Navigation Content

Jason Statham

Jason Statham

Datum rođenja: 12.09.1967

Mjesto rođenja: London, England, UK

Statham se rodio u Londonu, kao sin barskog pjevača i plesačice. U djetinjstvu je igrao nogomet i bio ulični zabavljač, ali su ga od svega najviše zanimali skokovi u vodu. Bio je dvanaest godina član britanske reprezentacije te je na SP-u 1992. osvojio 12. mjesto. Jasona je zarađivao kao model. Redatelj Guy Ritchie ga je tada primjetio i ponudio mu ulogu u svom filmu 'Lopovi, ubojice i dvije nabijene puške' (Lock, Stock and Two Smoking Barrels), 1998. čime je Statham postao glumac praktično bez ikakvog glumačkog obrazovanja. Film je odlično primljen kod publike te je slijedila slijedeća uloga u Guyevom filmu 'Zdrpi i briši' (Snatch.), 2000. Nakon što je film zaradio preko 80 milijuna dolara, Stathamu su bila otvorena vrata Hollywooda te se on 2001. pojavio u dva filma: 'Jedan jedini' (The One), 2001. s Jetom Lijem i 'Duhovi Marsa' (Ghosts of Mars), 2001. s Ice Cubeom.

Najpoznatija Stathamova uloga je ona u filmu 'The Transporter', 2002., gdje glumi profesionalnog vozača Franka Martina, koji dođe u sukob s mafijom. Snimljena su i dva nastavka filma 'Transporter 2', 2005. i 'Transporter 3', 2008. U ljeto 2003. Jason glumi u remake filmu 'Dobar posao u Italiji' (The Italian Job), 2003., uz zvijezde Charlize Theron, Marka Wahlberga, Donalda Sutherlanda i Edwarda Nortona. Slijede filmovi 'Mobitel' (Cellular), 2004., 'Chaos', 2005., 'London', 2005. Iste godine nastavlja suradnju s Guyem Ritchijem u filmu 'Revolver', 2005.

2006. godine Jason se dokazuje u filmu 'Ubrzanje' (Crank), 2006. Kritika i javnost su vrlo visoko ocijenili film, te nije čudno da se tri godine kasnije snima i drugi dio 'Ubrzanje 2: Visoki napon' (Crank: High Voltage), 2009. Između nastavaka Jasona gledamo u filmovima 'U ime Kralja' (In the Name of the King: A Dungeon Siege Tale), 2007., 'War', 2007., 'Pljačka banke' (The Bank Job), 2008., 'Smrtonosna utrka' (Death Race), 2008., te u '13', 2010.

Godine 2010. nastupio je u akcijskom filmu 'Plaćenici' (The Expendables), 2010., pored Sylvestera Stallonea koji je ujedno i redatelj filma. Osim njih dvojice, u filmu glume i ostali pripadnici žanra akcijskih filmova poput Jet Lija i Dolpha Lundgrena, uz sporedne uloge Arnolda Schwarzeneggera i Brucea Willisa. U 2011. Jason snima film 'Ledeni ubojica' (The Mechanic), remake filma 'Plaćeni ubojica' vrhunskog akcijskog trilera Michaela Winnera s Charlesom Bronsonom i Jan-Michaelom Vincentom u glavnim ulogama, 'Blic' (Blitz), 2011., napetom policijskom filmu o otkrivanju ubojice policajca, kojem su na meti policajci iz iste stanice. Slijede filmovi 'Elitni ubojice' (Killer Elite), 2011., akcija uz provjerenu ekipu uz Jasona - Roberta De Niroa i Clivea Owena, te 'Profesionalac' (Safe), 2012., akcijski triler o policajcu koji spašava devojčicu koja je zapamtila šifru neophodnu mafiji.

Zanimljivosti

U filmu 'The Transporter', 2002., Jason sve akrobacije izvodi sam, uključujući jurnjavu u autu i ronjenje.

Trenira mješovite borilačke vještine i stručnjak je u kickboxingu.

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...