Navigation Content

'BROJ 55'

Prvi pravi hrvatski akcijski spektakl

Bili smo na snimanju i pogledali grubu montažu petnaestak minuta najboljih akcijskih scena iz nadolazećeg hrvatskog ratnog spektakla 'Broj 55'

Foto: HRT/

Je li 'Broj 55' prvi pravi hrvatski akcijski film, pitali smo redatelja Kristijana Milića na impresivnoj lokaciji u selu Ruča pokraj Velike Gorice, gdje produkcija 'Broja 55' ulazi u svoje posljednje dane.

'Ako vi znate za neki drugi, recite', odgovara Milić koji potpisuje režiju jednog od - barem po scenama koje smo vidjeli - najuzbudljivijih ratnih filmova ikada snimljenih u Hrvatskoj. Pravi, punokrvni moderni akcić čija je priča zasnovana na istinitom događaju, a estetika i poetika odaju počast nekim od najboljih trenutaka u američkoj povijesti žanra.

'Ovaj se film definitivno može usporediti s Carpenterovim 'Napadom na policijsku stanicu', neki dijelovi čak i s 'Evil Dead' i 'Noć živih mrtvaca', ma koliko nekome to možda zvučalo bizarno. Ima tu i dijelova koji asociraju na neke vijetnamske ratne filmove, poput 'Apokalipse danas' i 'Voda smrti'. Uvodna scena podsjeća na '12 žigosanih', a veliki su utjecaj imali Sam Peckinpah, Walter Hill...', objašnjava Milić, koji je na filmu počeo raditi još 2007., ne bi li šest godina kasnije u koprodukciji Telefilma i HRT-a konačno dobio priliku realizirati napisani scenarij.

'Broj 55' je Milićev prvi film nakon višestruko nagrađivanog prvijenca 'Živi i mrtvi', koji je rat uvelike miješao s dramom. 'Broj 55' ima tek natruhe drame, a samo srce radnje jest non-stop akcija, dinamični kaos adrenalina, straha, pucnjave, eksplozija i krvavog realizma, iza kojeg stoji Miroslav Lakobrija, najveći srpski majstor za 'horor-efekte', zadužen za masku, šminku i raznesene umjetne udove. Ispred kamere prošlo je puno poznatih lica, a glavne uloge imaju Goran Bogdan, Marko Cindrić, Alan Katić, Darko Milas, Jan Kerekeš, Slaven Knezović, Alen Liverić i Marinko Prga.

Priča je to o satniji 105. brigade Hrvatske vojske iz Bjelovara koja dolazi na prvu crtu obrane u izvidnicu u selo Kusonja, gdje padaju u zamku i počinju borbu za gole živote.

'Priču sam izabrao jer je iznimno dobra i atraktivna za film, koliko i potresna, a naizgled jednostavna i jeftina za snimiti', kaže Milić koji premijeru najavljuje za Pulu.

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...