Navigation Content

U KINIMA: 'IGRE GLADI'

Igre dosade

Serijal ekranizacija knjiga o Harryju Potteru svakako pripada među bolje filmske 'franšize' našeg vremena ali, nažalost, njegov efekt na suvremenu kinematografiju nije baš u svakom pogledu pozitivan

Foto: blitz-cinestar/

Možda je najproblematičnija baština serijala o Potteru nastojanje producenata da što detaljnije prenesu knjige na film, kako se fanovi ne bi osjećali uskraćenima, a što je, pogotovo u prva dva filma, znalo rezultirati nepotrebnim razvlačenjem.

Naravno, nije sporno da su romani J.K. Rowling zaista bogato razrađeni, tako da je nastojanje da se što više detalja prenese na film imalo svoju logiku, no tim su pristupom postavljeni temelji da se fanovima serijala koji se snimaju nakon 'Pottera' ugađa na sličan način. Upravo je prekomjerna želja za ugađanjem fanovima ključan problem 'Igara gladi', ekranizacije prve knjige istoimene trilogije autorice Suzanne Collins – film je razvučen na efektivnih dva sata i petnaestak minuta (puno trajanje s odjavnom špicom iznosi čak 142 minute), iako za to nema baš nikakvoga razloga., pa je rezultat jedan od najtromijih blockbustera zadnjih godina.

Priča se odvija na teritoriju Sjeverne Amerike u nekoj budućnosti, najmanje stotinjak godina od današnjeg vremena. U viziji Suzanne Collins, SAD su prošle kroz neki oblik građanskog rata, nakon kojeg pobjednički Capitol suvereno vlada nad gubitničkom stranom, koju čini 12 distrikta. Jedan od oblika totalitarne kontrole je i održavanje Igara gladi, stravičnog turnira u kojem sudjeluje po dvoje 'posvećenika' u dobi između 12 i 18 godina iz svakog distrikta: turnir se sastoji u tome da se sudionici moraju ubijati, a na životu ostaje samo pobjednik. Zaplet započinje izvlačenjem sudionika za 74. Igre gladi: u distriktu 12 ta nesretna sudbina pogađa 12-godišnju Primrose Everdeen (Willow Shields), pa se njezina četiri godine starija sestra Katniss (Jennifer Lawrence) odmah odluči dobrovoljno javiti da je zamijeni. Zajedno s drugim sudionikom iz svoga distrikta, Peetom Mellarkom (Josh Hutcherson) odlazi u Capitol, gdje prvo sudjeluju u višednevnim pripremama, nakon čega dolazi dan kad moraju krenuti u borbu na život i smrt.


Bilo bi nekorektno reći kako u 'Igrama gladi' nema dobrih i zanimljivih ideja, no u filmskoj obradi ništa nije osobito intrigantno. Jedan od ključnih problema je taj što je autorska ekipa, na čelu s redateljem Garyjem Rossom, morala znatno ublažiti prikazivanje nasilja, kako bi film za prikazivanje u SAD-u dobio predikat PG-13, koji dopušta gledanje glavnom segmentu ciljane publike – mlađim tinejdžerima. Obzirom da je poanta u tome da su Igre gladi iznimno okrutne, odlukom da se prikaz nasilja minimizira znatno se otupila oštrica priče (naravno, ne čudi i da se u SAD-u vode prilično intenzivne debate oko toga je li film još uvijek 'prenasilan').

Redatelj Ross – ujedno i supotpisnik scenarija, u suradnji sa samom Suzanne Collins i Billyjem Rayem – praktički ni jednog trenutka ne pogađa pravi ton izlaganja priče. Elementi koji bi trebali biti satirični – od izgleda stanovnika Capitola do činjenice da su Igre gladi zapravo koncipirane kao reality show za zabavu vladajuće kaste – uglavnom su svedeni na površne karikature. A vjerojatno najveći grijeh filma je u tome što nije uzbudljiv u segmentu u kojem bi svakako morao biti – prikazu Igara gladi. Spomenuto ublažavanje nasilja svakako je bilo ograničavajući faktor, no neki vještiji filmaš znao bi zaobići taj problem i učiniti zbivanja napetim. Rossovo je izlaganje zbivanja na samom turniru toliko inertno da u drugoj polovici filma zapravo ima manje uzbuđenja nego u prvoj.

Jedina nesporna atrakcija 'Igara gladi' je vrlo uvjerljiv nastup Jennifer Lawrence u ulozi Katniss. Nakon impresivnog proboja na scenu u 'Zimskoj kosti' i prošlogodišnjeg nastupa u hitu 'X-Men: Prva generacija', 21-godišnja glumica ovdje potvrđuje svoju iznimnu karizmu. Njezino predočavanje emotivnih proživljavanja glavne junakinje vrlo je sugestivno, a jednako je uvjerljiva i u fizičkim aspektima uloge, tako da je njezina interpretacija glavni razlog zbog kojeg se film ipak može proglasiti podnošljivim.

Nema sumnje da će 'Igre gladi' biti veliki svjetski hit i da će nezadovoljni gledatelji biti u manjini, ali ipak se mora ustvrditi kako je riječ o vrlo  razočaravajućem ostvarenju.

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...