Navigation Content

OD 20. DO 27. LISTOPADA

Više od 100 filmova na Zagreb Film Festivalu

Više od desetljeća Zagreb Film Festival domaćoj publici donosi najsvježije i najzanimljivije naslove debitantskog autorskog filma! Ove će godine festival od 20. do 27. listopada jedanaesti put ponuditi više od stotinu filmova autora i autorica iz cijeloga svijeta razmještenih u deset različitih programa

Foto: Zagreb Film Festival/

Festival će se održati na nekoliko lokacija, a novost je prikazivanje filmova uz najsuvremeniju digitalnu projekcijsku opremu – u digitaliziranim kinima Europa, Tuškanac i u MSU. Osim toga, projekcije će se održati u Zagrebačkom plesnom centru, a ove godine festival se proširio i na novu, šarmantnu lokaciju, u Zagrebačko kazalište lutaka. Ova najstarija središnja lutkarska kuća u Hrvatskoj na tjedan dana preobrazit će se u atraktivnu kinodvoranu i ponuditi ponajbolje prve i druge filmove iz svjetske dokumentarne produkcije.

Glavni program, kao i dosad, donosi dugometražne i kratkometražne igrane filmove te dokumentarce, dok će u programu Kockice biti prikazani aktualni kratki naslovi domaće produkcije. Iz dugometražnog programa izdvaja se film 'Pogrešna dostava' koji govori o fenomenu u najvećem gradu Indije, Mumbaiju. Naime u njemu pet tisuća dostavljača svako jutro raznosi tople obroke iz kuhinja kućanica u urede njihovih supružnika. U posljednjih 120 godina ti dostavljači, poznati kao dabbawallahs, svakoga dana u urede donose Indijcima topli okus njihova doma. Od četiri milijuna kutijica za ručak koje putuju u razne dijelove Mumbaija, samo jedna završi na - krivoj adresi. 'Pogrešna dostava', igrani prvijenac redatelja Ritesha Batre, govori upravo o tom slučaju koji inicira osjećaje između mlade kućanice i sredovječnog muškarca. Ovo izuzetno šarmantno ostvarenje nagradila je publika u programu 'Tjedan kritike' na ovogodišnjem Cannesu, a dobilo je i nagradu publike na filmskom festivalu u Amsterdamu.

Foršpan filma 'Pogrešna dostava'


U glavnom programu ZFF-a ove godine je i film 'Miran život' (Still Life), novi uradak redatelja Uberta Pasolinija, inače slavnog producenta čiji je prvijenac 'Machan' domaća publika imala priliku vidjeti na festivalu 2007. godine. 'Miran život' je priča o pedantnom i do točke opsesije organiziranom radniku u uredu zaduženom za pronalaženje najbliže rodbine onih koji su umrli sami. U glavnoj ulozi nastupa slavni britanski glumac Eddie Marsan, čija bogata filmografija uključuje suradnje s režiserima poput Martina Scorseseja, Stevena Spielberga, Woodyja Allena i Terrencea Malicka. Na nedavno održanom filmskom festivalu u Veneciji Pasolini je za 'Miran život' nagrađen kao najbolji redatelj u sekciji Orizzonti.

U dokumentarnom programu među dvanaest naslova izdvaja se šokantni dokumentarac 'Odred za ubijanje' u režiji Dana Kraussa (nominacija za Oscara za film 'The Death of Kevin Carter'), koji govori o 21-godišnjem vojniku čiji je pokušaj da upozori vojsku na strašna zlodjela američkih vojnika u Afganistanu doveo do toga da on sam postane meta i žrtva jedne od najvećih kriminalističkih istraga u američkoj povijesti. Nagrađen na festivalu u Tribeci kao najbolji dokumentarac te nagradom Golden Gate na festivalu u San Franciscu, 'Odred za ubijanje' kroz prizmu jedne osobne i emotivne priče daje uvid u razorne moralne tenzije koje uništavaju psihe vojnika.

Foršpan dokumentarnog filma 'Odred za ubijanje'


Kao i prijašnjih godina, ZFF donosi nekoliko stalnih popratnih programa: 'Moj prvi film' u selekciji filmskog kritičara Nenada Polimca ove je godine fokusiran na Poljsku, pa donosi pet prvijenaca briljantnih poljskih filmskih autora poput Krzysztofa Kieślowskog, Andrzeja Wajde i Romana Polanskog. 'Bibijada' će opet uveseljavati klince čudesnim filmskim avanturama, dok će izuzetno popularan program 'Velikih 5' na platna donijeti nove filmove iz Španjolske, Francuske, Italije, Njemačke i Velike Britanije; potonji program donosi 'Prošlost', novi film izuzetnog iranskog redatelja Asghara Farhadija koji je za svojih šest dugometražnih filmova osvojio više od 50 nagrada (njegov prethodni uradak 'Nader i Simin se rastaju' bio je prvi iranski film koji je 2012. osvojio nagradu Oscar za najbolji strani film). 'Prošlost' se bavi raspadom braka između Francuskinje i Iranca koji nastoje finalizirati razvod. U naslovnoj muškoj ulozi nastupa Tahir Rahim, višestruko nagrađen za ulogu u filmu 'Prorok', a u ženskoj ulozi Bérénice Bejo (nominacija za Oscara za film 'Umjetnik'), za koju je osvojila  nagradu u Cannesu, dok je film ovjenčan Nagradom ekumenskog žirija.

Foršpan filma 'Prošlost'


Uz spomenute programe, ovogodišnji Zagreb Film Festival donosi i nekoliko programskih noviteta koje ćemo objaviti uskoro. Također, izdvajamo izuzetno bogat edukativni program 'Industrija' te uobičajeno bogat festivalski popratni sadržaj.

285975,284310,274875,272897

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...