Navigation Content

Joaquin Phoenix

Joaquin Phoenix

Datum rođenja: 28.10.1974

Mjesto rođenja: San Juan, Puerto Rico

Visina: 1,73 m

Joaquin je rođen 28. listopada 1974. u Puertou Ricou kao treće dijete u obitelji misionara crkve 'Božja djeca', koja je svoju religiju širila po Južnoj Americi. Josh Bottom Amram i Arlyn Dunitz Jochebed bili su vrlo prozaični roditelji, pa su se sva njihova djeca, osim Joaquina, zvali prilično neobično: River, Rain, Liberty i Summer. U nekom momentu, Joaquin je također poželio imati nešto zemaljskije ime, poput svoje braće, te se u 4. godini nazvao Leaf. Kada se obitelj vratila natrag u SAD, majka mu je počela raditi kao tajnica za NBC, otac kao vrtlar te su unajmili agenta čiji je zadatak bio da klince ubaci u showbiznis. Upravo je za taj novi početak odabrano i novo obiteljsko prezime: Phoenix. Svo se petero djece angažiralo oko snimanja beskrajnih reklama, iako su namirnice kao meso, mlijeko i fast food bile na crnoj, zabranjenoj listi – svi su odgajani kao strogi vegani, a Joaquin je to i danas.

Joaquinova je karijera u početku bila usko vezana uz starijeg brata Rivera uz kojeg se pojavljivao u raznim showovima i serijama te na određen način bio u njegovoj sjeni.  Glumački debi dolazi 1986. godine s filmom 'SpaceCamp', 1986.
U međuvremenu se sele na Floridu i smiješi mu se sreća jer 1989. Universal na Floridi otvora novi studio te mu daje priliku u filmu 'Roditelji' (Parenthood). Iako su ga hvalili, zbog kombinacije tipskih adolescentskih uloga koje su mu nudili i rastave roditelja koja je bila u punom jeku, Joaquin odlučuje neko vrijeme pauzirati i s ocem seli u Meksiko. Nakon tri godine vraća se i 31. listopada 1993. izlazi van s bratom Riverom koji je kolabirao od overdosea te nakon toga umro. Joaquinov poziv na 911 čuo se na svim mogućim radio i tv postajama širom svijeta. Potresen obiteljskom tragedijom, neko se vrijeme maknuo od glume ali na poticaj prijatelja je ponovno počeo čitati scenarije. Vraća se Van Gusovim filmom 'Žena za koju se umire' (To Die For), 1995. s Nicole Kidman u glavnoj ulozi. Kritičari ga hvale, te nastavlja s glumom i snima 'Kako smo izmislili Abbottove' (Inventing the Abbotts), 1997., koji i nije tako sjajno prošao, no upoznao je Liv Tyler s kojom je u ljubavnoj vezi ostao pune tri godine. Iste godine glumio je uz Claire Danes, Seana Penna i Jennifer Lopez u filmu Olivera Stonea 'Pogrešno skretanje' (U Turn), 1997.

Radeći bez prestanka, 1998. glumio je u dva filma; 'Povratak u raj' (Return to Paradise),  gdje su mu partneri bili Anne Heche i Vince Vaughn te u 'Glinenim golubovima' (Clay Pigeons),  gdje je ponovno udružio snage s Vaughnom. Sljedeće godine glumio je uz Nicolasa Cagea u filmu Joela Schumachera '8 milimetara' (8MM), 1999.

Godina 2000. bila je ključna za Joaquina, jer je tijekom nje glumio u tri međusobno vrlo različita filma. Tumačio je ulogu Komoda u 'Gladijatoru' (Gladiator), Ridleya Scotta uz Russela Crowea, a dobio je nagrade National Board of Review, The Broadcast Films Critics Award i Blockbuster Award. Također je bio nominiran za nagradu Oscar, kao i za Zlatni globus. Iste godine glumio je uz Marka Wahlberga, Jamesa Caana, Faye Dunaway, Ellen Burstyn i Charlize Theron u filmu 'U ime pravde' (The Yards).  Slijedi pojavljivanje u 'Otrovnom peru markiza de Sadea' (Quills) uz Kate Winslet i Geoffreya Rusha, filmu koji je snimljen prema nagrađenoj drami Douglasa Wrighta o markizu de Sadeu. Godine 2002. dobio je ulogu u 'Misterioznim znakovima' (Signs) gdje mu je partner bio Mel Gibson, a sljedeće godine sinkronizirao je glas Kenaia u animiranome filmu 'Legenda o medvjedu' (Brother Bear), 2003.

Godine 2003. M. Night Shymalan ga je ponovno angažirao u trileru 'Zaselak' (The Village). Uslijedio je film 'Sirena za uzbunu' (Ladder 49), 2004., a 2005. glumio je u filmu 'Hod po rubu' (Walk the Line) u kojem je glumio legendarnog Johnnyja Casha. Cash je sam odabrao Jaoquina za tu ulogu. Koliko je dobro obavio posao, govore podaci da je za film je naučio svirati gitaru, sam izvodi svu glazbu u filmu, osvojio je Zlatni globus za najbolju mušku ulogu u mjuziklu, te nominaciju za prestižnu nagradu Oscar. Dvije godine kasnije radi na dva filma; 'Braća po krvi' (We Own the Night), 2007., s Markom Wahlbergom u krimi trileru u kojem su braća su na suprotnim stranama zakona, te 'Reservation Road', 2007. s Markom Ruffalom, priči zasnovanoj na poznatom romanu Johna Burnhama Schwartza, o dva muškarca čija će tragedija unijeti razdor u njihove obitelji. Slijede 'Ljubavnici' (Two Lovers), 2008., realistična ljubavna drama o mladiću rastrganom između žene koju želi i žene koja ga voli. Iste godine u listopadu 2008., najavio je da se povlači iz uspješne filmske karijere i postaje hip-hop glazbenik. Ova najava uslijedila je uz nekoliko bizarnih nastupa, pustio je dugu bradu i izgledao prilično neugledno. Na kraju se ispostavilo da je sve to prevara koja je bila dio njegove uloge u intrigantnom dokumentarcu  o samom sebi 'Još sam tu' ( I'm Still Here: The Lost Years of Joaquin Phoenix), 2010., redateljskom debiju glumca Caseyja Afflecka.

U 2012. snima 'The Master' s Philipom Seymourom Hoffmanom i Amy Adams. Svi troje nominirani su za Oscara za svoje nastupe u briljantno režiranoj drami glasovitog autora Paula Thomasa Andersona, koja pripada među najhvaljenije američke filmove posljednjih godina.

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...