Navigation Content

U KINIMA:

'Krijumčari' Mark Wahlberg i njegovi krijumčari su gnjavaža

Mark Wahlberg se vratio, ali ovo je daleko ispod njegovih mogućnosti

Foto: outnow.ch/ Dvije godine nakon vrhunskog 'Boksača' Mark Wahlberg vraća se filmom 'Krijumčari', naizgled mračnim i akcijski potkovanim trilerom. Osim Wahlberga, nastupa i Kate Beckinsale, a redatelj je talentirani Baltasar Kormakur koji doduše nije toliko poznat izvan Islanda. Zvuči kao recept za sasvim korektan film, ali pred nama je nažalost generički proizvod bez mnogo zanimljivosti.Vrlo česta boljka modernih holivudskih projekata je scenarij, a 'Krijumčari' nastavljaju takvu 'tradiciju'. Dijalozi nisu loši, ali od toga nema mnogo koristi kada kroz cijeli film ne postoji nijedan konkretno profilirani lik. Zapravo bi se moglo reći da ovdje ima previše likova, a svi se doimaju suvišnima. Čak je i lik Marka Wahlberga posve nezanimljiv ako odstranimo uvjerljivu glumu na temelju koje bismo mogli zaključiti da je nadrastao ovako slabe filmove. No krenimo s možda još većim problemom, neodlučnošću autora o tome što film zapravo želi biti. Kroz prvu polovicu priča se gradi kao standardni 'akcić' i gledatelj ima dojam da će doći do nekakvog akcijskog prepucavanja, ali ubrzo se sve okreće prema mračnome trileru. Naravno, ovo uopće ne funkcionira, jer su sporedni likovi, koji predstavljaju svojevrsnu Wahlbergovu ekipu, potpuno suvišni i nezanimljivi. Zašto bi gledatelja stoga bilo briga što ta ekipa radi ili što će biti ishod podviga.

S obzirom na to da nema ni konkretne akcije (osim nekoliko nezanimljivih sekvenci u sredini filma) teško je ostati zainteresiran samo na temelju dijaloga Wahlberga i nekog kriminalca. Ne pomaže ni dvostruka radnja, jer djelomično pratimo Wahlbergovu ekipu, a na drugoj strani njegovu ženu Beckinsale koja samo služi 'uljepšavanju ekrana'. To ne znači da ona loše glumi, upravo suprotno, ali svrha njezina lika beznačajna je, a isto možemo reći i za 'negativca' i tako unedogled. U ovoj priči vidljiv je potencijal, ali on je negdje odavno ispario. Što onda osim dobre glume ostaje gledatelju? Režija, iako zanemariva poput ostatka filma, može se pohvaliti, jer Baltasar Kormakur uspijeva dosadu održati gledljivom. Svakako nije mnogo.

'Krijumčari', uza sve mane, zapravo nisu katastrofalan film, jer ih gluma svih uključenih uspijeva učiniti gledljivim iskustvom, ali ne izvlači film iz dosade i nezanimljivosti.

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...