Navigation Content

'Sonja i bik' - Nepretenciozna i simpatična romantična komedija

Komedija 'Sonja i bik', prvi dugometražni igrani film redateljice Vlatke Vorkapić najbolje je kino ostvarenje u posljednjih 10 godina

Foto: Sonja i bik/Promo fotografije/ Većina romantičnih komedija u svojim temeljima zapravo ima klasičan 'screwball' obrazac o dvoje ljudi čije se ljubavno prožimanje na početku filma doima nemogućim. I dok američki scenaristi godinama muku muče osmisliti likove i situacije antipodnih osobnih i društvenih preferenci, iz perspektive hrvatske kinematografije sve se čini jednostavnijim.

Promotrimo predljubavno ozračje u filmu 'Sonja i bik', debitantskom dugometražnom ostvarenju cijenjene dokumentaristice Vlatke Vorkapić.

Ante (Goran Bogdan) je dijete Dalmatinske zagore, spretni manipulator u prodaji osiguranja, jednostavna osoba čiji otac (Ivo Gregurević) organizira tradicionalne borbe bikova. Sonja (Judita Franković) je Zagrepčanka, vegetarijanka i aktivistica za prava životinja kojoj je dečka preotela vrckava trendeseterica (Csilla Barath Bastaić).

Društvo iz Dalmatinske zagore iz oklade želi Sonju suočiti s bikom, a posrednik bi trebao biti blagoglagoljivi Ante. Zvuči stereotipno? Stereotipno i jest, no znana je stvar kako zaživljavanje stereotipa na filmu zavisi od njihove pravilne ili nepravilne upotrebe.

A Vlatka Vorkapić stereotipe je upotrijebila itekako funkcionalno i na razini osnovne ljubavne priče i na razini društvenoga i (para)političkog konteksta filma. Pritom, drugi se dio filma, kad se junaci iz dalmatinskoga krša vrate u Zagreb, čini dojmljivijim, s nizom izraženih redateljsko-scenarističkih detalja, kako u ljubavnoj priči, tako i u oslikavanju vinjeta razbarušene metropole.

'Sonja i bik' posjeduje jednu ogromnu vrlinu koja baš i ne krasi hrvatske filmove – osmišljen je i realiziran krjanje nepretenciozno, što ga ponekad i sunovraćuje u igranje na prvu komedijašku loptu, ali ga ni tada ne čini nepodnošljivim.

<iframe width="560" height="360" src="http://www.youtube.com/embed/KHWbUlzIVvQ" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...