Navigation Content

Tim Roth

Tim Roth

Datum rođenja: 14.05.1960

Mjesto rođenja: London, England, UK

Visina: 1,70 m

Rođen kao Timothy Simon Smith od majke Ann učiteljice i slikarice i oca Erniea, novinara koji mijenja prezime u Roth. Odrastao je u Dulwichu, kvartu južnog Londona naseljenog srednjim građanskim slojem. Pohađao je školu u Brixtonu gdje je da bi izbjegao zadirkivanja svojih školskih kolega nižeg imovinskog statusa, vrlo brzo je pokazao talenat za oponašanje akcenata i tako se uklopio u okolinu koja je mahom govorila cockney. Zbog tog talenta često se griješi misleći da je amerikanac. Studirao je kiparstvo na Camberwell Art Collegeu koji je napustio i počeo se baviti glumom.

Prve uloge ostvario je u tv filmovima 'Made in Britain', 1982. i 'Meantime', 1984., a debitantska kino uloga mu je bila u filmu Stephena Frearsa 'Meta' (The Hit), 1984. u koji je uskočio umjesto Joea Strummera. Sljedeće zapaženije uloge ostvario je u filmovima 'Vincent & Theo', 1990. i 'Rosencrantz&Guildenstern Are Dead', 1990. u kojem glumi s Gary Oldmanom.

U potrazi za poslom seli u Los Angeles gdje ga zapaža tada mladi režiser Quentin Tarantino razmatrajući ga za neku od uloga u 'Psi iz rezervoara' (Reservoir Dogs), 1992. u kojem i ostvaruje ulogu Mr. Orangea koju je i želio i koja mu je potom donijela kako slavu tako i sljedeće uloge u filmu 'Pulp Fiction', 1994. i  'Četiri sobe' (Four Rooms), 1995. istog režisera. Glumi u kriminalističnoj drami 'Mala Odessa' (Little Odessa), 1994. kao pljačkaš i ruski plaćeni ubojica. Nominiran je za Oscara zahvaljujući ulozi u 'Rob Royu', 1995.

Nakon brojnih uloga negativaca svestranost svog talenta je pokazao pjevajući u mjuziklu Woody Allena 'Svi kažu volim te' (Everyone Says I Love You), 1996. te , talentiranog glazbenika u 'Legendi o pijanistu' (The Legend Of 1900), 1998. Slijede krimi filmovi 'Kaos' (Gridlock'd), 1997., 'Baraba' (Hoodlum), 1997. i 'Lažljivac' (Deceiver), 1997., te drama 'Hotel od milijun dolara' (The Million Dollar Hotel), 2000. Okušava se kao redatelj na obiteljskoj sagi 'Ratna zona' (The War Zone), 1999., te dokazuje da je dobar iza kamera koliko ispred njih. 2000. godine pojavljuje se u 'Sretnim brojevima' (Lucky Numbers) uz Johna Travoltu i Lisu Kudrow, te u ulozi generala Thadea u Bartonovom filmu 'Planet majmuna' (Planet Of The Apes), 2001., u kojoj ga nitko nije prepoznao zbog maske.

Četiri godine kasnije uz Jennifer Connely radi na trileru 'Mračne vode' (Dark Water), 2005. Karijeru nastavlja vodećim ulogama u Coppolinom filmu 'Youth Without Youth', 2007. i blockbusteru 'Nevjerojatni Hulk' (The Incredible Hulk), 2008. koji je bio veliki kino hit. Prva velika televizijska uloga mu je u Foxovoj seriji 'Laži mi' (Lie to Me), 2009-2012.

Zanimljivosti:

Zgodno je spomenuti da je razmatran za uloge Severusa Snapea u serijalu o 'Harryu Potteru' koju je odbio zbog uloga u filmovima  'Planet majmuna' i 'Hannibal' koju je naposljetku prihvatio Anthony Hopkins Ponuđena mu je i uloga Sida u filmu 'Sid and Nancy' koju je odbio.

Usprkos svojoj popularnosti i dalje povremeno radi kao barmen.

Roth ima pet tetovaža na svojoj desnoj ruci, jedna za svaki značajan događaj u njegovom životu.

Dobar je prijatelj s Gary Oldmanom još iz vremena kad su radili zajedno u London theateru.

Ima tri sina, Jacka sa bivšom ženom Lori Baker te Michaela i Timothyja sa sadašnjom ženom Nikky Butler s kojom se oženio 1993. godine.

Nominiran je za brojne nagrade od kojih je istaknuta nagrada BAFTA za najbolju sporednu ulogu u filmu 'Rob Roy'.

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...