Friedmana 'Urlik' (Howl), 2010. u ulozi je američkog pjesnika Allena Ginsberga. U drami 'Shadows & Lies', 2010. glumi Williama Vincenta koji priča svoju životnu priču u kojoj je igrom slučaja izbjegao smrt ne ušavši u avion koji se srušio, o ženi s kojom je jako vezan, a jedva je poznaje, o zločinačkom sindikatu koji ih je i spojio… Iste godine snima avanturističku dramu '127 sati' (127 Hours), 2010. gdje je za ulogu Aron Ralston, mladića koji je bio zarobljen u izoliranom kanjonu negdje u Utahu 127 sati, nominiran za BAFTA nagradu za najboljeg glavnog glumca, Nagradu Udruženja filmskih glumaca za najboljeg glumca u glavnoj ulozi, Zlatni globus za najboljeg glavnog glumca u igranom filmu (drama), kao i za prvi Oskar za najboljeg glavnog glumca u svojoj karijeri. Iste godine bio je domaćin dodjele Oskara, zajedno s Anne Hathaway.

U 2011. James snima manje zapaženu komediju 'Vaše Visočanstvo' (Your Highness) uz Natalie Portman i Dannya McBridea, te 'The Broken Tower', 2011., crno-bijeli film za koji je James napisao scenarij, režirao ga i glumio glavnu ulogu američkog pjesnika Harta Cranea. Film je ujedno i bio njegov magistarski rad za MFA na New York University. Slijedi 'Planet majmuna: Postanak' (Rise of the Planet of the Apes), 2011. i uloga Willa Rodmana, znanstvenika koji radi za veliku farmaceutsku korporaciju koja provodi genetička istraživanja koja vode razvoju inteligencije kod majmuna i propasti ljudske vrste. Iste godine režira i glumi i u filmu 'Sal', priču o posljednjim satima života Sala Mineoa. I uz sve filmove na kojima je radio, James je paralelno našao vremena i za snimanje serije 'General Hospital', 2009.-2012. Nastavlja s filmom 'About Cherry', 2012., priči o 18-godišnjakinji koja se nezadovoljna svojim privatnim životom upusti u svijet pornografije te uđe u vezu s odvjetnikom koji je ovisan o kokainu – Jamesom. Slijedi 'The Iceman', 2012., film koji je rađen prema istoimenoj knjizi, koja je inspirirana stvarnim događajima o ozloglašenom plaćenom ubojici Richarda Kuklinskom, 'The Letter', 2012. s Winonom Ryder i Joshom Hamiltonom, 'Tar', 2012. s Henryem Hopperom, Milom Kunis i Jessicom Chastain. Trenutno se pojavljuje i u seriji 'Hollywood Heights', u ulozi Osbornea 'Oza' Silvera, ekscentričnog filmskog tajkuna, te na dokumentarnom filmu 'Interior. Leather Bar.', koji govori o otkrivanju seksualnosti i seksualnim slobodama. Sramežljivi i povučeni dječak postao je svestrani i talentirani glumac što potvđuje i zvijezda na holivudskom Šetalištu slavnih.

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...