Navigation Content

Zlatni paraolimpijac

'Kralj' u utrci za nominaciju za Oscara

Dokumentarac Dejana Aćimovića o najuspješnijem hrvatskom paraolimpijcu Darku Kralju priključio se utrci za nominacije za Oscara u kategoriji dokumentarnog filma. Izvrsna je vijest da ga već danas možete pogledati u MAXtv videoteci.

Foto: HAVC/Promo/ MAXT'Kralj', dokumentarni film Dejana Aćimovića, od prošloga se petka prikazuje u Los Angelesu, a od 23. studenog i u New Yorku. Odlične kritike objavili su LA Times, Indiewire i Examiner, a 'Kralj' se uz najviše preporuke Američkoj akademiji filmske umjetnosti i znanosti priključuje utrci za nominacije Oscara u kategoriji dokumentarnog filma, izvijestio je danas HAVC.

'Kralj' je dokumentarni film o Darku Kralju, jedinom sportašu u povijesti sporta koji je u jednom danu rušio svjetski rekord čak pet puta zaredom. Darko je hrvatski paraolimpijac i stopostotni invalid. 1991. godine u teškom ranjavanju gubi lijevu nogu. Četrnaest dana leži u komi, liječnici mu jedva spašavaju život, a nedugo nakon toga ostavlja ga supruga. Ponovno uči hodati i jedva se odupire depresiji. Danas je svjetski i olimpijski prvak u bacanju kugle i svjetski rekorder.

Film je doživio svjetsku premijeru na Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma u Solunu, a u Hrvatskoj je osvojio Nagradu za najbolji dokumentarni film na Vukovar Film Festivalu i Nagrade publike Mediteran Film Festivala u Širokom Brijegu i Liburnia Film Festivala u Ićićima.

<iframe width="560" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/tHAl8OckV7k" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Kinodistribucijom u Los Angelesu 'Kralj' je zadovoljio jedno od pravila selekcijskog procesa Američke akademije filmskih umjetnosti i znanosti za nagradu Oscar te se može uključiti u utrku za nominaciju u kategoriji najboljeg dokumentarnog filma.

Uz to, 'Kralja' su Američkoj akademiji filmskih umjetnosti i znanosti preporučili njezin član i producent svjetskog glasa Branko Lustig, Hrvatski paraolimpijski odbor te predsjednik Međunarodnog paraolimpijskog odbora (IPC), sir Philip Craven koji u svojoj preporuci navodi kako se radi o 'moćnom i očaravajućem filmu o jedinom atletičaru koji je pet puta zaredom rušio svjetski rekord na jednom Svjetskom prvenstvu, što je izvanredan pothvat koji se ne može ponoviti'.

Doumentarni film 'Kralj' Dejana Aćimovića od srijede, 21. studenog moguće je pogledati i u MAXtv videoteci.

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...