Navigation Content

Tajna uspjeha Petera Jacksona

Pravi čovjek na pravom mjestu u pravom trenutku

Sa samo jednim holivudskim filmom u CV-ju i književnim predloškom od čije su ekranizacije prije njega odustali velikani poput Stanleya Kubricka, Novozelanđanin Peter Jackson je riskirao, bio uporan i - pobijedio. 'Gospodari prstenova', a čini se da je na istom putu i trilogija 'Hobit', mnogostruko su se isplatili i poslužili mu kao poligon za nove iskorake u filmskoj tehnologiji.

Foto: Outnow.ch/ Iz današnje perspektive, zaista se nevjerojatnom doima činjenica kako je potkraj devedesetih godina, kada je Peter Jackson krenuo u realizaciju filmske trilogije prema bestseleru J.R.R. Tolkiena 'Gospodar prstenova', taj projekt u u Hollywoodu bio smatran iznimno riskantnim. No s ukupnim budžetom od 270 milijuna dolara za tri filma, te s redateljem koji je dotad za sobom imao tek jedan holivudski projekt srednjeg budžeta ('Zastrašivači' iz 1996. godine), shvatljivo je kako je taj pothvat, pogotovo iz perspektive ljudi odgovornih za financijsku stranu, mogao prije izgledati kao kockanje nego kao ozbiljan posao.

Naravno, brzo se pokazalo kako zaista nije bilo nikakva razloga za brigu – legije fanova Tolkienova klasika na svim stranama svijeta jedva su dočekale pravu ekranizaciju njihova omiljenog predloška, te su Jacksonovi filmovi mnogostruko isplatili uloženi novac.

Peter Jackson - pravi čovjek na pravom mjestu u pravom trenutku


'Prstenova družina', 'Dvije kule' i 'Povratak kralja' samo su od prikazivanja u kinima utržili gotovo 3 milijarde dolara (od čega su producenti dobili otprilike pola), a dosadašnji prihod od DVD, Blu-Ray i svih mogućih televizijskih prava vjerojatno je bio barem jednakog iznosa. Definitivno se može reći kako je Jackson, što se tiče ekranizacije 'Gospodara prstenova', bio pravi čovjek na pravom mjestu u pravom trenutku.

Nije on, naravno, bio prvi koji je poželio prenijeti Tolkienovo djelo na filmsko platno: između ostalih, tom se idejom neko vrijeme bavio i legendarni Stanley Kubrick, a kao što je poznato, 1978. godine snimljena je razmjerno ambiciozna animirana verzija u režiji Ralpha Bakshija. No sve do kraja 20. stoljeća zapravo nisu postojali tehnički uvjeti da se tako masivan projekt može realizirati na primjeren način u iole razumnim budžetskim uvjetima.

Napredak CGI tehnologije omogućio je jeftiniju i spektakularniju filmsku produkciju


Okolnosti su se promijenile nakon što je tehnologija računalno kreiranih slika (CGI) dobila zamah nakon 'Jurskog parka' Stevena Spielberga. Korištenje CGI-ja omogućilo je, naravno, da se prizori za koje bi u ranijim vremenima trebalo raditi skupu scenografiju sada mogu napraviti bitno jednostavnije i u načelu jeftinije. Tako je Jackson, kada mu je pružena prilika da realizira projekt o kojem je godinama sanjao, imao mogućnosti da se zaista razigra u nastojanju da što detaljnije i uvjerljivije prenese na film fantastični svijet Tolkienova djela, i to je napravio iznimno uspješno.

Danas, kada se Jackson prihvatio rada na ekranizaciji 'Hobita', nikoga više ne čudi što će ukupni budžet tri filma iznositi gotovo milijardu dolara. Ako je nekom projektu zajamčeno da će bez ikakvog problema vratiti veliko ulaganje, onda je to ovaj. Također, Jacksonova se pozicija u ovih petnaestak godina toliko promijenila da je sada on u prilici predstavljati i nove iskorake u filmskoj tehnologiji.

Hobit je snimljen tehnologijom 48 FSP-a što je dvostruko više od standarda

Filmovi trilogije 'Hobit' snimani su tehnologijom 48 sličica u sekundi, koja je nazvana 'High Frame Rate' (visoka frekvencija sličica) – što je dvostruko više od 24 sličice u sekundi, standarda filmske industrije još od sredine dvadesetih godina prošlog stoljeća. 'Danas, u digitalno doba, nema nikakvog razloga da se nastavimo pridržavati 24 sličice u sekundi. Znanost nam kaže da ljudsko oko prestaje zamjećivati pojedinačne sličice pri oko 55 sličica u sekundi. Stoga nam 48 sličica u sekundi daje puno vjerniju iluziju stvarnoga života', objašnjava Jackson.

Budući da su reakcije na prve testne projekcije nove tehnologije u SAD-u bile dosta oprečne, Jackson i producenti filma odlučili su da - barem kad je riječ o prvom dijelu trilogije, 'Neočekivanom putovanju' - gledateljima ponude HFR tehnologiju tek kao jednu od opcija. Nova tehnologija možda još nije do kraja dorađena, ali ne treba sumnjati da će najuspješniji svjetski filmaši poput Jacksona nastaviti raditi na njezinu usavršavanju (James Cameron najavio je da nastavke 'Avatara' planira snimiti s tom tehnologijom), te se može očekivati da će za koju godinu biti raširena barem u razmjerima u kojima je danas dostupna 3-D tehnologija.

Tristotinjak strana Tolkienove knjige poslužilo je za čak tri filma u trajanju od gotovo devet sati

Jackson s 'Hobitom' vjerojatno postavlja i nove standarde na polju temeljitosti adaptacija popularnih predložaka. Sudeći prema trajanju prvoga dijela nove trilogije, 'Neočekivanog putovanja' (174 minute) može se očekivati da će ukupno trajanje tri filma iznositi otprilike devet sati, a još prije desetak godina zasigurno nikome ne bi palo na pamet da iz knjige koja ima nekih tristotinjak stranica radi više od jednog filma koji bi trajao najviše tri sata. No kako se pokazalo sa serijalima 'Harry Potter' i 'Sumrak saga', današnji fanovi žele maksimalno detaljne ekranizacije svojih omiljenih djela i spremno će te ekranizacije gledati u više dijelova.

U prvom dijelu 'Hobita' Jackson praktički nije propustio nijednu scenu iz prve trećine Tolkienove knjige (doduše, uz određene intervencije), a teško je zamisliti da će se u preostalim nastavcima takav pristup mijenjati. Za desetke milijuna fanova Tolkienova djela to je zasigurno scenarij iz snova, pa ako Jacksonov 'Hobit' postigne uspjeh kakav svi očekuju, ne treba iznenaditi ako se u doglednoj budućnosti netko, a možda i sam Jackson, prihvati nove ekranizacije 'Gospodara prstenova', u kojoj bi iz svake knjige nastala najmanje dva filma. Teško je zamisliti da takav projekt ne bi postigao golem uspjeh.

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...