Navigation Content

'LA VIDA LOCA' NA AVVANTURI

Kako izgleda svijet američkih zloglasnih bandi

'Nedjeljna Avvantura na tportalu' u nedjelju 12. siječnja nudi potresni i šokantni dokumentarni film francuskog redatelja i reportera Christiana Povede 'La Vida Loca', koji govori o životu opakih bandi na ulicama El Salvadora

Foto: Nedjeljna Avvantura na tportalu/ Dokumentarac se fokusira na život tetoviranih članova ozloglašene bande MS - 18. Nekoliko pripadnika bandi je ubijeno ili odslužuje zatvorske kazne tijekom snimanja dokumentarca. 'La Vida Loca' sadrži uznemirujuće scene uličnih ubijanja članova bandi, obitelji koje tuguju nad lijesom ubijenih članova porodice. Redatelj filma u želji da svijetu pokaže život bandi i sam je, platio vlastitim životom. Naime, Christian Poveda nađen je mrtav u autu 2009. godine, 10 kilometara udaljen od San Salvadora, a za njegovo su ubojstvo osumnjičeni pripadnici bande koju je snimao.

Salvadorske bande su, prije svega, slika suvremene povijesti, lokalna slika jednog svijeta u globalnom smislu. Takozvani Children od the Bloods and Crisp postali su poznatiji javnosti nakon filma 'Boje' Dennisa Hoppera. Spomenute bande iznikle su u latinoameričkim getima u Los Angelesu. Bande koje su svoje ratove počeli voditi na ulicama Los Angelesa, sada su svoje djelovanje proširili na veliki broj gradova i zatvora u Sjevernoj Americi u kojima tisuće članova bandi trenutno služi kaznu.

Služeći kaznu zbog razbojstava, pljački, trgovanja drogom i oružjem, članovi latinoameričkih bandi preuzeli su kontrolu nad većinom američkih zatvora. Originalno iz svih dijelova Srednje Amerike, tijekom desetogodišnjeg razdoblja zbunjenih tinejdžera, ekonomskih i političkih imigranata, posebice tisuće žitelja El Salvadora koji su tražili spas od građanskog rata, bande su se formirale u dobro strukturirane kriminalne organizacije, ubijajući svoje neprijatelje izvan i unutar granica bandi.

Bande se originalno nazivaju Marasi, prema životinji marauntas - mesožderskom mravu koji uništava sve pred sobom, a obitava u Srednjoj Americi. Na taj je način nastala banda Mara Salvatrucha (doslovno salvadorski mrav), znana i kao MS - 13, prema Ulici 13 u Los Angelesu. U Ulici 18, u međuvremenu je nastala banda imena MS- 18.  Bande Marasi su striktno podijeljene u pandillas (setove) na regionalnoj razini i cliquas (klikove) na razini susjedstva. Tetovirani od glave do pete, članovi bandi se na taj način međusobno identificiraju ali istovremeno isključuju iz društva. Članovi bandi kojima je broj 13 ili pak 18 tetoviran na čelu, kao i suze na obrazima koje predstavljaju broj ubijenih osoba, teško pa gotovo nikako neće naći posao. 

Foršpan filma 'La Vida Loca'


Godine 1996., američka vlada je donijela reforme po pitanju ilegalnih imigranata, što je zapravo značilo da se dozvoljava mogućnost deportiranja više od sto tisuća ilegalnih imigranata (većinom članova bandi) natrag u Srednju Ameriku. Takva reforma i postupci vlasti koji su došli s njom, u Srednjoj Americi su imali strahovite posljedice u društvenom i ekonomskom smislu. Zemlje kao što su Panama, Honduras, Salvador, Gvatemala, Kostarika i Nikaragva, postale su pogođene povratkom delikvenata, a među građanima tih zemalja, stvorile nezamislivu paranoju o ugroženosti njihove temeljne sigurnosti.

Filmove 'La Vida Loca' i 'Silent Ones' besplatno pogledajte na avvantura.tportal.hr u nedjelju 12. siječnja od 18 do 24 sata u sklopu Nedjeljne Avvanture na tportalu. Nakon toga možete ga gledati uz minimalnu naknadu od 7,50 kuna u sklopu usluge Video on Demand.

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...