Navigation Content

ODLIČNI DOKUMENTARCI

10 filmova koje ne smijete propustiti na ZagrebDoxu

Naravno da nećete uspjeti pogledati svih 180 naslova - stoga smo iz mase filmova najavljenih za ovogodišnji ZagrebDox probrali desetak koje nipošto ne smijete propustiti

Foto: Promo fotografije Zagrebdox/ ČIN SMAKNUĆA / THE ACT OF KILLING
Kad netko snimi crnu komediju o pravom genocidu, njegov film s pravom nosi titulu najkontroverznijeg naslova novog milenija - Joshua Oppenheimer (uz produkcijske pomoći ikona kao što su Herzog i Morris) autor je jedinstvenog uratka u kojem bivši članovi indonezijskih desničarskih paravojnih odreda smrti osobno rekreiraju svoje ratne zločine sa žarom djeteta u školskoj predstavi pokazujući kako su sadistički mučili i ubijali političke protivnike, seljake, žene, djecu, Kineze... Sve zajedno nekoliko milijuna ljudi. Rezultat je mučni teatar nasilja upakiran poput šarenog sitkoma, seciranje najmračnijih strana ljudske prirode kroz koje ćete spoznati i dobar dio sebe. Na festivalu će biti prikazana i redateljeva verzija dulja od dva i pol sata - ne propustite!


GANGSTER TE VOLI / GANGSTER OF LOVE
Krezubi Imoćani pjesmom slave pobjedu favorita u borbama bikova dok usamljena samohrana majka iz Bugarske, razočarana neispunjenim očekivanja o savršenosti hrvatskih mužjaka, pokušava naći novi recept za novi život - sve to nadgleda glavni 'gangster', seoski majstor za sklapanje brakova i kantautor novopečenih klasika MIDI terase. Ukratko, Nebojša Sljepčević briljira s novim dugometražnim uratkom, a ovo je jedan od onih filmova koji ima sve potencijale domaćeg dokumentarnog hita - ne samo za publiku 'Sonje i bika' i 'Svećenikove djece', već i za svjetske festivale koji moraju pasti na ovako dobar, zabavan spoj hrvatske ruralne egzotike i iskrenih emocija.


TSUNAMI I TREŠNJIN CVIJET / THE TSUNAMI AND THE CHERRY BLOSSOM
Kratki film proslavljene Lucy Walker ('Countdown To Zero', 'Zemlja smeća' - možete ga pogledati i u MAXtv videoteci), koji daje život licima i glasovima osoba koje smo gledali i slušali u mnogim amaterskim videoklipovima snimljenih tijekom japanske tragedije iz 2011. Kamera nas vodi ne samo kroz svjedočanstva preživjelih, već svega mjesec dana nakon potresa, cunamija i nuklearne katastrofe korača najopasnijim i najugroženijim područjima, bilježi živote unesrećenih i sve to virtuozno spaja s japanskom tradicijom, trešnjinim cvjetovima i načelima budizma. Odlična lamentacija o dualnosti prirode - ljudske i ona koja nas okružuje. Nominiran za Oscara.


PARK AVENUE: NOVAC, MOĆ I AMERIČKI SAN / PARK AVENUE: MONEY, POWER AND THE AMERICAN DREAM
Oskarovac Alex Gibney ('Enron', 'Taxi To The Dark Side') snimio je 60-minutni TV dokumentarac u kojem, koristeći svoj prepoznatljivi novinarski stil, ponovo grize u temu suvremenog kapitalizma - isprepliću se ovdje zastrašujući socijalni jaz moderne Amerike, ali i svi poznati motivi korumpiranog zapadnog socioekonomskog sustava: zli bogataši, bezobzirni lobiji, Wall Street, narušena socijalna mobilnost, umrli američki san i jedna njujorška zgrada u čijim megastanovima, na jednoj jedinoj adresi, žive mnogi najmoćniji, najbogatiji ljudi svijeta.


MALI SVIJET / LITTLE WORLD
Volite putovanja, ali si ih ne možete priuštiti? Dvadesetogodišnji Albert Casals obišao je cijeli planet sa 20 eura u džepu i jednom kamerom u ruci - sjedeći u invalidskim kolicima! Imate li neki drugi izgovor?


KINESKI TEŠKAŠI / CHINA HEAVYWEIGHT
Transformacija Kine zahvatila je i borilačke sportove - stara Maova zabrana prakticiranja zapadnjačkog boksa podignuta je zajedno s drugim zabranama koje su kočile pretvaranje najmnogoljudnije zemlje svijeta u novu kapitalističku velesilu. Ovaj sjajni dokumentarac komentira novo stanje velikih promjena i velikih odluka, prateći formiranje omanjeg odreda potencijalnih budućih kineskih boksačkih olimpijaca. Kamera nas vodi u ruralnu Kinu, gdje treneri boksa svoju strast i znanje pokušavaju podijeliti s klincima koji krvare za svoje snove. Doslovno.


FOTKANJE DRUGIH / FRAMING THE OTHER
Kratki dokument nezdravog odnosa stranih turista i plemena Mursi, zajednice u Etiopiji najpoznatije po rezanim usnama rastegnutim tanjurima. Jedni stvaraju lažnu tradiciju u prezentu, ne bi li strancima na brzinu uzeli novac - drugi lešinarski ganjaju dobre fotografije za Facebook škrtareći i na najvećem sitnišu, makar i svjesni da sudjeluju u besmislenom cirkusu. Esencija turizma u 25 minuta.


DOKUMENTARIST / DOCUMENTARIAN
Kad smo već kod nezdravog odnosa, 'Dokumentarist' iz Latvije svakako pobjeđuje u ovoj kategoriji - film nije samo urnebesna priča o neobičnom, nezdravom i psihički (a katkad i fizički) nasilnom odnosu čovjeka s kamerom i njegovog subjekta, frustrirane, siromašne, razočarane, paranoične i prije svega usamljene i razočarane žene, već i prava mala studija sadizma, mazohizma i dominacije. Ona leži u srži komunikacije dvije različite osobe koje na kraju dana itekako trebaju jedno drugo - on nju za kadar, a ona njega za ubijanje samoće. I čišćenje snijega.


STROJ PRED KOJIM SVE NESTAJE / THE MACHINE WHICH MAKES EVERYTHING DISSAPEAR
Neki po cijele dane igraju poker na Webu, neki sanjaju o tome da postanu novi Van Damme, a neki se žele što prije dočepati mašine kojom bi izbrisali vlastito postojanje - gledali smo već nekoliko gruzijskih dokumentaraca, ali oni su se uglavnom uvijek bavili ratom i politikom. Sada je vrijeme da kroz ovu poemu o gruzijskoj provinciji spoznamo i ljude. Lijep, crn, duhovit i depresivan film, sve u istom paketu.


LOGIRAJ SE U ŽIVOT / LOGIN 2 LIFE
O virtualnoj stvarnosti uglavnom se piše i govori onda kada je tema ili bliska SF-u ili posve uronjena u crnu kroniku - no ovaj film u programu Teen Doxa podsjeća i na to koliko digitalni životi znače onima koji su, zbog fizičkih ili psihičkih ograničenja, u nemogućnosti sudjelovati u 'pravom životu' na način na koji bi to htjeli. Virtualna stvarnost kao novi život za invalide, izvor prihoda za kinesku obitelj i prilika za književne talente da potuku tremu? Aha.

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...