Navigation Content

TEEN ZAGREBDOX

Jedanaest dokumentarnih priča o sazrijevanju i odrastanju

Ove godine ZagrebDox obilježava jubilej – desetu godinu zaredom domaća publika ima priliku gledati najaktualnije svjetske dokumentarce. Kao i prijašnjih godina, ZagrebDox i ove godine misli na mladu populaciju

Foto: zagrebdox/ Program Teen Dox namijenjen je tinejdžerima, a želi im približiti i popularizirati formu dokumentarca. U programu se prikazuje jedanaest dokumentarnih filmova za mlade koji progovaraju o različitim problemima: o odnosima u obitelji, utjecaju interneta i novih medija na odrastanje, zaljubljivanju, nevinosti i prvim seksualnim iskustvima te samom sazrijevanju i pokušaju integracije u društvu.

Jeste li čuli za ovisnost o internetu? Kina je prva država koja je tu pojavu proglasila kliničkim poremećajem! Američki film Ovisnik o internetu autorica Shosh Shlame i Hille Medalie donosi priče triju tinejdžera koji se reprogramiraju u rehabilitacijskom centru u Beijingu. Ovisnik o internetu stiže direktno sa Sundancea, a prikazuje mikrokozmos modernog kineskog života.

O susretu kultura, i to u odnosu oca i kćeri, progovara talijanski film Korijeni i krila redateljice Lise Mirjam Wimmer. Protagonisti te dokumentarne priče žive udaljeni tisućama kilometara. Oliver je njemački paraglider koji većinu vremena provodi na putovanjima, a njegova je kći Čileanka iz Santiaga koja nikada nije putovala dalje od Argentine. Njihov međusobni kontakt ograničen je jezičnim barijerama i ovisi o Oliverovim povremenim posjetima Čileu.

Neobična priča o ženskoj nevinosti stiže u američkom filmu Kako izgubiti nevinost redateljice Therese Shechter. Taj urnebesan, nevjerojatan i povremeno uznemirujući dokumentarac uz autoričinu priču o gubitku nevinosti istražuje i neprekinutu vrijednost nevinosti u hiperseksualiziranom društvu. Spajajući dokumentarne intervjue i stare filmove o spolnom odgoju s iskrenom autorefleksijom i dovitljivim pripovijedanjem, Shechter razotkriva mitove, dogme i zablude tog dragocjenog dara.

U obitelj uzgajivača koza na američkom jugu smješten je dokumentarac Zaustavi otkucaje srca Roberta Minervinija. Glavni lik je mlada Sara koja odrasta u pobožnoj obitelji i koju odgajaju da čuva svoju emocionalnu i tjelesnu čistoću do braka. No sve se promijeni kada upozna mladog jahača bikova i počne preispitivati jedini način života koji je poznavala. Film je nagrađen Zlatnom golubicom za najbolji dokumentarni film na DOK Leipzigu 2013. godine i posebnom nagradom žirija na Međunarodnom festivalu mladog filma u Torinu iste godine.

Iz Indije pak dolazi Leti lagano, leti visoko norveških autorica Beathe Hofseth i Susanne Østigaard u čijem je središtu mlada Thulasi, Indijka rođena izvan kaste koja se intenzivnim treniranjem boksa bori za svoj položaj na društvenoj ljestvici. Film prati djevojku tijekom tri burne godine u kojoj joj se događaju brojne neočekivane promjene, od ekstremnih uspona i padova do pobjeda i poraza u ringu i u privatnom životu.

Domaći predstavnik u programu Teen Dox film je Borba poznatog televizijskog voditelja i novinara Tomislava Jelinčića. Riječ je o još jednoj sportskoj priči, i to zagrebačke maturantice koja trenira tajlandski boks ali se u Hrvatskoj nema protiv koga boriti. Učeći za maturu i upis na fakultet, sve napore i misli polaže u pripreme za nadolazeće Europsko prvenstvo u Portugalu gdje je konačno očekuju protivnice.

Teen Dox donosi i pet kratkometražnih dokumentaraca. Višestruko nagrađivani Crveni tepih autora Manuela Fernándeza i Iosua Lópeza donosi priču djevojčice Rubine koja je problem odrastanja u siromaštvu predgrađa Bombaya samo nakratko riješila ulogom u filmu Milijunaš s ulice Dannyja Boylea. Argentinska Kraljica Manuela Abramovicha vodi gledatelje u svijet dječjih natjecanja ljepote, a švedski Urlik na Flogsti Johana Palmgrena prikazuje jedinstvenu tradiciju na svijetu: naime, na studentskom kampusu Flogsta svake večeri stotine studenata istovremeno se rješava tjeskobe vrištanjem kroz prozor. Teen Dox uključuje još jedan švedski film, Otvorenih očiju Erika Bäfvinga, te španjolske Poljupce Guillerma Beneta.

Cijena ulaznice za filmove iz programa Teen Dox iznosi 15 kuna.

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...