Navigation Content

U KINIMA: 'SOTONA: RAZOTKRIVANJE'

Sotona nastoji zaboraviti ovaj očajan film

Dobar primjer kako ne napraviti film

Foto: outnow.ch/

Uspjeh filmova 'Paranormalno' vratio je trend horora koji se baziraju na 'nađenom' materijalu, tehnikom koja se kod publike pokazala iznimno popularnom. Niski budžet snimanja, a veliki rezultati na box officeu svakako su potaknuli inicijativu mnogih netalentiranih redatelja i glumaca da na brzinu zarade zahvaljujući lošem filmu, zamaskiranom pod krinkom 'nađene dokumentarne snimke'. Upravo to je 'Sotona: Razotkrivanje', amaterski projekt koji je u američkim kinima mnogo zaradio kroz prvih par tjedana samo da bi potom bio posve zaboravljen, jer nije ništa zanimljiviji od prosječne snimke nekog vjenčanja.

'Sotona: Razotkrivanje' predstavljen je kao nađeni dokumentarni film u izradi. Nažalost, taj je 'dokumentarac' očajni amaterski 'čušpajz' bez glave i repa. No to nije najveći problem ovoga filma, već činjenica da uopće nije strašan, osim možda nekome tko nije pogledao ni jedan konkretni horor u životu. Odvratni, unakaženi i znojni ljudi koji blebeću gluposti na mnogo različitih jezika mogu se naći na bilo kojem placu bez ikakva problema, a ovdje oni predstavljaju 'strašne' pojave koje niti dobronamjerni svećenici ne mogu spasiti. Jedina strahota je trzava kamera i gledateljevo saznanje da redatelj William Brent Bell očito nema pojma kako snimiti barem donekle zanimljiv horor.

Osim nedostatka ikakva straha, film je iznimno dosadan jer smo primorani gledati monologe likova koji se doimaju napisanima par minuta prije snimanja. Uistinu šokantno ako znamo da uradak ima kreditirana dva scenarista (od kojih je jedan redatelj). Tijekom dotičnih monologa imamo priliku slušati sasvim naivna razmišljanja o lošim stranama Katoličke crkve što ovaj film dodatno zakopava u teritorij čistog 'trasha'. No ovakvi filmovi nisu dostojni prave 'trash' titule jer ne pružaju zabavu već samo gnjavažu.

Kao završni šamar strpljivome gledatelju, kraj filma posve je besmislen i nagao. Šećer na kraju je i adresa web stranice koja se potom pokaže na ekranu, gdje gledatelj može provjeriti daljnja saznanja o ovome slučaju egzorcizma. Ovako očajan (i odvratan bilo kome tko je izdvojio novac za gledanje filma) marketinški trik uistinu je završni čavao u lijesu filmske katastrofe.

Isplati li se trošiti vrijeme na 'Sotona: Razotkrivanje'? Bolja opcija je snimiti s prijateljima amaterski horor putem mobitela, rezultati će zasigurno biti mnogo zanimljiviji i zabavniji.


Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...