Navigation Content

Danny DeVito

Danny DeVito

Datum rođenja: 17.11.1944

Mjesto rođenja: Asbury Park, New Jersey, USA

Visina: 1,52 m

Daniel Michael DeVito rođen je 17.11. 1944. u obitelji talijanskog porijekla u New Jerseyu, gdje je pohađao privatne škole: Our Lady of Mount Carmel grammar school i Oratory Prep. Nakon mature radi u kozmetičkom salonu. Posjećuje New York's American Academy of Dramatic Arts, da više nauči o kozmetici. Zaljubljuje se, međutim u glumu i posvećuje se glumačkom pozivu. Tamo sreće Michael Douglasa i povezavši se s njim kasnije s njim surađuje u mnogim projektima. Ženi se glumicom Rheom Perlman, s kojom ima troje djece.

1968. debitira kao glumac u filmu 'Dreams of Glass'. Obeshrabren filmskom industrijom posvećuje se kazalištu, no 1975. na nagovor režisera Miloša Formana nastupa u 'Letu iznad kukavičjeg gnijezda' (One Flew Over the Cuckoo's Nest), jednom od najboljih filmova svih vremena, koji je osvojio 5 Oskara. Nakon niza manjih uloga na filmovima i televiziji, velik uspjeh postiže ulogom dispečera Louiea DePalme u TV seriji 'Taxi'. Ulogu dobiva zahvaljujući naprasitom karakteru. Serija se emitira od 1978. do 1983. DeVito osvaja nagradu Emmy i još je tri puta nominiran.

Učvršćuje status izvanrednog karakternog glumca u filmovima 'Lov na zeleni dijamant' (Romancing the Stone), 1984., 'Nemilosrdni' (Ruthless People), 1986., 'Baci mamu iz vlaka' (Throw Momma from the Train), 1987. i 'Blizanci' (Twins), 1988. Režira filmove 'Rat Roseovih' (The War of the Roses), 1989. i 'Hoffa', 1992.

1992. obnavlja popularnost ulogom Pingvina u 'Batman se vraća' (Batman Returns), 1992. Tim Burtona. Iste godine sa suprugom Rheom Perlman osniva producentsku kuću Jersey Films, koja je iznjedrila filmove poput 'Pakleni šund' (Pulp Fiction), 1994., 'Uhvatite maloga' (Get Shorty), 1995., 'Čovjek na mjesecu' (Man on the Moon), 1999., i 'Erin Brockovich', 2000. Njegove uloge često portretiraju nemilosrdne, ljigave oportuniste, no imaju dozu humora i autoironije. S bivšim cimerom M. Douglasom pojavljuje se osim u filmovima 'Lov na zeleni dijamant' (Romancing the Stone), 1984, u njegovom nastavku 'Dragulj s Nila' (The Jewel of the Nile), 1985. i u crnoj komediji 'Rat Roseovih' (The War of the Roses), koju je i režirao. S A. Schwarzeneggerom glumi u filmovima Twins i 'Junior', 1994., ističući njihovu fizičku različitost. Čest je kolega i Jacku Nicholsonu, glumeći s njim osim u 'Letu iznad kukavičjeg gnijezda' i u 'Goin' South', 1978., 'Vrijeme nježnosti' (Terms of Endearment), 1983., 'Hoffa' i 'Mars napada!' (Mars Attacks!), 1996.

 ZANIMLJIVOSTI

Unatoč svojoj netipičnoj pojavi za Hollywoodskog glumca – nizak, ćelav i debeo, Danny je omiljen među publikom bilo da je glumac, režiser ili producent.

Živi u Beverly Hillsu, Los Angelesu i Malibuu.

Posudio je glas Herbertu Powellu, Homererovom polubratu u Simsonima.

Veliki je prijatelj s Lucy Liu.

Suvlasnik je restorana DeVito South Beach u Miamiju, Florida.

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...