Navigation Content

ANIMACIJA IZLAZI IZ KINA

Animafest Zagreb 2014. na medijskoj fasadi, monitoru, instalaciji i izložbi

24. Svjetski festival animiranog filma - Animafest Zagreb 2014., kratkometražno izdanje, održava se od 3. do 8. lipnja 2014. godine u kinima Europa, Tuškanac i Cineplexx Centar Kaptol. Donosimo pregled festivalskog programa koji se odvija izvan kino dvorana

Foto: Animafest/ Istraživačka, zaigrana i neograničena priroda animacijske umjetnosti odavno je animirani film izvela iz kino dvorana i raširila ga svim prostorima naše kulturne svakodnevice. Svjetski festival animiranog filma - Animafest Zagreb i u svom 24. izdanju podupire integraciju animacije u sve životne prakse prikladne za estetski užitak i misaonu avanturu. Najbolji je pokazatelj Animafestova interesa za animaciju "izvan kina" program ANIMATION GOES MSU! - na Medijskoj fasadi Muzeja suvremene umjetnosti od 23. svibnja do 8. lipnja prikazuje se 16 site-specific animiranih radova iz svih krajeva svijeta. Pobjednici su to velikog natječaja koje su u ime tradicionalnih suradnika Animafesta i MSU-a odabrali Daniel Šuljić i Leila Topić. Umjetnički ravnatelj Animafesta i kustosica zbirki filma, videa, fotografije i medijske umjetnosti MSU-a pregledali su 50 prijava te izdvojili djela koja se najbolje uklapaju u trodijelnu medijsku fasadu MSU. Projekcije započinju 23. svibnja u 20 sati. Među odabranima su kineski multimedijalni umjetnik Lei Lei, autor ovogodišnje špice Animafesta, Australac Dirk de Bruyn, majstor proširene i eksperimentalne animacije te izlagač na znanstvenom simpoziju Animafest Scanner 2014, kao i talentirani hrvatski autori Tea Stražičić, Maja Kalogjera i Juliana Kučan. Tom Mikulić, pionir kompjutorske animacije i dizajner animacija za Olimpijske igre i Eurosong, radom U čast prve kompjuterski animirane špice Animafesta Z'84 osvrće se, pak, na Animafestovo otvaranje suvremenoj tehnologiji prije trideset godina.

A da je to otvaranje danas preraslo u kulminaciju dokazuje Animafestova suradnja s Ars Electronicom - vrhuncem globalne medijske umjetnosti, vodećim svjetskim festivalom, razvojnim centrom i futurističkim muzejom toga polja, osnovanim 1979. u Linzu. Ars Electronica, vođena krilaticom "Umjetnost, tehnologija, društvo", predstavlja se na Animafestu 2014. u segmentu Animafest Pro festivalskim programom Expanded Animation. Na poziv Austrijskog kulturnog foruma u Zagrebu, program tumači profesor digitalnih medija Sveučilišta u Linzu i kustos Ars Electronice Jürgen Hagler. Expanded Animation donosi deset raznolikih projekcija čiji su sadržaji instalacije, medijske fasade, filmovi o nastanku djela i plesne izvedbe. Pogledajte kako se video-mapiranjem kreira proširena stvarnost, kako animacija funkcionira u urbanoj džungli, a kako na zvučnim skulpturama, kako se stvaraju spektakularne cyber instalacije... Zanimljivi making-off filmovi uz izlaganja profesora Haglera pojasnit će nam tajne tehnoloških magova koje se rijetko otkrivaju na festivalima.

U temu proširene animacije odlično će se uklopiti i promocija knjige Vizualna glazba (Visual Music), antologije povijesno-teorijskih tekstova u nakladi Udruge 25 FPS, praćena istoimenim filmskim programom. Program donosi sedam filmova, dio bogatog nasljeđa koje teži izraziti sinestetičko umjetničko djelo, u rasponu od klasika apstraktne animacije poput Oskara Fischingera, preko njenih mlađih nada kao što je Mirai Mizue, do sudionika prošlogodišnjeg Berlinalea Masahira Tsutanija.

Animacija u galerijskim prostorima zastupljena je dvama zanimljivim izložbama. Hrvatska panorama lutka-filma u sklopu središnjeg tematskog programa Animafesta 2014. upotpunjuje se Izložbom hrvatskog lutka-filma koju u Galeriji ULUPUH (Ulica Ivana Tkalčića 14, UTO-SUB 10-20 h, NED 10-13 h) kurira Božidar Trkulja, afirmirani autor ove tehnike. Izložba predstavlja lutke i modele korištene u izradi filmova, među kojima se nalaze oni iz programa Animafesta 2014., ali i ekskluzive poput još nedovršenih ili tek dovršenih radova Martina Babića, Bruna Razuma, Davida Peroša Bonnota i Sanje Šantak. Posebna gošća izložbe slovenska je autorica Špela Čadež. Izložba se otvara u srijedu 4. lipnja.

Triptih Lee Vidaković 'Sestre', lutka-film koji se prikazuje u Studentskom natjecanju Animafesta 2014., popratit će, pak, istoimena izložba u Galeriji Matice hrvatske (Ulica Matice hrvatske 2, PON-PET 13-19 h, SUB 11-13 h) koja se otvara 3. lipnja. Izložba uključuje sinkroniziranu projekciju triptiha i minijaturni model sobe koju posjetitelji voajerski promatraju. Izložba otkriva inspiraciju melankolijom flamanskih slikara te funkcionira kao eksperiment proširene animacije u galerijskom kontekstu. Lea Vidaković, multimedijalna umjetnica podrijetlom iz Vojvodine, zagrebačka je diplomantica koja živi i radi u Belgiji.

Nastavljajući afirmaciju računalnih videoigara kao ravnopravnog medija estetskog stvaralaštva i presjecišta animacijske umjetnosti i digitalne tehnologije Animafest 2014. u suradnji s FER-om i ALU-om ponovno organizira Radionicu izrade računalnih videoigara. Spajanjem zajednica programera, animatora i ilustratora u ovom dijelu programa Animafest Pro potiče se kreativnost i konkurentnost mladih umjetnika i informatičkih stručnjaka te im se nudi upoznavanje s transmedijskom vezom animacije i računarstva - temeljem recentnog procvata indie igara. Prijave za Radionicu izrade računalnih videoigara traju od 28. travnja do 18. svibnja - prijaviti se može putem poveznice. Rezultati selekcije bit će objavljeni do 23. svibnja na Animafestovim službenim stranicama. Radionica prima 20 polaznika. Rezultati prošlogodišnje radionice mogu se pogledati na poveznici.

24. Svjetski festival animiranog filma - Animafest Zagreb 2014., kratkometražno izdanje, održava se od 3. do 8. lipnja 2014. godine u kinima Europa, Tuškanac i Cineplexx Centar Kaptol. S više od 400 filmova u svim programima Animafest 2014. nudi potpuni pregled svjetske animacijske scene, od snažnih kinematografija, velikih imena, oskarovaca i svjetskih premijera, preko rijetkih radova iz afričkih zemalja, mladih talenata i studenata, do retrospektiva majstora Jurija Norštejna i Normana McLarena, velikog tematskog programa lutka-filma, znanstvenog skupa Animafest Scanner s globalno uglednim stručnjacima i bogatog popratnog programa koncerata, izložbi i razgovora s autorima. Vidimo se na Animafestu!

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...