Navigation Content

ČETVRTAK NA ANIMAFESTU

Animafest 2014. drugoga dana "zapucao iz svih projektora"

Animafest Zagreb 2014. u srijedu je "zapucao iz svih projektora" s filmskim programima u sva tri kina! Započele su i izložba Lutka u hrvatskom animiranom filmu u Galeriji ULUPUH te Radionica računalnih videoigara na Fakultetu elektrotehnike i računarstva.

Foto: Animafest/ Održani su i prvi Razgovori s autorima - pred mikrofone i publiku u Medijateci Francuskog instituta stali su Roberto Catani, Xi Chen, Edmunds Jansons, Mirai Mizue i Izibene Oñederra - autori filmova iz Velikog natjecanja te Delia Hess, Balint Gelley, Sawako Kabuki i Malte Stein iz studentske konkurencije. Mirai Mizue sve je razgalio anegdotom s jučerašnjeg otvaranja:

- Nakon projekcije prišao mi je jedan Zagrepčanin iz publike i rekao kako već dvadeset godina prati Animafest, no da mu je moj film Čudo najbolji od svih koje je vidio. Dodao je i da mu je to najljepši rođendanski poklon koji je dobio - ispričao je dirnuti Mizue.

Gosti Festivala potom su se uputili na domjenak u palaču Dverce, a u Medijateci je promovirana knjiga "Nedeljko Dragić: čovjek i linija" o kojoj su govorili autor Midhat Ajanović, Jurica Starešinčić, Diana Nenadić, Željko Serdarević i Nedeljko Dragić.

Prvoga dana znanstvenog skupa Animafest Scanner u Velikoj dvorani Školske knjige raspravljalo se o poetici Jurija Norštejna i proširenoj animaciji. Nakon uvodnog obraćanja Daniela Šuljića i predavanja Marcela Jeana uslijedila su izlaganja Mikhaila Gurevicha i Nobuakija Doija (o Norštejnu) te Chi-Sui Wang, Dirka de Bruyna, Zabrine McIntyre i Andriane Ružić (o proširenoj animaciji).

<iframe width="560" height="315" src="//www.youtube.com/embed/zMXTZp7cxOI" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>


U Kinu Europa prikazani su programi Hrvatski animirani film 1964-65. s klasicima Zagrebačke škole, Royal College of Art 1 iz bogate povijesti prestižne londonske akademije, Majstori lutkari 1 s filmovima Nicka Parka, braće Quay i drugih klasika lutka-filma, Veliko natjecanje 2 s filmom Odsutan Roberta Catanija koji ponire u vlastito djetinjstvo, hororom Lonely Bones i Konkubininom gozbom - melodramom o ljubavi i ljubomori na kineskom dvoru, te Velika panorama 1 s filmom Boles o sentimentalnoj prostitutki i mladom piscu, Šumom svijeta o blagoslovu i prokletstvu apsolutnog sluha te još jednim kineskim filmom u tradicionalnom ruhu Crno-bijelo. U Cineplexxu Centar Kaptol Velika panorama 3 donijela je maestralnu Žeđ, "ukusan par" filmova koji nemaju ništa zajedničko - Pomfrit i Kečap te brutalno Očigledno dijete. Hrvatska panorama predstavila je najbolje domaće filmove, dok su japanski studenti nasmijali publiku svojim specifičnim humorom u Studentskom natjecanju. Prikazani su i natjecanje namjenskih filmova i Veliko natjecanje 3, a u Kinu Tuškanac Natjecanje filmova za djecu (7-10 i 14+), Pirati! Banda nepoželjnih, Obiteljski program, Majstori lutkari 2 i Cartoon d'Or. U Maloj dvorani nastavljena je i radionica lutka-filma za najmlađe pod vodstvom Ivane Bošnjak. Dan je okončan after-partyjem u festivalskom klubu Melin.

Četvrtak na Animafestu


Treći dan Festivala po prvi put donosi program 3 x 3 u kojem se Roberto Catani, Špela Čadež i Tomek Ducki, autori filmova iz Velikog natjecanja i Velike panorame, posebno predstavljaju svojim ranijim radovima. To je idealna prilika za one kojima se svide filmovi Odsutan, Boles i Kupalište da nastave uživati u njihovim specifičnim i vizualno privlačnim stilovima.

Glazbeni program videospotova u izboru umjetničkog ravnatelja Animafesta Kino za uši na rasporedu je u 20 sati u Cineplexxu Centar Kaptol - očekuju nas spotovi poznatih glazbenika poput Gotyea, ali i novih otkrića animacijske scene poput Ruffmercyja, Royal College of Art predstavlja drugi dio svoje 30-godišnje animacijske povijesti u 15:30 u Kinu Europa, gdje se mogu vidjeti rani filmovi danas slavnih autora poput oskarovke Suzie Templeton, njemačkog video-umjetnika i eksperimentalnog filmaša Maxa Hattlera te preminulog velikana britanske animacije Runa Wrakea. Druga selekcija Majstora lutkara donosi radove Nicka Parka, Adama Elliota, Jirija Trnke, Petera Lorda..., a Veliko natjecanje (3) i Velika panorama (2) nastavljaju se filmovima poput konstruktivističke bravure Gloria Victoria, novog filma Piotra Dumale Nilski konji o vezi nasilja, seksa, majčinstva i očinstva, minijature Georgesa Schwizgebela 1/3/10, pomaknutog pogleda na klasičnu bajku o Crvenkapici Vuk na drvetu, urnebesne Podsvjesne lozinke Chrisa Landretha, raskošne makabrističke bajke Jesenje lišće, prvog profesionalnog filma Petre Zlonoge Glad koji je odmah zaslužio nastup u prestižnoj međunarodnoj konkurenciji...

Animafest

Ars Electronica - vodeći svjetski muzej i istraživački centar medijskih umjetnosti u 22 sata u Kinu Tuškanac održat će prezentaciju Expanded Animation sa spektakularnim cyber instalacijama, medijskim fasadama i projekcijama koje stvaraju proširenu stvarnost u različitim okruženjima.

Oni koju su je propustili u utorak, u 16 sati u Kinu Tuškanac mogu pogledati retrospektivu Jurija Norštejna. U 17:30 u Kinu Europa igraju Majstori lutkari 2, a potom Veliko natjecanje 3 i Velika panorama 2. U Cineplexxu Centar Kaptol cijelo popodne okupirat će studentski filmovi iz natjecanja i panorama.

Animafest Scanner nastavlja se panelima o lutka-filmu i trendovima suvremene animacije, a među izlagačima su najveća imena animacijskih studija Giannalberto Bendazzi, Paul Wells i Midhat Ajanović.

Na rasporedu je i promocija knjige Vizualna glazba Udruge 25 FPS uz koju će u petak biti prikazan i istoimeni filmski program. Prezentaciju će održati Adriatic Game Jam, natjecanje u izradi videoigara za profesionalce, te Anidox Adriatic, program koji okuplja stvaraoce dokumentarnog i animiranog filma iz regije.

Nastavljaju se radionica lutka-filma, a otvorene su i izložbe Hrvatski lutka-film, Sestre i Animation goes MSU! Dan završava najveselijim glazbenim programom čitavog Festivala, tradicionalnim "Animators Jam Sessionom" u klubu Melin koji će za VJ pultom povesti Lei Lei, autor festivalske špice i član žirija, sa suprugom Chai Mi.

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...