Navigation Content

GLAVNI PROTAGONISTI

Životinje-ubojice na filmskom platnu

Da životinje nisu uvijek slatke i vječna tema obiteljskih filmova, dokaz su djela koja ih stavljaju u jedan drugi kontekst. Takvi filmovi u svom izvornom, angloameričkom žanrovskom terminu nazivaju se 'animal attack', a prisutni su na malim i velikim ekranima već preko šezdeset godina. Prisjetili smo se životinja koje su nam utjerale strah u kosti, a bili su glavi akteri priče

Foto: outnow.ch/ Ptice

Tko god je pogledao legendarne Hitchcockove 'Ptice' sigurno više ne doživljava ptičice kao vjesnike lijepog vremena svojim milozvučnim cvrkutom. Radnja je svima poznata, pa nećemo o tome, nego ćemo ispričati neke zanimljivosti o samom filmu. Hitchcock je inspiraciju za film dobio iz članka kalifornijskih novina Sentinel u kojem je pisalo da ptice u mjestu Santa Cruz pokazuju agresivno ponašanje, a radnja se temelji na kratkoj priči Daphne du Maurier. Za vrijeme snimanja filma korištene su prave ptice kojoj su glavnoj glumici Tippi Hedren skoro iskopale oko. Na kraju zloguke priče, filmski genijalac nam je promijenio percepciju ptica dodijelivši im bezvremensku zastrašujuću notu.Ralje


Gospodin Spielberg natjerao nas je da dobro, dobro razmislimo prije nego što uđemo u more. Svi vrlo dobro znamo zašto. Film 'Ralje' stekao je kultni status čim je zaigrao na velikim platnima, a Steven Spielberg upravo ovim naslovom stekao je status velikog redatelja, koji uživa do danas. Film je snimljen prema bestseleru Petera Benchleyja koji je ujedno i jedan od scenarista, a samo djelo postavilo je pravila koje će gotovo svi monster filmovi nakon njega koristiti. Za napetu atmosferu zaslužna je i glazba Johna Williamsa koja nas drži u neizvjesnost kroz cijeli film. Uživanje u morskim radostima zasigurno nije isto nakon Spielbergovog remek-djela.


Them!


U pedesetim godinama prošlog stoljeća vladala je nuklearna paranoja diljem svijeta. Nije ni čudno što se ista ta paranoja odrazila i na filmski svijet. Tako nastaje prvi u nizu SF horora u kojem mali insekti postaju veliki i zamalo ne unište ljudsku rasu. Radi se o filmu 'Them!' u kojem mravci nisu samo dosadni tijekom boravka u prirodi, već nam lede krv u žilama. Priča je utemeljena na knjizi Georgea Worthinga Yatesa, a zaslužno je u svojoj filmskoj inačici dobila Oscara za specijalne efekte koji nam se danas čine smiješnima, ali valja se prisjetiti da se ipak radi o filmu snimljenom prije 60 godina.


The Night of the Lepus


Dolazi nam uskrsno razdoblje, a osim pisanica, simbol blagdana je mali, slatki zeko. No u legendarnom filmskom izdanju 'The Night of the Lepus' redatelja Williama F. Claxtona zečići uopće nisu mali i slatki, već gigantska stvorenja koja žele nauditi ljudskom rodu. Priča nas vodi u Arizonu, gdje uslijed neuspjelog eksperimenta s kontrolom plodnosti skakutave životinje postaju velike i zle. Samo da naglasimo, ovdje se ne radi o B produkciji, već o velikoj holivudskoj MGM produkciji, sa slavnom Janet Leigh kao glavnom protagonisticom, širem puku poznatijom po svom legendarnom vrisku ispod tuša u 'Psihu'.


Groblje kućnih ljubimaca


Ovaj filmski naslov glazbeni entuzijasti pamte po poznatoj pjesmi Ramonesa, a filmofili po izvrsnom hororcu koji je obilježio kraj osamdesetih godina. Ovdje je glavna životinja-ubojica slatka maca. Radnja je smještena u malo američko mjestašce, a glavni protagonisti su članovi obitelj Creed i njihov mačak Church. Blizu njihove kuće nalazi se groblje kućnih ljubimaca. Kada nesretnim slučajem ugine njihov ljubimac, strašna priča počinje. 'Groblje kućnih ljubimaca' jedna je od mnogih ekranizacija Stephena Kinga, a sam King napisao je scenarij za film te je inzistirao na strogom poštivanju istog, kao i na tome da se film snima u Mainu, točnije na lokaciji koju je opisao u svojoj knjizi koja je poslužila kao predložak za film. Razlog iza takvog čvrstog inzistiranja leži u činjenici da je poznato djelo napisao prema stvarnom događaju. Naime, njihovu obiteljsku mačku je snašla zla kob pod kotačima kamiona, a reakcije glavne heroine, Ellie Creed, direktna su preslika emotivnih ispada Kingove kćeri nakon nemilog događaja.


Anakonda


Zmija nije baš omiljena životinja ljudskom rodu, pogotovo ako ste pogledali film 'Anakonda' u kojem abnormalno veliki gmaz, kao iz šale guta članove filmske ekipe. Akcić smješten u prostranstva džungle počinje kao drama, ali se vrlo uskoro pretvara u borbu za opstanak u kojoj ljudska inteligencija mora nadmašiti neviđenu snagu i veličinu anakonde. Film je režirao Luis Llosa koji je okupio top glumce tog vremena poput Jennifer Lopez, Ice Cubea, Jona Voighta, Erica Stoltza, a danas iznimno popularni Owen Wilson, vjerovali ili ne, upravo je u ovom filmu ostvario jednu od svojih prvih uloga.


Black Sheep


Zasigurno pogađate u kojoj zemlji nastaje film o zlokobnim ovcama ubojicama. Riječ je, naravno, o Novom Zelandu, u kojem se među milijunima blesavih vunenih životinja nađe i poneka koja umjesto trave želi utažiti glad ljudskim mesom. Riječ je filmskom naslovu 'Black Sheep' snimljenom 2006. godine, a osim što spada u žanr horora, mogli smo se i vrlo dobro i nasmijati. Za uvjerljivu brutalnost i nenadani intelekt vunenih papkara pobrinula se radionica Weta Workshops koja je zaslužna za vizualne efekte Jacksonove trilogije 'Gospodar prstenova'. Pogledajte kako to ovce rade:

Pirana


Osim Spielbergovih morskih pasa koji su nam ulijevali strah u kosti, druge najpoznatije ribice zbog kojih ne bi ušli u more su pirane. Već davnih sedamdesetih ušle su u modu u filmskom svijetu kada je redatelj i montažer Joe Dante odlučio snimiti eksploatacijsku priču o skupini ljudi koji se u zabačenim predjelima Teksasa suočavaju s krvoločnim ribama uzgojenim u laboratoriju s namjerom korištenja u vijetnamskom ratu. Film je doživio pozitivne kritike i popriličan uspjeh na kinoblagajnama. Čak je James Cameron za svoj prvijenac iskoristio upravo zubate ribice za glavne aktere i snimio nekoliko nastavak spomenutog filma pod nazivom 'Pirana 2: Leteće ubojice'. Da skroz nisu izašle iz mode, dokaz je remake Dantevog orginala koji nastaje u 3 D inačici prije dvije godine, a ovoga ljeta će nas John Gulager počastiti još jednim nastavkom, u kojem će, između ostalih, David Hasselhoff glumiti - samog sebe.

Zanimat će vas u MAXtv videoteci:

Noć morskih pasa
Mega pirana

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...