Navigation Content

Elijah Wood

Elijah Wood

Datum rođenja: 28.01.1981

Mjesto rođenja: Cedar Rapids, Iowa, USA

Visina: 1,68 m

Elijah Jordan Wood rodio se 28. siječnja 1981. u Cedar Rapidsu u Iowi. U ranoj dobi Elijah pokazuje zanimanje prema glumi. Svoju glumačku karijeru gradi već od osme godine, kroz reklame i televizijske filmove. Elijah se prvi put pojavljuje na velikom platnu u legendarnom 'Povratku u budućnost 2' (Back to the Future Part II), 1989. i u filmu 'Unutarnji poslovi' (Internal Affairs), 1990. Prvu glavnu ulogu dobiva u filmu 'Avalon', 1990. Tu je započela njegova karijera i pojavljuje se u filmovima 'Paradise', 1991., 'Radio Flyer', 1992., 'Zauvijek mlad' (Forever Young), 1992. U simpatičnoj adaptaciji Mark Twainovog klasika 'Pustolovine Huckleberryja Finna' (The Adventures of Huck Finn), 1993. u kojem igra naslovnu ulogu. Nakon filma 'Dobri sin' (The Good Son), 1993. gdje preuzima titulu dječačke ikone od Macauleya Culkina, pojavljuje se u filmu 'Sjever' (North), 1994. U filmu 'Rat' (The War), 1994. glumi sina Kevina Costnera, a nakon pauze od dvije godine vraća se na velike ekrane u remakeu TV filmu 'Flipper', 1996. Zbog nagađanja kritičara da li će ostati dječja zvijezda ili će njegova karijera rasti zajedno s njim, Elijah se više ne upušta u svakakve projekte nego bira projekte u kojima će se dokazati. Tako se pojavljuje u znanstveno-fantastičnoj drami 'Žestoki udar' (Deep Impact), 1998, filmu slavne redateljice Mimi Leder, te u Rodriguezovom jezivom znanstveno - fantastičnom trileru 'Dosje Alien' (The Faculty), 1998.

Godine 1999. radi na dva filma; 'Bumbar ipak leti' (The Bumblebee Flies Anyway), 'Crno i bijelo' (Black and White) i 'Lanac budala' (Chain of Fools), 2000. Slijede 'Čista srijeda' (Ash Wednesday), 2001., i 'Raspjevani ubojica' (Life Without Dick), 2001.

Novo poglavlje u svojoj karijeri započeo je nakon što su ga izabrali za ulogu Froda Bagginsa, glavnu ulogu u dugo iščekivanoj adaptaciji Tolkienovog romana 'Gospodar prstenova: Prstenova družina' (The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring), 2001., 'Gospodar prstenova: Dvije kule' (The Lord of the Rings: The Two Towers), 2002. i 'Gospodar prstenova: Povratak kralja' (The Lord of the Rings: The Return of the King), 2003.  Odmah nakon poznate trilogije, Elijah snima 'Vječni sjaj nepobjedivog uma' (Eternal Sunshine of the Spotless Mind), 2004., u kojem glumi s Jimom Carreyem, Kate Winslett i Kirsten Dunst. Glavni je lik i u filmu 'Huligani' (Green Street Hooligans), 2005. Iste godine prihvaća ulogu serijskog ubojice i kanibala Kevina Roarkea u Rodriguezovom maštovitom 'Sin Cityu', 2005., te i ovdje opravdava sva očekivanja.

Nastavlja 2005. godinu snimajući 'Sve je prosvjetljeno' (Everything Is Illuminated),2005., priču o mladiću koji odlučuje otići na bizarno putovanje u Ukrajinu kako bi pronašao ženu koja je spasila život njegovom djedu za vrijeme Drugog svjetskog rata. Pojavljuje se i u zanimljivom omnibusu sastavljenom od serije osebujnih ljubavnih priča iz različitih predgrađa Pariza, filmu 'Pariz, volim te' (Paris, je t'aime), 2006., te u filmu 'Bobby', 2006. zajedno sa Lindsay Lohan.

2007. u glavnoj je ulozi u filmu '30 dana' (Day Zero), priči o tri najbolja prijatelja koja su unovačena u vojsku i imaju 30 dana razmišljanja do svog poziva na dužnost. U 2008. pozabavio se snimanjem 'Ubojstvo u Oxfordu' (The Oxford Murders) i 'Christmas on Mars'. Elijah radi na dosta kratkih filmova i pojavljuje se u serijama. 2010. pojavljuje se u bezvremenskoj ljubavnoj priči prikazanoj na Sundance Film Festivalu 'The Romantics'. Svoj glas posudio je liku pingvina koji se zove Mumble u animiranom filmu 'Ples malog pingvina' (Happy Feet), 2006., kao i u nastavku 'Ples malog pingvina 2' (Happy Feet Two), 2011. Glas je posudio i liku broj 9 u istoimenom filmu '9', 2009.

ZANIMLJIVOSTI

Posjeduje jednu od dvije replike prstenova koji su se koristili na snimanju 'Gospodar prstenova'. Drugi je otišao Andyu Serkisu, koji je glumio Golluma.

Elijah svira klavir.

Dvije od njegovih najdražih knjiga su 'The Hobbit' i 'Zvonar crkve Notre Dame'.

Veliki je obožavatelj bandova Smashing Pumpkins, The Stone Roses, The Beatles, The Sundays, Black Sabbath, Verbena i The Beach Boys.

Najdraži film mu je 'Harvey', 1950.

Svaki od devet članova družina iz filma 'Gospodar prstenova' ima tetovažu koja prikazuje broj 9 na vilenjačkom pismu.

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...