Navigation Content

SCENARIST FILMA

Ispričao se zbog '15 sekunda' povijesnih netočnosti u 'Lincolnu'

Scenarist 'Licolna', filma s najboljim izgledima na dodjeli Oscara za 2013., ispričao se zbog '15 sekunda' povijesnih netočnosti u svome filmu, nakon prigovora američkog kongresnika iz Connecticuta da u filmu dva zastupnika iz njegove države 1865. glasuju protiv ukidanja ropstva

Foto: Outnow.ch/ Kongresnik iz Connecticuta Joe Courtney je 'u pravu kada kaže da su četiri člana izaslanstva Connecticuta glasovala za amandman' o ukidanju ropstva u Sjedinjenim Državama, priznaje scenarist Tony Kushner u elektroničkoj poruci objavljenoj u petak.

'Izmijenili smo glasovanje dvojice članova izaslanstva i dali smo nova imena osobama koje su ubacile svoje listiće u kutiju kako ga ne bismo pripisali stvarnim osobama', kazao je.

Scenarist ipak pomalo podrugljivo dodaje da mu je 'žao ako se netko u Connecticutu osjetio uvrijeđenim zbog 15 sekunda filma', zamjerivši kongresniku na 'samopromidžbi'.

Kushner ističe da netočnost nipošto ne utječe na poruku filma koji je 'povijesna drama' i treba je razlikovati od povijesti.

'Je li to doista bilo baš tako? Ako je odgovor 'da', onda je to povijest. Ako je odgovor 'ne', onda je to povijesna drama', rekao je.

Courtney je u priopćenju objavljenom u petak izrazio zadovoljstvo što je scenarist priznao pogrešku, 'kako gledatelji ne bi izašli iz kinodvorane s uvjerenjem da su (tadašnji) zastupnici iz Connecticuta bili na krivoj strani povijesti'.

Zastupnik je ipak zatražio da se pogreška ispravi prije distribucije filma na DVD-u.

Američki film redatelja Stevena Spielberga prikazuje izbliza lik bivšeg američkog predsjednika u vrijeme rasprave o ukidanju ropstva. Dobio je dvanaest nominacija za Oscara koji će se dodijeliti 24. veljače.

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...