Navigation Content

Helena Bonham Carter

Helena Bonham Carter

Datum rođenja: 26.05.1966

Mjesto rođenja: Golders Green, London, England, UK

Visina: 1,60 m

Helena Bonham Carter rođena je u Golders Green, London, Engleska 26. svibnja 1966., kći je Raymonda Bonham Cartera trgovca bankara i Elene Bonham Carter (rođena Pravilno de Callejón), psihoterapeutkinje. Helena je najmlađa od troje djece. Praunuka je bivšeg premijera Herberta H. Asquitha i nećaka poznatog redatelja Anthonya Asquita koji je režirao između ostalih filmove 'Pygmalion', (1938), 'The Importance of Being Earnest', (1952).

Završila je South Hampstead High School i Westminster School u Londonu. Sa 13 godina pobijedila na državnom spisateljskom natjecanju i s novčanom nagradom si je platila tečaj glume. U 16-toj godini otkriva ju agent, glumi u televizijskom filmu 'A Pattern of Roses' (1983)., koji ju je doveo do većih vodećih uloga u filmovima 'Soba s pogledom' (A Room with a View) 1985. i 'Lady Jane' 1986.

Poznata je po svojim svestranim nastupima u različitim ulogama; kao Kate Croy u filmu 'The Wings of the Dove', (1997) za koju je dobila nominaciju za Oskara, neurotična anti-junakinja u filmu 'Klub boraca', (Fight Club), 1999., kao Bellatrix Lestrange u filmskom serijalu 'Harry Potter', po ulozi Mrs. Lovett u filmu 'Sweeney Todd: Ðavolji brijač Fleet Streeta' (Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street), 2007., u kojoj je bila nominirana za Zlatni globus.

Na snimanju filma 'Planet majmuna' (Planet of the Apes), 2001., počinje filmska suradnja sa redateljem Tim Burtonom, koji joj postaje i životni partner do danas. Oni žive u Londonu, svatko u svojoj rezidenciji koja je povezana hodnikom, imaju dvoje djece: Billy Ray Burton (4 godine) i Nell Burton (5 godina). Suradnja sa partnerom i poznatom glumačkom ekipom kao što su Johnny Depp, Alan Rickman, Anne Hathaway se nastavlja u filmu 'Alisa u zemlji čuda' (Alice in Wonderland), 2010.

ZANIMLJIVOSTI

U 2005., posudila je glas glavom ženskom liku u filmu 'Mrtva nevjesta', (Corpse Bride), 2005., te u filmu 'Wallace i Gromit u velikoj povrtnoj zavjeri', (Wallace & Gromit in The Curse of the Were-Rabbit), 2005. Oba filma su nominirani za nagradu Oscar za najbolji animirani film. Nagrada je otišla Wallace i Gromitu.

U svibnju 2006, lansirala je svoju modna linija 'Pantaloonies'

2009. godine na listi je Top 10 britanskih glumica svih vremena po Times-u.

Tečno govori francuski.

Bliski prijatelj joj je Johnny Depp, koji je i kum njezinu djetetu Billyu Rayu.

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...