Navigation Content

'OSLO, 31. KOLOVOZA'

Norveški hommage francuskom Novom valu u kinu Europa

Na program kina Europa 5. travnja dolazi 'Oslo, 31. kolovoza', drugi film norveškoga redatelja Joachima Triera, kojega kritika već smatra jednim od obećavajućih imena svjetske kinematografije

Foto: Kino Europa/ Scenarij Joachima Triera i Eskila Vogta rađen je prema romanu 'Le Feu Follet' Pierrea Drieua La Rochellea, a prema istom je Louis Malle snimio ‘Izgaranje’ (orig. ‘Le Feu Follet’) još 1963., zbog čega Trierov film nazivaju norveškim hommageom francuskom Novom valu, a naslovnu ulogu Andersa Danielsena Liea uspoređuju s onom Mauricea Roneta.

Anders završava program rehabilitacije za ovisnike, a u sklopu programa odlazi na jedan dan u Oslo radi razgovora za posao. Anders koristi ovu priliku kako bi susreo ljude koje nije dugo vidio i dok tumara Oslom, sve ga podsjeća na prilike koje je propustio i ljude koje je iznevjerio. Tijekom dana i duboko u noć, duhovi pogrešaka iz prošlosti susrest će se s mogućnošću ljubavi i novog početka.

Osim glavnog lika, kojeg je uvjerljivo prenio glumac Anders Danielsen Lie (glavnu ulogu odigrao je i u Trierovu prvijencu 'Reprise', a inače je liječnik), film je iznimna priča o cijeloj jednoj generaciji koja nesigurno traga za vlastitim identitetom i srećom.

'Oslo, 31. kolovoza', premijerno je prikazan u službenom programu Izvjestan pogled prestižnog Međunarodnog festivala u Cannesu, a zagrebačka publika imala ga je priliku vidjeti na Zagreb Film Festivalu u listopadu 2011. Kritika ga među ostalim naziva 'zadivljujućim djelom genija' (Twitch Film) te 'sigurnim i predivno snimljenim filmom, koji apsolutno očarava' (Variety).

Film će biti na programu kina Europa do 23. travnja, nakon čega će biti prikazan i u drugim nezavisnim kinima u Hrvatskoj.

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...