Navigation Content

Mickey Rourke

Mickey Rourke

Datum rođenja: 16.09.1952

Mjesto rođenja: Schenectady, New York, USA

Visina: 1,80 m

Philip Andre Rourke Jr. rođen 16. rujna 1952. u Schenectady u New Yorku. Njegov otac, Philip Andre Rourke napustio je obitelj kada je Mickey imao šest godina. Nakon što su se njegovi roditelji rastali, majka Ann udala se za Eugena Addisa, policijskog časnika na Miami Beachu i preselili su se na jug Floride. Tamo je završio Miami Beach Senior High School 1971. Tijekom svojih tinejdžerskih godina, Rourke  se usredotočio uglavnom na sport, upisao se u Boys Club u Miamiju, naučio boksati se i odlučio se posvetiti amaterskoj karijeri. U dobi od samo 12 godina osvojio je svoj prvi boksački meč pod imenom Andre Rourke. Boks mu je postala prva ljubav i nastavio je trenirati u poznatoj 5th Street teretani u  Miami Beachu u Floridi, gdje je Muhammad Ali počeo svoju karijeru. U borbi 1969. s bivšim svjetskim prvakom Luisom Rodriguezom dobio je potres mozga, te 1971. na natjecanju Zlatnih rukavica na Floridi pretrpio je još jedan potres. Nakon što su liječnici rekli da mora pauzirati godinu dana, Rourke je privremeno povukao iz ringa.

Pored boksa Rourke je paralelno pokazivao interes za glumu kada je u srednjoj školi glumio u nekoliko školskih igrokaza. Nakon što je privremeno odustao od boksa shvatio je da u glumi leži njegova budućnost, tako je sa posuđenih 400 dolara od svoje sestre krenuo put New Yorka kako bi na privatnim satovima došao do razine glume pomoću koje će dobivati najbolje uloge. Rourkeov filmski debi bila je manja ulogu u filmu Stevena Spielberga '41', 1979. Slijedi niz nezapaženih uloga u tv filmovima. Paralelno je bio zaposlen kao izbacivač u jednom transvestitskom klubu kada se okušao na audiciji za erotski noir film 'Tjelesna strast' (Body Heat), 1981. i dobio ulogu palikuće koju je izvrsno odradio s obzirom na to da je još uvijek bio početnik. Tijekom ranih 1980-ih, Rourke je glumio u filmu 'Diner', 1982. uz Paula Reisera, Daniela Sterna, Stevea Guttenberga, Tima Dalya i Kevina Bacona, te u 'Rumble Fish', 1993. i uloge su bile pokazatelj njegovog iznimnog talenta, Nacionalni društvo Filmski kritičari nazvali su ga 'Najboljim sporednim glumcem' te godine.

Slijedi filma 'The Pope of Greenwich Village', 1984. uz Daryl Hannah i Erica Robertsa s kojim također privlači pažnju kritike, iako film nije bio financijski uspješan. Sredinom 1980-ih godina, Rourke je zaradio nekoliko vodećih uloga. Njegova uloga uz Kim Basinger u erotskoj drami '9 ½ tjedana' (Nine 1/2 Weeks), 1986. osigurala mu je status seks-simbola. Pohvala za svoj rad od kritičara dobio je i za ulogu pisca alkoholičara Henrya Chinaskia u filmu 'Barska mušica' (Barfly), 1987. Iste godine Rourke se pojavljuje u filmu 'Anđeosko srce' (Angel Heart), 1987. Film je bio nominiran za nekoliko nagrada. 1998. godine napisao je svoj prvi scenarij za film 'Homeboy', boksačka drama u kojoj je i glumio glavnu ulogu. Slijedeće godine glumi u biografskoj drami 'Francesco', 1989. u ulozi Franje Asiškog. Nakon toga je uslijedila 'Divlja orhideja' (Wild Orchid), 1989., još jedan oštro kritiziran film koji mu je donio nominaciju za nagradu Razzie, te 'Lijepi Johnny' (Johnny Handsome), 1989. Još jedna nominacija za nagradu Razzie došla je za ulogu kriminalca u filmu 'Sati očaja' (Desperate Hours), 1990. Godine 1991. glumi u box office bombi 'Harley Davidson i Marlboro Man' (Harley Davidson and the Marlboro Man) kao Harley Davidson, jedan od dvojice opasnih bikera koji se suprotstavljaju moćnoj kriminalnoj organizaciji. Najboljeg prijatelja, Marlbora glumio je Don Johnson. U svojoj posljednjoj ulozi prije odlaska u boksački ring, Rourke je glumio trgovca oružjem koji proganja Willema Dafoea i Samuela Jacksona u filmu 'Bijeli pijesak' (White Sands), 1992.

Godine 1991. Rourke, koji je trenirao kao boksač u svojim ranim godinama, napustio glumu i postao profesionalni boksač. Rourke je neporažen u osam borbi, od toga sa šest pobjeda nokautom. Borio se na međunarodnoj razini u Španjolskoj, Japanu i Njemačkoj. Godine 1995. Rurke se oprašta sa profesionalnim boksom i vraća se glumi. Rourke je napisao scenarij za filmove 'F.T.W.', 1994. i 'Bullet', 1996. u kojem je glumio s bliskim prijateljem Tupacom Shakurom. Prihvaća ulogu u  nastavku hita iz 1986. pod naslovom 'Ljubav u Parizu' (Another Nine & a Half Weeks), 1997., te u filmovima 'Četrvrtak' ('Thursday), 1998. i 'Point Blank', 1998. U filmu 'Zakonu zatvora' (Animal Factory), 2000. gledamo ga kao transvestita, a 2002. u filmu 'Spun' uz Erica Robertsa.

Redatelj Robert Rodriguez prekinuo je njegov loš niz ponudivši mu ulogu Billyja u svom 'Bilo jednom u Meksiku' (Once Upon a Time in Mexico), 2003., te Tony Scott u 'Tjelesna straža' (Man on Fire), 2004. Njegova karijera je oživjela u punom smislu i uspio je vratiti svoj prethodni glumački ugled glavnom ulogom u izvrsnoj ekranizaciji stripa 'Sin City', 2005. Za ulogu Marva dobio je nagradu Saturn, nagradu Chicago Film Critics Association, nagradu Irish Film and Television, nagradu Online Film Critics Society te brdo nominacija. Slijedi film 'Domino', 2005. gdje surađuje s Keirom Knightley. Ipak, potpuni povratak doživio je sa dirljivom sportskom dramom 'Hrvač' (The Wrestler), 2008., kritičarima i publici se posebno svidjela njegova interpretacija Randyja, ostarjelog hrvača koji je prisilno morao u mirovinu zbog infarkta u ringu. Uloga mu je donijela prvu nominaciju za Oscara, te je osvojio mnoge nagrade, gdje izdvajamo Zlatni globus u kategoriji najboljeg glavnog glumca. Iste godine radi i na filmu 'Smrtonosni hitac' (Killshot), 2008. 2010. pojavljuje se u triler drami '13', te u nastavku blockbustera 'Iron Man 2' glumi negativca Ivana, koja mu donosi i pokoju nominaciju. U filmu 'Plaćenici' (The Expendables), 2010. pojavljuje se uz Sylvestera Stallonea, Jasona Stathama, Jeta Lia, Dolpha Lundgrena i Erica Robertsa u akcijskom triler o grupi vještih plaćenika. Iste godine snima i romantičnu dramu 'Passion Play', 2010., s Megan Fox u ulozi anđela. Iduće godine gledamo ga u drami 'Black Gold', 2011. i u mitskoj priči o drevnom junaku Tezeju 'Besmrtnici' (Immortals), 2011.

Zanimljivosti

Strastveni ljubitelj boksa od malena, Rourke je od 1964. do 1972. imao amaterski rekord od 20 pobjede (17 nokautom) i 6 poraza.

Njegov trener tijekom većeg dijela boksačke karijere bio je glumac i tjelohranitelj zvijezda Chuck Zito, član 'Hells Angels'-a. Freddie Roach također trenirao Rourke sedam borbi. Rourkeova pjesma za ulazak u ring je pjesma od 'Guns N 'Roses''Sweet Child o 'Mine'.

Tijekom boksačke karijere, Rourke je pretrpio niz ozljeda, uključujući lomljenje nosa, nožni prst, rebra, korijen jezika, komprimirane jagodica, te gubljenje pamćenja. 

Kao boksač, njegov nadimak je bio 'El Marielito'.

U kasnim 1980-im, Rourke je nastupao s Davidom Bowiem na albumu 'Never Let Me Down'.

Rourkeu je ponuđena uloga Butcha Coolidgea u filmu 'Pulp Fiction', odbio ju je zbog boksa a dodijeljena je Bruceu Willisu.

Rourke se ženio dva puta, prva supruga bila mu je Debra Feuer, a druga Carre Otis. Oba puta se razveo i dan danas nema osnovanu obitelj.

Rourke jako voli motore i često ih je koristio u nekim od svojih filmova.

Poznat kao ljubitelj pasa, pogotovo chihuahuama, imao ih je nekoliko; Loki, Jaws, Ruby Baby, La Negra i Bella Loca. Posljednja od njegovih nerazdvojnih psećih prijatelja bila Loki koja je uginula u dobi od 18 godina par dana prije dodjele Oscara 2009.

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...