Navigation Content

Ellen Page

Ellen Page

Datum rođenja: 21.02.1987

Mjesto rođenja: Halifax, Nova Scotia, Canada

Visina: 1,55 m

Ellen Philpotts-Page je rođena 21. veljače 1987. u Halifaxu u Kanadi. Elen glumi od svoje četvrte godine kada se pojavljivala u predstavama u vrtiću, a kasnije i u školskim predstavama. Prvu je ulogu ostvarila u TV filmu 'Pit Pony', 1997. godine, a kasnije i u istoimenoj seriji i dobila nagradu Young Artist and Gemini za najbolju izvedbu. Pojavljivala se u dosta kanadskih filmova i serija; 'Marion Bridge', 2002., 'Touch & Go', 2003., 'Love That Boy', 2003., 'Wilby Wonderful', 2004. no šira ju je publika primijetila tek nakon uloge u filmu 'Gorki slatkiš' (Hard Candy), 2005., u kojem je ostvarila jednu od najkompleksnijih i najuznemirujućih uloga te godine. Iste godine radi na filmu 'Usta na usta' (Mouth to Mouth), 2005., u ulozi je mlade Sherry koja traži sama sebe i odlazi u Evropu s organizacijom SPARK (ljudi s ulice s radikalnim znanjem).

Sljedeća velika uloga za mladu Page bila je ona u filmu 'X-Men: Posljednja fronta' (X-Men: The Last Stand), 2006. u kojem je glumila Kitty Pryde (Shadowcat). Godinu dana kasnije uslijedio je 'Juno', 2007. i svi su nahvalili mladu Ellen, koja je bila i nominirana za Oscara za glavnu ulogu. Iako ga ona nije dobila, Diablo Cody scenaristkinja Juna je osvojila Oscara za najbolji scenarij. Film se 2007. godine našao na desetak lista na kojima je svrstan među najbolje filmove godine, dok ga je poznati kritičar Roger Ebert stavio na prvo mjesto najboljih filmova te godine. Film je stajao oko 7,5 milijuna dolara, a zaradio je 143 milijuna dolara. Iste godine glumi i u krimi drami 'An American Crime', 2007., u kanadskom eksperimentalnom filmu 'The Tracey Fragments', 2007., te u 'The Stone Angel', 2007.

Nakon filma 'Juno', Ellen je ostvarila važnije uloge u filmu 'Rolerice' (Whip It), 2009. redateljski debi Drew Barrymore, u kojem opet glumi indie buntovnu tinejdžerku na rolama. U filmu 'Početak' (Inception), 2010., remek-djelu Christophera Nolana, koji je osvojio četiri Oscara, Ellen je u glavnoj ulozi uz Leonarda Di Capria. Pojavljuje se u filmu 'Peacock', 2010., te u filmu 'Super', 2010., u ulozi partnerice maskiranom heroju The Crimson Boltu, kojemu međutim, nedostaju natprirodne moći.

ZANIMLJIVOSTI

Ellen voli sport i bavi se košarkom, nogometom, skijanjem, biciklizmom, snowboardingom, trčanjem i plivanjem.

Uzor su joj Patti Smith i njezine omiljene glumice Kate Winslet i Meryl Streep.

Jedna je od četiri najmlađe glumica koja je bila nominirana za Oscara u dobi od 20 godina za film 'Juno'.

Ellen je trebala glumiti u filmu 'Jane Eyre', 2011. u naslovnoj ulozi, ali je zbog odgađanja snimanja odustala od uloge.

Njezin skriveni talent je žongliranje.

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...