Navigation Content

ANIMAFEST ZAGREB 2013.

Pythoni, korejsko nasilje i Europska unija

Predstavljen je program novog Animafesta - čeka nas puno razvikanih atrakcija iz svih dijelova svijeta

Foto: Lucija Bušić/ Na danas održanoj press konferenciji u zagrebačkom Mülleru (Kino Europa) organizatori 23. svjetskog festivala animiranog filma Animafest Zagreb predstavili su još jedan bogat program nove i stare animacije - festival će se održati od 4. do 9. lipnja, a u konkurenciji za glavnu nagradu (Grand Prix) nalazi se devet dugometražnih igranih filmova, među kojima je i nekoliko iznimno razvikanih, instant-kultnih ostvarenja koja će hrvatska publika moći premijerno pogledati na velikim platnima Kina Europa i Cineplexxa Centra Kaptol.

Među njima je i 'Autobiografija lažljivca: Neistinita priča o montipajtonovcu Grahamu Chapmanu', inovativna animirana priča o pokojnom članu Letećeg cirkusa Montyja Pythona, doktoru, homoseksualcu, alkoholičaru i geniju komedije Grahamu Chapmanu. U devet jurišnika na Grand Prix našao se i sjajni 'Tatsumi', adaptacija autobiografske mange, kao i još jedan autobiografski uradak, korejski 'Usvajanje odobreno'.


Animirane festivalske poslastice iz Koreje čekaju nas i u programu Svjetska panorama, s pet dugometražnih naslova, među kojima je i hvaljena mračna južnokorejska priča o tinejdžerskom nasilju 'Kralj svinja', ali i ručno crtana raskošna animirana bajka 'Dan Vrana'.

Retrospektivni program Majstori animacije ove je godine posvećen norveškom filmu - Zagreb će dobiti najveću retrospektivu norveške animacije do sada, čak 23 naslova povodom stotog rođendana norveškog animiranog filma. Prikazat će se i pionirski uraci iz 1913, kao i suvremeni naslovi poput 3D atrakcije 'Oslobodite Jimmyja', koja je osvajala nagrade 2007. godine.

U posebnom programu festival će se baviti i Europskom unijom - ulazak Hrvatske u novu zajednicu država stvorio je prigodni program 'Was Ist Europa?', u sklopu kojeg će se prikazati animirani filmovi o naslijeđu europskog nacizma i hladnog rata, a pored programa za djecu i mlade (s projekcijom 'Na Makovom brdu' Gora Miyazakija, sina legendarnog Hayaoa, koji je pisao scenarij), tu je i niz popratnih događanja. O njima, kao i svim ostalim detaljima, možete čitati na www.animafest.hr.

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...