Navigation Content

U KINIMA: 'LORAX: ZAŠTITNIK ŠUME'

Dječja lekcija o borbi protiv pohlepe

Loše kao adaptacija, ali sjajna zabava za mlađe naraštaje

Foto: outnow.ch/

'Lorax: Zaštitnik šume' je adaptacija istoimene knjige Dr. Seussa u obliku visokobudžetne 3D animacije. Nakon toliko dobrih animiranih filmova u posljednjih nekoliko godina, može li ovaj projekt pružiti istu razinu kvalitete, pogotovo jer je u pitanju adaptacija kvalitetne knjige jakih moralnih poruka? Sudeći po reakcijama strane kritike, gledatelj bi pomislio da je film potpuna katastrofa, ali to uopće nije slučaj.

 

 

 

Pred nama je uradak koji uopće nije loš. Zapravo mu je najveća mana, koju većina kritike nije mogla zaobići, velik odmak od knjige koja je poslužila kao predložak. Suptilnost i dublji razvoj likova uglavnom su odbačeni i zamijenjeni moderniziranim dijalozima koji se ne mogu mjeriti sa Seussovim riječima. Uistinu je teško zanemariti svojevrsnu 'debilizaciju' klasične literature, ali ukoliko to učinimo, onda je pred nama izrazito zabavan film specifične atmosfere i stila. 'Lorax' nikada nije dosadan, a na kraju uspijeva prenijeti poruke o pohlepi i očuvanju prirode iako bez ikakve suptilnosti.

To je punokrvan film za mlađe uzraste i oni će bez sumnje uživati u njemu. Iako samo dva do tri lika imaju solidno razrađen karakter, ostatak je barem dovoljno raznovrstan i zanimljivo dizajniran, a to se ne odnosi na raznovrsne životinje koje su stalni izvor zabave i smijeha. Glazbeni brojevi i skečevi možda nisu odveć originalni (pogotovo u usporedbi s  filmovima studija Pixar), ali ukoliko uspijevaju zabaviti gledatelja, onda to nije nužno velik problem. Sama tehnika animacije je vrhunska, no možda malčice 'prečista' za Seussove likove, a režija Chrisa Renauda kvalitetna kao u 'Despicable Me', koji je, doduše, bio znatno bolji film.

U usporedbi s bezumnim holivudskim trashom koji nalazimo u izobilju, 'Lorax: Zaštitnik šume' može se bez razmišljanja preporučiti za obiteljsko gledanje. Jasne i pozitivne poruke, stalna zabava i šareni vizualni doživljaj mlađim gledateljima ne mogu škoditi. Naravno da možemo biti razočarani neostvarenim potencijalom, pogotovo svi stariji gledatelji koji očekuju razinu kvalitete ravnu Pixaru, lišenu generacijske prepreke, pa ga oni mogu zaobići, ali moramo prihvatiti činjenicu da je ovo sasvim prihvatljivo djelo za mlađe naraštaje. Ako vam nakon ovoga filma djeca odluče pomoći u vrtu, svaka negativna kritika postaje zanemariva.

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...