Navigation Content

Philip Seymour Hoffman

Philip Seymour Hoffman

Datum rođenja: 23.07.1967

Mjesto rođenja: Fairport, New York, USA

Datum smrti: 02.02.2014

Mjesto smrti: Greenwich Village, New York, USA

Visina: 1,77 m

Filmski, kazališni glumac i redatelj Philip Seymour Hoffman je rođen u Rochesteru u New Yorku 23. srpnja 1967. Nakon srednje škole pohađao je Tisch School of the Arts, te 1989. diplomirao dramu na BFA. Debitirao je u filmu 'Triple Bogey on a Par Five Hole', 1991. a prve veće uloge dolaze u filmovima 'My New Gun', 1992. i 'Miris žene', 1992. Slijede manje upečatljive u filmovima 'Sliver', 1993., 'When a Man Loves a Woman', 1994. i 'Twister', 1996. Publika je imala priliku upoznati Philipov osebujni glumački talent u filmu Paula Thomasa Andersona 'Kralj pornića' (Boogie Nights), 1997. u ulozi člana  snimateljske ekipe koji se pali na glavnu mušku porno zvijezdu Dirk Digglera. Uloga je pravi primjer Hoffmanove glume u kojoj se ne ustručava pokazati lijepe i ružne strane ljudskog života. Tako postaje ikona indie filmova i radi ponovo sa Andersonom u filmu 'Magnolia', 1999. (prva suradnja je film 'Hard Eight' uz Samuel L. Jacksona i Gwyneth Paltrow). Anderson je ulogu Phila Parma napisao posebno za njega.  Kao stvorenom za njega može se okarakterizirati i sporedna uloga u filmu 'Talentirani gospodin Ripley' (The Talented Mr. Ripley), 1999. u kojem je igrao američkog bogataša na produženom odmoru u Europi.

Slijedi uloga transseksualnog učitelja pjevanja Rustyja u filmu 'Nepodnošljivi prijatelji' (Flawless), 1999. uz Roberta De Nira, za koju je pobrao sve pohvale kritike i publike. Hoffman slovi za jednog od najtraženijih karakternih glumaca današnjice i pojavljuje se u svim dobro ocjenjenim i nagrađivanim filmovima: 'Korak do slave' (Almost Famous), 2000., 'State and Main' (2000)., 'Crveni zmaj' (Red Dragon), 2002., '25.sat' (25th Hour), 2002., 'Studengora' (Cold Mountain), 2003. No njegov najveći uspjeh dolazi 2005. godine kada je prihvatio ulogu u filmu 'Capote', 2005. Njegova izvrsna interpretacija pisca s Manhattana – Trumana Capotea – donijela mu je i Zlatni globus i Oskara za najboljeg glumca. Slijedi 'Obitelj Savage' (The Savages), 2007., te filmovi 'Dok vrag ne sazna da si mrtav' (Before the Devil Knows You're Dead), 2007., 'Rat Charlieja Wilsona' (Charlie Wilson's War), 2007. u ulozi agenta CIA-e za koju dobiva razne nagrade i nominaciju za Oscara. 2008. godine gledamo ga u filmu 'Sumnja' (Doubt) u ulozi karizmatičnog svećenika, te u ' Synecdoche, New York', 2008. u ulozi kazališnog redatelja kojeg je ostavila žena i koji boluje od tajanstvene bolesti, te pokušava stvoriti ogromnu repliku New Yorka u iznajmljenom skladištu.

Gledamo ga u filmu 'Rocknroll brod' (The Boat That Rocked), 2009., komediji o ilegalnom, piratskom Rock radiju, koji s mora pušta rock hitove i tako remeti vladine planove. BBC ima monopol i pušta samo 2 sata rocka tjedno, a piratski radio - čitava 24 sata. 2010. gledamo ga u romantičnoj komediji 'Jack i Connie' (Jack Goes Boating), 2010., slijedeće godine u drami 'Martovske ide' (The Ides of March), 2011., te u sportskoj drami 'Igra pobjednika' (Moneyball), 2011.

Usporedno s filmskom rasla je i kazališna slava i sazrijevanje. Uloga u Sam Shepardovom 'True West' donijela mu je nominaciju za prestižnu kazališnu nagradu Tony 2000. Tri godine kasnije opet je bio nominiran za Tonyja i to u istoj kategoriji – najbolji glumac – za predstavu Eugenea O'Neilla, 'Long Day's Journey Into Night'. Režirao je za LAByrinth kazalište u New Yorku predstavu 'Our Lady of 121st Street', 'In Arabia, We'd All Be Kings' i 'Jesus Hopped the A Train', te 'The Glory of Living' za tvrtku Manhattan Class.

U 2012. godini gledamo ga uz Joaquaina Phoenixa u drami 'Master' (The Master), u ulozi karizmatičnog vođe Lancastera Dodda u zagonetnom kultu, za koju je bio nominiran za Oscara i Zlatni globus za najboljeg sporednog glumca. Iste godine snima i film 'Prekinuti kvartet' (A Late Quartet).  Iduće godine pojavljuje se u drugom nastavaku trilogije 'Igre gladi' u 'Igre gladi: Plamen' (The Hunger Games: Catching Fire), 2013. posljednji je film u kojem smo glumca imali prilike gledati i to u ulozi Plutarcha Heavensbeeja, glavnog tvorca Igara. Njegovo je pojavljivanje bilo predviđeno i za oba nastavka finala serijala, a prema tvrdnjama nekoliko izvora, Hoffman je snimio sve scene za 'The Hunger Games: Mockingjay - Part 1' te mu je bilo preostalo još samo tjedan dana snimanja za 'The Hunger Games: Mockingjay - Part 2', te ćemo ga sigurno gledati u oba filma. Osim toga snimio je još dva filma koja tek trebaju ugledati svjetlo dana: 'Najtraženiji čovjek' (A Most Wanted Man) Antona Corbijna s Rachel McAdams i Robin Wright te 'Božji džep' (God's Pocket)Johna Slatteryja s Christinom Hendricks i Richardom Jenkinsom.

Svijet se oprostio od slavnog oskarovca Philipa Seymoura Hoffmana. Glumac je pronađen 02.02.2014. godine u svojem njujorškom stanu, a pretpostavlja se da je uzrok smrti predoziranje heroinom.

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...