Navigation Content

STIŽU DOKUMENTARCI

Više od 180 filmova na devetom ZagrebDoxu

Međunarodni festival dokumentarnog filma ZagrebDox održat će se od 24. veljače do 3. ožujka

Foto: Lucija Bušić/ Iz mase od 1.800 prijavljenih naslova odabrano je više od 180 dokumentaraca iz više od 30 zemalja, 'strateški' raspoređenih u 17 različitih programa - ambiciozne, velike brojke i ove su godine vezane za ZagrebDox, dokumentarni filmski festival koji je dogurao do svog devetog izdanja, ponovo podebljan novim programima.

Na press konferenciji održanoj u Centru Kaptol, u čijem će se Cineplexxu i održati festival od 24. veljače do 3. ožujka, organizatori festivala predstavili su glavni i regionalni program, a pored već poznatih 'sekcija' kao što su Happy Dox, Stanje stvari, Glazbeni globus, Kontroverzni dox..., ove će godine krenuti i novi Phone Dox (dokumentarci snimljeni mobitelom) te Biografski dox, program posvećen dokumentarnim biografijama. Autorska retrospektiva predstavit će opus redatelja Viktora Kosakovskog, a autorska večer posvećena je hrvatskoj redateljici Vlatki Vorkapić, koja je prije igranog hita 'Sonja i bik' potpisala i mnoge dokumentarne uratke.

Deveti ZagrebDox

Međunarodna konkurencija i ove godine donosi neke od najnagrađivanijih festivalskih hitova, naslove kao što su 'U potrazi za ledom', u Sundanceu nagrađeni 'Stroj pred kojim sve nestaje' ili 'najkontroverzniji film desetljeća' pod nazivom 'Čin smaknuća', priča o ratnim zločincima iz indonezijskih odreda smrti, koji pred kamerama s veseljem rekonstruiraju smaknuća više od milijun Kineza. Film će biti prikazan u dvije verzije, tj. moći ćemo gledati klasični 'cut' namijenjen kinima te produljenu redateljevu verziju, uz nazočnost samog redatelja Joshue Oppenheimera, koji će nakon projekcije odgovarati na pitanja publike.

U regionalnom programu puno je autora iz Hrvatske - Nebojša Sljepčević ima dva nova uratka, 'Gangster te voli' i 'Muški film'. Gledat ćemo i 'Dvije peći za udarnika Josipa Trojka' Gorana Devića, a tu su i 'Hram' Ivana Vukovića, 'Kak je doma?' Kaje Šišmanović, 'Pet žena' Tomislava Perice, 'Presuda' Đure Gavrana i 'Strange Fruit' Ivana Faktora. Dolaze i mnogi naslovi iz Srbije, Rumunjske, Austrije, BiH pa i jedan uradak s Kosova ('Zid' Nikole Polića).

Cijena ulaznice i ove godine ostaje 20 kuna za dnevne projekcije, 25 kuna za večernje i 15 kuna za Teen Dox. Generalni sponzor festivala već je sedmu godinu zaredom Hrvatski Telekom.
Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...