Navigation Content

DRUGA STRANA ROMANTIKE

Filmske ljubavne veze od kojih se diže kosa na glavi

Nakon što su glumački velikani Meryl Streep i Tommy Lee Jones pokazali drugu stranu ljubavne veze u filmu 'Začin za brak', potražili smo, uz pomoć portala thevine.com.au, slične ljubavne parove koji su zaboravili na leptiriće u trbuhu i okrenuli se onome što ljubavna veza u stvarnosti jest – brojni kompromisi, pitanje egzistencije, svađe i mirenja i zrnca čiste ljubavi

Foto: SIPA press/ Iako romantični filmovi u pravilu prate snoviti početak ljubavi ili gorki završetak (s optimističnim obratom u novim ljubavima), dio filmova odlučio je prodrijeti u srž stvarne ljubavi i ljubavne veze – u svakidašnje svađe, zamor veze, borbu za preživljavanje koja uništava romantične silnice i ostale crtice iz života oslobođene idilične koprene.

U 'Začinu za brak' Meryl i Tommy tako glume stari i umorni par koji ide na bračnu terapiju u Great Hope Springs jer želi osvježiti svoj iscijeđeni brak. No to je samo početak, stoga krenimo dalje.

Seks, laži i videovrpce

U kultnom filmu s kraja 80-ih, Ann Milaney, koju glumi Andie MacDowell, suprug vara ni s kim drugim doli njenom ekstrovertiranom mlađom sestrom Cynthiom. Kao spas stiže mužev prijatelj Graham (James Spader) koji probleme s impotencijom rješava naslovnim videovrpcama. Naime, Graham budi svoju uspavanu muškost snimajući žene kako govore o svojim seksualnim fantazijama i iskustvima. Bez obzira na Grahama, sama činjenica da se, ne znajući, nalazite u ljubavnom trokutu sa svojim mužem i mlađom sestrom, nije nimalo laka i nimalo u duhu tipičnog rom-koma, već puno više u duhu okrutnog stvarnog života.


Šutnja (ni)je zlato

U ovoj, naizgled ludoj komediji, što potvrđuje i izbor glavnih glumaca (Vince Vaughn i Kevin James), Ronny ugleda ženu najboljeg prijatelja Nickyja u zagrljaju drugoga, iz čega nastaje ključni problem priče – kako se nositi sa spoznajom da vam je najbolji prijatelj rogonja, a da toga nije svjestan. Reći mu ili pokušati spasiti stvar bez njegovog znanja? Ronny pokušava drugim pristupom. Filmu se najviše spočitavalo što se ne može odlučiti želi li biti komedija ili drama, jer priča u kojoj se jedan od partnera provodi podalje od bračnog kreveta i nije pretjerano smiješna. Barem ne drugom dijelu veze, prijateljima i ostalima.


Psi od slame

Kontroverzan film Sama Peckinpaha iz 1971. godine otvara novu bolnu stranicu stvarnosti u ljubavnoj vezi. Mladu suprugu Davida Sumnera (Dustin Hoffman) siluju njen bivši dečko i mjesni propalica, što dotad suzdržanog astrofizičara natjera da preuzme pravdu u svoje ruke i obračuna se sa silovateljima. Izuzetno tešku temu Peckinpah je snimio na vrlo eksplicitan način, zbog čega je film dugo vremena bio dostupan u cenzuriranoj verziji.


Recept za život ('Waitress')

U centru filmske priče nalazi se, kako i kaže original, konobarica, po definiciji nesretnica u ljubavi. Nalik brojnim filmskim konobaricama, i Jenna pati u ljubavnom životu. Razlog patnje je Earl, posesivan i djetinjast muškarac, ujedno njen muž i otac njenog djeteta. Trudnoća je, jasno, neželjena, ostatak je posljedica 'nesretnog slučaja'. Ako cijeloj priči dodamo činjenicu da konobaricu glumi slatkica Keri Russell, poznatija kao Felicity, cijela priča postaje još okrutnija i tragičnija. Da sve ne bi bilo tako crno, Jenna utjehu pronalazi u vrhunskim pitama koje pripravlja i zagrljaju mladog i oženjenog ginekologa.


Norbit

Da ljubavna patnja nije rezervirana samo za odrasle, pokazuje film 'Norbit' u kojemu Eddie Murphy glumi… sve likove. Dobro, skoro sve. Jedan od tih je i naslovni junak, siroče koje se zaljubi u jednako sirotu Kate. No da ljubav ne bi bila sretna, Kate posvajaju, a Norbitu ostaje pretila desetogodišnjakinja Rasuptia koja ga brani od nasilnika, a zauzvrat zahtjeva njegovo srce. Njega ne dobiva, ali zato iskamči Norbitovo veliko 'da'. I sve bi bilo koliko-toliko dobro da se u njihove živote ne vraća Kate… no to je već druga priča.

210900,180017,187769,193070
Seksualno iskustvo


Film prati emotivni i seksualni život dvojice prijatelja, od studentskih dana pedesetih godina do vijetnamskih sedamdesetih godina, prikazujući čitavi niz loših ljubavnih veza i vezica. Osjećajni Sandy oženi Susan, svoju prvu ljubav iz školskih dana, da bi se godinama kasnije preispitivao je li pogriješio u izboru svoje životne suputnice. Jonathan za vrijeme studija ima agresivnu seksualnu partnericu Bobby koju će također kasnije oženiti, poslije čega će ona pokušati počiniti samoubojstvo. Do kasnih šezdesetih Sandy će se preseliti u hipi komunu kod svoje nove djevojke koja ga educira po pitanju seksualne revolucije. Jonathan je ponovo sam i suočava se sa svojom impotencijom, a i Sandy je prestar za djecu cvijeća. Od seksa do impotencije u 90-ak minuta filma.


(500) dana ljubavi


Tom (Joseph Gordon-Levitt) vjeruje u ljubav, a Summer (Zooey Deschanel) ne vjeruje u vezu i tu priča počinje, a ujedno i završava. Sve se pokreće, kako to već ide, prvoga dana, do 31. Tom je ležerno zaljubljen u Summer, da bi se 32. dana probudio ludo i nepopravljivo zaljubljen u nju. Ostaje tek nada u čudo, a čuda su, kako smo već naučili, vrlo čudnovata i rijetka pojava. Sigurni smo da je svatko od vas doživio sličnu situaciju i ne bi je baš volio ponoviti.


What’s Love Got To Do With It


Sama ideja snimanja biografskog filma o Tini Turner u raljama supruga i glazbenog partnera Ikea Turnera opravdava ovom filmu mjesto na popisu loših filmskih veza. Ikeova tiranija, težak jezik i još teža ruka slobodno bi mogli postati metafore za lošeg partnera.


Rat Ruža

Nakon stvarnih udaraca pretočenih na filmsku vrpcu, slijedi pravi rat! I to rat ruža, odnosno Roseovih. Riječ je o bračnom paru Oliveru i Barbari Rose, koje su utjelovili Michael Douglas i Kathleen Turner, a koji početnu ljubav zamjenjuju krvavim razvodom i ratom oko materijalnih dobara. Neopisivo uvjerljivo nekadašnji ugodni suživot pred nama se pretvara u čisti pakao u kojemu ne znamo za koga bismo potajno navijali kad ih jednako žalimo i strašimo ih se.


Sumrak saga

Za kraj – Edward i Bella. Iako izostaje elementa poistovjećivanja jer nitko od nas neće podijeliti njihovu sudbinu, bar tako vjerujemo (tko još uopće vjeruje u vampire?), svejedno se moramo složiti da spoj čovjeka i vampira i nije najsretniji. Ako uz pomoć fikcije i mašte koje mogu svašta izignoriramo tu razliku, ostaje nam beskrajno dominantna muška polovica veze i ženska koja ne vidi dalje od svog dominantnog muškarca. Tko bi uopće želio takvu vezu (osim 'muškarčina' starog i davno zahrđalog kova)?

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...