Navigation Content

U 93. GODINI

Umro je slavni filmski negativac Christopher Lee

U 93. godini života u londonskoj bolnici Chelsea and Westminster umro je britanski glumac Christopher Lee, poznat po svojoj upečatljivoj pojavi i dubokom glasu, zahvaljujući kojima je često glumio uloge negativaca većih od života. Lee je preminuo uslijed problema s dišnim traktom

Foto: Pixsell/ Christopher Lee rođen je 1922. u uglednoj londonskoj obitelji – otac mu je bio pukovnik, a majka kontesa. Njegovo aristokratsko porijeklo moglo se vidjeti i u njegovom ispravnom držanju i impozantnoj figuri, što je najbolje iskoristio u ulozi grofa Dracule, kojega je prvi puta tumačio u istoimenom filmu 1958. Riječ je o slavnim hororima britanske produkcijske kuće Hammer, koji su u međuvremenu postali i neka vrsta podžanra, a u njima je hvaljene uloge ostvario i Leejev kolega i čest konkurent za uloge Vincent Price. U Hammerovim hororima Lee je glumio dvadeset godina, sve do 1976, a često mu je glumački partner bio Peter Cushing.

Istaknuo se i kao negativac s tri bradavice Francisco Scaramanga u 'Čovjeku sa zlatnim pištoljem', jednim od zabavnijih filmova iz serijala o Jamesu Bondu (kojega je tada utjelovljavao Roger Moore), dok je kao jednu od svojih omiljenih uloga navodio onu u kultnom hororu 'Čovjek od pruća' iz 1973.

Mlađe generacije Leeja najvjerojatnije prepoznaju kao zlog i izdajničkog čarobnjaka Sarumana iz filmske trilogije 'Gospodar prstenova', a prethodno je svoj upečatljiv glas i stas posudio i grofu Dookuu, negativcu iz nove trilogije 'Ratova zvijezda' Georgea Lucasa. Lee je tijekom svoje duge karijere glumio i Sherlocka Holmesa te je na više kontinenata ostvario više od sto različitih uloga.

Manje je poznato da je nastupao i kao pjevač, čiji je duboki bas oduševljavao publiku, kao i da je bio dugogodišnji podržavatelj britanskih konzervativaca.

Na ovom linku pak možete pogledati kojih je deset filmova Christophera Leeja Britanski filmski institut (BFI) izabrao kao najbolje.

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...