Navigation Content

OSCAR 2013.

'Argo' je najbolji film, Spielberg gubitnik sezone

Na 85. dodjeli Oscara nije bilo velikih iznenađenja – svatko je dobio 'po nešto', a najviše 'Pijev život', što je Spielberga pretvorilo u velikog gubitnika

Foto: Reuters/ Negdje između parade haljina i nakita, šala o brazilskoj depilaciji, glasnog pjevanja, obljetničkih oda holivudskoj prošlosti te ne baš blistavog pokušaja Setha MacFarlanea da vodi cijelu paradu, zgurala su se i strukovna priznanja za najbolja ostvarenja američkog filmskog mainstreama. I pokojeg naslova iz ostatka svijeta, kao pojačanje.

Ovo je bila jedna od onih godina kada su se Oscari dijelili po principu bacanja kruha golubovima – na sve strane, svakome po nešto, bez dominantnog alfe koji bi se kameronovski smiješio s pozornice. Ali zato se s videolinka smiješila Michelle Obama, koja je iz nekog razloga održala politički govor, prije negoli je proglasila 'Argo' najboljim filmom godine. Hollywood i dalje najviše voli filmove o sebi, a ove se godine pogodilo i to da sagu o filmskoj industriji koja ima presudnu ulogu u bliskoistočnoj geopolitici voli i Bijela kuća.

S obzirom na to da Affleck nije bio nominiran, a Spielberg se očito zamjerio Akademiji, 'Pijev život' donio je drugog Oscara za režiju tajvanskom majstoru Angu Leeju ('Planina Brokeback'), koji je s četiri (najviše) osvojenih nagrada dotukao sva Spielbergova očekivanja. Steven Spielberg bez sumnje je najveći gubitnik ovogodišnje dodjele, ne samo zato što nije realizirao dobar dio od čak 12 potencijalnih trijumfa, već zato što je u konačnici osvojio samo dva komada, od čega jedan za scenografiju. 'Lincolnu' je čast donekle spasio Daniel Day-Lewis, koji nije iznenadio nikoga postavši prvi glumac s tri Oscara u kućnoj zbirci.


Prvi put nakon 'Paklenog šunda', Quentin Tarantino ustao je preuzeti svoj ponosni ukras za policu. 'Odbjegli Django' dobio je dva komada – jedan je otišao samom maestru za najbolji izvorni scenarij (unatoč rasnim i ostalim kontroverzama koje su potezali američki mediji), a drugi njegovoj novoj muzi, za najbolju sporednu mušku ulogu. Jedini razlog zašto Christoph Waltz, u konkurenciji favorita poput Alana Arkina i Roberta De Nira, nije bio veći kladioničarski mamac jest taj što je nedavno već dobio jednog. Pa eto, ako je već ponovio, kako njegovi kritičari kažu, istu ulogu iz 'Nemilosrdnih gadova', onda je logično i to da je ponovio uspjeh na Oscarima. Bio je to prvi kipić koji je tijekom večeri otputovao u Austriju – Michael Haneke pojačao je trijumf Starog kontinenta primanjem nagrade za 'Ljubav' u kategoriji najboljeg filma izvan engleskog govornog područja.

Priznanje za Anne Hathaway (najbolja ženska sporedna uloga, 'Jadnici') bilo je donekle i očekivano, no ono za Jennifer Lawrence (glavna za 'U dobru i u zlu') iznenadilo je sve koji su navijali za Emmanuelle Rivu.

U povijesti dodjele već se nekoliko puta dogodilo to da smo dobili izjednačene glasove, a nakon što su ih 1969. podijelili Katherine Hepburn ('The Lion In Winter') i Barbra Streisand ('Funny Girl') kao najbolje glumice, ove godine izjednačenje se dogodilo u daleko manje 'dramatičnoj kategoriji' montaže zvuka, sa 'Zero Dark Thirty' i '007: Skyfall' kao slavljeničkim parom. Ali ipak se dogodilo, što je bilo jedina 'posebnija' stvar po kojoj bi se ova dodjela mogla pamtiti, negdje duboko u triviji.

I da, Adele je otpjevala najbolju pjesmu ('Skyfall'), priča o neznanom glazbenom junaku 'Searching For The Sugar Man' najbolji je dokumentarac, a 'Merida Hrabra' nositeljica je novog Oscara za Pixar.


Popis svih dobitnika:

NAJBOLJI SPOREDNI GLUMAC: Christoph Waltz, 'Odbjegli Django'
NAJBOLJI KRATKOMETRAŽNI ANIMIRANI FILM: 'Paperman'
NAJBOLJI DUGOMETRAŽNI ANIMIRANI FILM: 'Merida Hrabra'
NAJBOLJA KAMERA: 'Pijev život'
NAJBOLJI VIZUALNI EFEKTI: 'Pijev život'
NAJBOLJA KOSTIMOGRAFIJA: 'Ana Karenjina'
NAJBOLJA ŠMINKA I FRIZURA: 'Jadnici'
NAJBOLJI KRATKOMETRAŽNI IGRANI FILM: 'Curfew'
NAJBOLJI KRATKOMETRAŽNI DOKUMENTARNI FILM: 'Inocente'
NAJBOLJI DUGOMETRAŽNI DOKUMENTARNI FILM: 'Searching For Sugar Man'
NAJBOLJI FILM IZVAN ENGLESKOG GOVORNOG PODRUČJA: 'Ljubav'
NAJBOLJE MIKSANJE ZVUKA: 'Jadnici'
NAJBOLJA MONTAŽA ZVUKA: 'Zero Dark Thirty' i '007: Skyfall'
NAJBOLJA SPOREDNA GLUMICA: Anne Hathaway, 'Jadnici'
NAJBOLJA MONTAŽA: 'Argo'
NAJBOLJA SCENOGRAFIJA: 'Lincoln'
NAJBOLJA GLAZBA SKLADANA ZA FILM, ORIGINALNE PARTITURE: 'Pijev život'
NAJBOLJA GLAZBA SNIMLJENA ZA FILM, IZVORNA PJESMA: 'Skyfall' iz filma '007: Skyfall'
NAJBOLJI SCENARIJ PREMA PREDLOŠKU: 'Argo'
NAJBOLJI IZVORNI SCENARIJ: 'Odbjegli Django'
NAJBOLJA REŽIJA: Ang Lee, 'Pijev život'
NAJBOLJA GLUMICA: Jennifer Lawrence, 'U dobru i u zlu'
NAJBOLJI GLUMAC: Daniel Day-Lewis, 'Lincoln'
NAJBOLJI FILM: 'Argo'U MAXtv videoteci pogledajte više od 60 filmova Oscar kolekcije.

Zanimat će vas:
Gledajte sve dobitnike Oscara za najbolji film u posljednjih desetak godina
Gledajte filmske priče, dobitnice Oscara za najbolji strani film
Gledajte filmove sa sjajnim glumcima ovjenčanim Oscarima
Gledajte dobitnike Oscara za scenarij, kostime, efekte i filmsku glazbu

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...