Navigation Content

CENTAR MEDITERANA

78 filmova, 39 zemalja: Filmska krema od večeras u Splitu

Festival mediteranskog filma Split, jedna od najvećih ljetnih manifestacija na obali, svoje deveto izdanje otvara večeras u ljetnom kinu na Bačvicama. U devet dana na nekoliko lokacija u gradu prikazat će se 78 filmova iz 39 zemalja, pri čemu se u glavnom dugometražnom programu nalazi pet regionalnih i još pet hrvatskih premijera, što će u iduća dva tjedna Split ponovno staviti u središte mediteranskog filmskog svijeta

Foto: Festival Mediteranskog Filma/ Među najavljenim filmovima nalazi se pobjednik ovogodišnjeg Berlina 'Gori more' (Fuocomare) proslavljenog dokumentarista Gianfranca Rosija, snažan dokumentarac koji prati svakodnevicu otoka Lampedusa kroz oči desetogodišnjeg dječaka, ali i patnje koje izbjeglice prolaze kako bi morskim putem pristigle u Europu. Tematikom je aktualan i 'Put za Istanbul', alžirsko-francuski film o Belgijanki čija kćer se priključuje borcima ISIL-a u Siriji.

Pred velikim gledalištem ljetnog kina 'Bačvice' prikazat će se i dokumentarni film 'Turizam!' Splićanina Tonća Gaćine, zatim talijanski 'Iščekivanje' u kojem glavnu rolu igra oscarovka Juliette Binoche te dva francuska filma koje nosi slavna Isabelle Huppert. Za prvi, 'Sve što dolazi', redateljica i scenaristica Mia Hansen-Løve nagrađena je Srebrenim medvjedom na Berlinaleu, a drugi, 'Priče s asfalta' Samuela Benchetrita stiže iz programa Cannesa.

Jedan od najinteresantnijih naslova ovogodišnjeg festivala svakako je grčka komedija 'Chevalier' kojom je redateljica Athina Rachel Tsangari slavila na London Film Festivalu, a FMFS otvorit će španjolski 'Ništa zauzvrat', za koji je Daniel Guzmán dobio nagradu Goya za najbolji debitantski film. U programu je i najbolji film po izboru publike ZagrebDoxa 'U suton života' redatelja Sylvaina Biegeleisena, zatim kontroverzni 'Ivy' Turčina Tolge Karacelika koji nakon Sundancea stiže u Split iako je u njegovoj domovini cenzuriran, a iz Turske stiže i 'Mahnitost', koji je već osvojio 11 nagrada i nominaciju za Zlatnog lava u Veneciji.

Nastavlja se prošle godine uvedena praksa, da se osim izuzetnih filmskih naslova koji konkuriraju za nagradu Udicu, nekoliko prikaže i u programu izvan konkurencije. Pažnju će zasigurno privući britansko-rumunjska koprodukcija u filmu 'Chuck Norris protiv komunizma', a zastor na ovogodišnji FMFS spustit će brazilski kandidat za Oscar 'Druga majka', koji je izbirljiva publike festivala u Berlinu prošle godine proglasila najboljim.

Snažan fokus organizator svake godine stavlja na natjecateljski program hrvatskih kratkih filmova 'Ješke', no od ove godine pobjednika prvi put očekuje i novčana nagrada. Među 'Ješkama' se izdvajaju važnim svjetskim nagradama već ovjenčani 'Piknik', 'Belladonna', 'Zvjerka', ali i svjetska premijere filma Šimuna Šituma 'Ritki zrak', novi animirani film Veljka Popovića 'Planemo' te dokumentarni film 'Kino otok' Ivana Ramljaka.

Grčki redatelj Thanos Anastopoulos iz Cannesa, gdje mu je prošlog tjedna prikazan novi film, stiže u Split, i to u sklopu projekta The 5C Project Cine-Caravan, koji Balkanski kulturni krug provodi u još četiri države Jugoistočne Europe, a sastoji se od projekcija, radionica i seminara namijenjenih mladoj publici, studentima i zainteresiranoj javnosti.

430822,430871,430861,430222

A od mnoga popratna događanja ove godine izdvaja se prvo službeno predstavljanje novog programa 'Škola u kinu', zajedničkog projekta Hrvatskog audiovizualnog centra i Art-kina iz Rijeke, u sklopu koje će se besplatno prikazivati domaći klasici 'Vuk samotnjak' i 'Družba Pere Kvržice'.

Uz standardne lokacije, Ljetno kino Bačvice i kinoteku 'Zlatna vrata', najveća organizacijska novost ovogodišnjeg FMFS-a je nova lokacija besplatnog kina u kojem će se svaku večer prikazivati kratkometražni filmovi – legendarna 'Terasa kina Tesla'.

Na samom večerašnjem otvaranju snimat će se nizozemska emisija 'Wander', u sklopu koje se u svakoj epizodi po dvije VIP osobe vode na putovanje bez da unaprijed znaju kamo odlaze.

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...