Navigation Content

Tilda Swinton

Tilda Swinton

Datum rođenja: 05.11.1960

Mjesto rođenja: London, England, UK

Visina: 1,79 m

Katherine Mathilda Swinton rođena je 5. studenog 1960. u Londonu, Velika Britanija. Majka Judith joj je iz Australije a otac Sir John Swinton, general škotske garde. Odrasla je uz troje braće u Britaniji, a dijelom i u Njemačkoj, gdje je njen otac bio neko vrijeme smješten. Obitelj Swinton se spominje kao najstarija obitelj u Škotskoj i Engleskoj. Tilda je pohađala West Heath srednju školu za djevojke, a zatim Fettes fakultet, kojeg je i napustila. Godine 1983. je završila Cambridge sveučilište, s diplomom iz političkih i društvenih znanosti. Radila je u Traverse kazalištu u Edinburghu i u Royal Shakespeare Company, prije nego što je počela karijeru na filmu u 1980-ima.

Godine 1986. je nastupila u svojem prvom filmu, biografskoj drami 'Caravaggio'. Što se tiče umjetnosti, uvijek je bila buntovna. S obzirom na svoj androgeni izgled, u par je navrata glumila muškarca; Mozarta u Puškinovom 'Mozartu i Salieriju', ženu koja glumi svojeg preminulog supruga tijekom 2. svjetskog rata u filmu 'Man to Man', te u fantaziji 'Orlando', filmskoj adaptaciji romana Virginije Woolf. Udružila se s redateljem Derekom Jarmanom, nastupivši u nekoliko njegovih filmova, od spomenutog 'Caravaggija' preko 'Vrta' (The Garden), 1990., 'Edwarda  II', 1991., pa sve do njegovog posljednjeg filma 'Plavo' (Blue), 1993., nakon kojeg je Derek preminuo od AIDS-a. Njegova smrt je ostavila dubok trag u njenom životu. Najistaknutiju izvedbu ipak ima u filmu 'Orlando', 1992. redateljice Sally Potter. Najpoznatiji eksperimentalni nastup je ostvarila 1995. s producentom i prijateljem Joannaom Scanlanom, pod nazivom 'The Maybe', u kojem je 8 sati na dan spavala u Serpentine galeriji u Londonu, izložena pogledima tjedan dana, a pojavila se i u glazbenom spotu za grupu Orbital.

S vremenom je Tilda započela nastupima u nezavisnim, eksperimentalnim filmovima, kao što su 'Ženske perverzije' (Female Perversions), 1996., psihološka drama koja prati izvana uspješnu žena na rubu emocionalnog kolapsa, 'Love Is the Devil: Study for a Portrait of Francis Bacon', 1998., te 'Paralelni svjetovi' (Possible Worlds), 2000., priči o tome kako nakon misterioznog ubojstva započinje istraga koja vodi u nekoliko paralelnih svjetova. Možemo u tu grupu smjestiti i 'Ljubav bez izlaza' (The Deep End), 2001., u kojem je glumio i Goran Višnjić, Tilda je bila nominirana za Zlatni globus i Zlatni satelit te za uglednu neovisnu nagradu Nezavisni duh za koju je bila nominirana i fotografija Gilesa Nuttgensa, koji je nagradu dobio na Sundanceu. 2001. godine pojavljuje se i u Croweovom 'Nebu boje vanilije' (Vanilla Sky) i snima 'Teknolust', 2002.

Nastupila je i u satiri 'Adaptacija' (Adaptation.), 2002., koju je napisao Charlie Kaufman a režirao Spike Jonze, u epizodnoj se ulozi u kojoj je također ostala zapamćena. Za nastup u kontroverznoj erotskoj drami 'Mladi Adam' (Young Adam), 2003. u kojoj se razodjenula, osvojila je nagradu BAFTA.

U 2005. godini Tilda je zapamćena ulogama u nezvisnoj drami 'Slomljeno cvijeće' (Broken Flowers) Jima Jarmuscha i u hitu 'Kronike iz Narnije: Lav, vještica i ormar' (The Chronicles of Narnia: The Lion, the Witch and the Wardrobe) u ulozi Bijele vještice. Slijedit će nastavci 'Kronike iz Narnije: Kraljević Kaspijan' (The Chronicles of Narnia: Prince Caspian), 2008. i 'Kronike iz Narnije: Plovidba broda Zorogaza' (The Chronicles of Narnia: The Voyage of the Dawn Treader), 2010. Dvije godine poslije Tilda je u ulozi Karen Crowder u filmu 'Michael Clayton', 2007. uz Georgea Clooneya i za svoj nastup osvaja svog prvog Oscara i BAFTA nagradu za najbolju sporednu glumicu. Tilda danas vjeruje kako bi se Jarman smijao, smijao i smijao da je poživio i vidio kako mu muza osvaja Oscara, a onda bi joj ga jamačno uzeo, rastopio i pretvorio u neko umjetničko djelo. Slijedeće godine pojavljuje se opet uz Clooneya, kao njegova ljubavnica Katie Cox u filmu braće Coen 'Spaliti nakon čitanja' (Burn After Reading), 2008. Tilda je zaradila BAFTA nominaciju za sporednu žensku ulogu.

Pojavljuje se u Fincherovoj 'Neobičnoj priči o Benjaminu Buttonu' (The Curious Case of Benjamin Button), 2008., uz Brada Pitta i Cate Blanchett, te u Jarmuschevim 'Granicama kontrole' (The Limits of Control), 2009. U 'Ja sam ljubav' (Io sono l'amore), 2009., Tilda je u ulozi Emme, žene bogataša s kojim ima dvoje odrasle djece, a  zatomljene strasti u njoj će probuditi prijatelj njezina sina. Film je premijerno prikazan na Festivalu u Veneciji, a nominiran za Zlatni globus na najbolji film na stranom jeziku.

Drama 'Moramo razgovarati o Kevinu' (We Need to Talk About Kevin), 2011. donosi joj nominaciju za Zlatni globus i za BAFTA nagradu, te dobiva Europsku filmsku nagradu. Tilda je u ulozi Kevinove majke, tinejdžera koji je počinio ubilački pohod u svojoj srednjoj školi, gdje se pokušava nositi sa tugom, boli te osjećaju odgovornosti za djela svojeg djeteta. 2012. Tilda se pojavljuje u romantičnoj i duhovitoj priči Wesa Andersona o odrastanju 'Kraljevstvo izlazećeg Mjeseca' (Moonrise Kingdom), a 2013. donosi tri nova projekta; ponovna suradnja s Jarmuschom u filmu 'Samo ljubavnici preživljavaju' (Only Lovers Left Alive), romantična komedija o ljubavnoj vezi između dvoje vampira. Glavne uloge je dodijelio Tomu Hiddlestonu i Tildi Swinton. Jarmuschovi vampiri su rock glazbenici, estete, ljubitelji visoke umjetnosti i književnosti, boemi, eruditi, poznavatelji znanosti i hedonisti. Krv ne sišu iz vratova nevinih žrtava, već je kupuju 'preko veze' u lokalnoj bolnici, piju je iz kristalnih čaša sjedeći na kožnim sofama okruženi vrijednim slikama i gitarama dok raspravljaju o lordu Byronu i Nikoli Tesli.

Slijedi 'Snowpiercer', temeljen na francuskom stripu Le Transperceneige, Snowpiercer nas vodi u svijet budućnosti, u kojem je čovječanstvo pokušalo obrnuti globalno zatopljenje, ali je u procesu potaknulo ledeno doba. Većina je izginula, a ono malo preživjelih prisiljeno je cijeli život provesti putujući u ogromnom vlaku, sastavljenom od 1001 vagona i pogonjenom perpetum mobile motorom. Tijekom vremena u vlaku se među preživjelima razvija klasni sustav. Treći film je uradak Terrya Gilliama 'The Zero Theorem', glavnu ulogu tumači Christoph Waltz, glumi hakera koji pokušava otkriti značenje života ili ‘zero theorem’ kojim želi dokazati da život ili ima ili nema neko značenje.

Tilda živi u gradu Nairnu na sjeveru Škotske. Provela je dvije godine u Keniji i Južnoj Africi kao dobrovoljni radnik u dječjoj školi. Dio godine živi s nevjenčanim suprugom, umjetnikom Johnom Byrneom, s kojim ima dvoje blizanaca, Xaviera i Honor Byrne, a drugi dio godine s mlađim novozelandskim slikarom Sandrom Koppom.

David Bowie je za svoju pjesmu 'The Stars' (Are Out Tonight) napravio umjetnički spot u kojem je angažirao poznatu glumicu Tildu za ulogu njegove žene.

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...