Navigation Content

Heath Ledger

Heath Ledger

Datum rođenja: 04.04.1979

Mjesto rođenja: Perth, Western Australia, Australia

Datum smrti: 22.01.2008

Mjesto smrti: Manhattan, New York City, New York, USA

Visina: 1,85 m

Heath je rođen 4. travnja 1979. u Perthu u Australiji. Rođen je u australskoj obitelji škotsko - irskih korijena, ime Heathcliff dobio je po glavnom liku romana 'Orkanski visovi'. Pohađao je Mary's Mount Primary School, u Gooseberry Hillu, a nakon toga Guildford Grammar School, gdje se i upoznao s glumom. U školi je birao između dva izborna predmeta: kuhanja i dramske grupe. Izabrao je dramsku grupu i tako ga je ozbiljno počela zanimati gluma. Sa sedamnaest godina napustio je školu i otišao u Sydney u potrazi za karijerom. Počinje u TV seriji o sportašima, 'Sweet', 1996., gdje je mogao birati između uloge plivača ili gay - bicikliste. Izabrao je zanimljiviju opciju i nastupio u gay ulozi koja ga tada neće proslaviti. Slijede uloge u serijama 'Home and Away', 1997. i 'Roar', 1997., te teen drami o silovanju 'Blackrock', 1997.

Hvaljena uloga u krimi trileru 'Two Hands', 1999. otvarila mu je karijeru u Hollywoodu. Nižu se uloge u teen filmovima '10 razloga zašto te mrzim' (10 Things I Hate About You), 1999. i 'Legenda o vitezu' (A Knight's Tale), 2001. Nakon toga Heath nije želio ostati tipična teen zvijezda i prihvatio je ulogu u ozbiljnoj ratnoj drami 'Patriot' (The Patriot), 2000., u drami o rasizmu 'Monster's Ball', 2001. zajedno s Billyjem Bobom Thorntonom, te u 'Četiri pera' (The Four Feathers), 2002. Slijedeće godine snima 'Ned Kelly', 2003.

2005. snimio je čak pet filmova; 'Gospodari Dogtowna' (Lords of Dogtown), u kojem glumi skejtera, 'Candy' u kojemu je narkoman i partnera mlade Australke Abby Cornish, te još tri filma koja su predstavljena na festivalu u Veneciji 2005.; 'Braća Grimm' (The Brothers Grimm) Terryja Gilliama, gdje se zajedno s Mattom Damonom suočavaju sa stvarnim ubojstvim i moraju razotkriti misteriozne smrti, 'Casanovu' Lassea Hallstroma, gdje je legendarni ljubavnik i 'Planinu Brokeback' (Brokeback Mountain) Anga Leeja. Zahtjevna uloga homoseksualca koji cijeli život skriva svoju ljubav u 'Planini Brokeback' konačno mu je donijela i brojne nagrade kritičara te nominacije za Zlatni globus i Oscara. Na snimanju 'Brokebacka' je upoznao Michelle Williams koja u filmu glumi njegovu suprugu i uskoro se s njom oženio i dobio kćer Matildu Rose. U rujnu 2007. su se razveli.

Slijedi biografska drama 'Nema me' (I'm Not There.), 2007., priča o slavnom američkom pjevaču, tekstopisacu i glumcu Bob Dylanu tj. o šest različitih inkarnacija u kojoj je Heath objedinio Robbia. Vrhunac slave dolazi kada je Ledger dobio šansu naslijediti Jacka Nicholsona kao Jokera u novom Batmanu, 'Vitez tame' (The Dark Knight), 2008. i usprkos negativnim predviđanjima, prve ocjene hvalile su Ledgerov novi pristup.

Ledger je pronađen mrtav 22. siječnja 2008. godine u svom stanu na Manhattanu, baš na dan objave nominacija za Oscare. Nakon smrti dobio je za 'Viteza tame' više od 30 nagrada, uključujući Oscara, SAG, BAFTA i Zlatni globus.

Njegova poslednja uloga bila je u filmu 'Imaginarij Dr. Parnassusa' (The Imaginarium of Doctor Parnassus), 2009. Heath je odradio fantastičan posao, a nakon njegove smrti projekt su nastavile tri holivudske zvijezde; Johnny Depp, Jude Law i Collin Farrell koji su podijelili Ledgerov lik.

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...