Navigation Content

Bill Murray

Bill Murray

Datum rođenja: 21.09.1950

Mjesto rođenja: Wilmette, Illinois, USA

Visina: 1,88 m

William James Murray je rođen 21.09.1950. u državi Illinois, SAD. Odrastao je u brojnon obitelji. Čak trojica njegove braće su također glumci. Studij medicine na Regis University morao je prekinuti jer je sa 20 godina uhićen zbog posjedovanja marihuane. Glumački počeci mu datiraju u sedamdesetima, kad je s bratom nastupao u improviziranoj komičarskoj grupi, a nakon toga i u TV Show-u Saturday Night Live. Krajem sedamdesetih je jedan od najpopularnijih članova te emisije.

Prvo filmsko pojavljivanje ostvario je epizodnom ulogom u filmu 'Next Stop, Greenwich Villlage', 1976., a prva mu je glavna uloga u filmu 'Meatballs', 1979. Filmovi koji su uslijedili, među kojima i 'Luda partija golfa' (Caddyshack), 1980. nisu bili omiljeni kod kritike, no ipak su stekli svojevrsni kult status. 1982. nastupa s prijateljem Dustinom Hoffmanom u filmu 'Tootsie', nominiranim za 10 Oscara. Njegov najkomercijalniji film je 'Istjerivači duhova' (Ghostbusters), 1984., fantastična komedija, koja šarenilom i glazbom odražava duh osamdesetih. Njegova se publika do tada već navikla da su likovi koje on glumi hladnokrvni i pasivni usprkos neurotičnom okružju. Zanimljivo je da je 'Istjerivače duhova' nevoljko snimio i to samo pod uvjetom da prethodno završi rad na filmu 'The Razor's Edge', 1985., za kojeg je napisao i scenarij. Bio je razočaran neuspjehom tog filma u usporedbi s 'Ghostbustersima'. Nakon malog pojavljivanja u filmu 'Mala trgovina užasa' (Little Shop of Horrors), 1986. i zamijećene uloge u moderniziranoj verziji Dickensove božićne priče, filmu 'Božićni duhovi' (Scrooged), 1988., redatelj Harold Ramis nagovorio ga je na snimanje filma 'Istjerivači duhova 2' (Ghostbusters 2), 1989.

Slijedeće godine režira i glumi u filmu 'Brza promjena' (Quick Change), 1990. To je i jedini film koji je režirao. Uslijedilo je snimanje niza hitova. 'Što ćemo s Bobom' (What About Bob?), 1991., redatelja Franka Oza bio je film u kojem Murray tumači još jedan u nizu neurotičnih likova. 'Beskrajan dan' (Groundhog Day), 1993. je po njegovoj izjavi najbolji film koji je ikad snimio. Za taj je film dobio u nominaciju za nagradu Saturn. Iste godine snima i 'Jedna žena, dva muškarca' (Mad Dog and Glory), 1993. u kojem su mu partneri Robert De Niro i Uma Thurman. Film 'Ed Wood', 1994. kojeg je režirao Tim Burton predstavlja ga u sporednoj ulozi u biografskoj drami o poznatom 'režiseru najgorih filmova', kojeg glumi Johnny Depp. Murrayevo manirističko prikazivanje flegmatičnih karaktera dobro se uklapa u ovaj film pun bizarnih likova.

Do kraja desetljeća snima manje uspješne filmove, ali mu 1998. Wes Anderson nudi ulogu u filmu 'Tajkun iz Rushmorea' (Rushmore). Murray je, oduševljen filmom, čak financijski pomogao snimanje. Za taj je film dobio mnoge nagrade i nominiran je za Zlatni globus. Nakon toga okreće se ozbiljnijim dramskim ulogama, koje karakterizira mirniji nastup i nerijetko tumačenje depresivnih razočaranih likova. Film 'Obitelj čudaka' (Royal Tannenbaums), 2001). bilo je još jedno remek djelo Wes Andersona, a zatim slijedi uloga u filmu 'Izgubljeni u prijevodu' (Lost in Translation), 2003. za koju je dobio najviše nagrada u karijeri, među ostalima Zlatni globus, nagradu BAFTA, te nominaciju za Oscara za glavnu ulogu. Murray ponovo surađuje s Wes Andersonom u filmu 'Panika pod morem' (The Life Aquatic with Steve Zissou), 2004.

Nakon glavne uloge u filmu Jima Jarmuscha 'Slomljeno cvijeće' (Broken Flowers), 2005. Bill Murray usporava svoju karijeru i tek se povremeno pojavljuje kao glas u animiranim filmovima: 'Garfield', 2004., 'Garfield 2' (Garfield: A Tail of Two Kitties), 2006., 'Fantastični gospodin Lisac' (Fantastic Mr. Fox), 2009., kao i u epizodnim ulogama od kojih je najglasovitija ona u filmu 'Dobrodošli u zemlju zombija' (Zombieland), 2009.

ZANIMLJIVOSTI

Snimajući jednu scenu u filmu 'Mad Dog and Glory', Bill Murray je slučajno slomio nos Robertu De Niru.

U filmu 'Scrooged' pojavljuju se sva trojica od Billove braće glumaca.

Na snimanju filma 'Groundhog Day' svizac je čak dvaput ugrizao Billa.

Ulogu Boba Harrisa za film 'Lost in Translation' Sophia Coppola pisala je imajući Billa Murraya na umu, iako ga nije osobno poznavala.

Neki od filmova u kojima Bill Murray, na žalost nije glumio iako je bio razmatran za ulogu su: 'Kindergarten Cop' (ulogu je dobio Arnold Schwarzenegger), 'Star Wars IV:  A New Hope' (lik Han Solo-a odigrao je Harrison Ford), 'Animal House', 'Little Miss Sunshine', 'Batman', 'Who Framed Roger Rabbit'.

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...