Navigation Content

AUTORA DARKA MASNECA

'Ja već znam što čujem' dvostruki pobjednik 3. FHAF-a

Grand Prix 3. festivala hrvatskog animiranog filma osvojio je film 'Ja već znam što čujem' autora Darka Masneca, koji je nagrađen i kao najbolji studentski film. Najbolji autorski film je 'Cvijet bitke' Simona Bogojevića Naratha, dok je najbolji namjenski film 'Sam na Plesu' Natka Stipaničeva. Još su nagrađeni 'Kuća ogledala' i 'Otac'

Foto: Festival hrvatskog animiranog filma/

Svečanom dodjelom nagrada u nedjelju je u kinu Europa zatvoreno treće izdanje Festivala hrvatskog animiranog filma. Sve posjetitelje na početku dodjele pozdravila je izvršna producentica festivala Sanja Borčić. 'Vjerujemo da smo ovim festivalom zainteresiranoj publici omogućili uvid u aktualno stvaralaštvo na području hrvatske animacije. Nadam se da ste zadovoljni viđenim te da ste uvidjeli potencijal nadolazećih autora mlađih generacija', izjavila je Sanja Borčić te zahvalila svima koji su omogućili i podržali realizaciju festivala.

Potom je žiri u sastavu Margit Antauer, Bärbel Neubauer i Daniel Šuljić dodijelio nagrade autorima nagrađenih filmova. Diploma za dizajn filmskog zvuka dodijeljena je Hrvoju Štefotiću za film 'Cvijet bitke' autora Simona Bogojevića Naratha. 'Kreirajući zvučnu kulisu Hrvoje sustavno nadograđuje vizualnu komponentu i slijedi temeljne zamisli autora filma', pojasnila je izbor Margit Antauer.

Nagrada za najbolju adaptaciju scenarija pripala je Petri Zlonogi za film 'Daniil Ivanoviču, slobodan si' iz kategorije studentski film. 'Petra Zlonoga u potpunosti je uspjela na osebujan harmsovski način ispričati priču o ljubavi koja jest jer nije, oslobađajući iz sebe riječi, te pretočiti ih ženskom tankoćutnošću u filmski jezik, u jedinstveno poetično tkivo, pozivajući gledatelje da zajedno lutaju Harmsovim, Petrinim i svojim snoviđenjima', tim riječima odluku žirija pojasnio je Daniel Šuljić.

Diplomom za najbolji dizajn nagrađena je Jelena Oroz za film 'Čekaonica' iz kategorije studentskog filma. 'Diploma se dodjeljuje Jeleni Oroz za dizajn koji očarava svojom razigranom mladenačkom svježinom i neposrednošću', pojasnila je Margit Antauer.

Nagrada za najbolju animaciju pripala je Siniši Mataiću i Marku Meštroviću za film 'Zašto slonovi?' iz kategorije autorski film, dok je posebno priznanje žirija osvojio film 'Otac' koji se sastoji od pet paralelnih priča šestorice europskih animatora, među kojima je i Veljko Popović. 'Riječ je o dojmljivoj međunarodnoj koprodukciji s vrijednim hrvatskim sudjelovanjem. Ovaj film u svim svojim komponentama zaslužuje naše jednoglasno odobravanje. Autorskom timu, sastavljenom od više ili manje poznatih animatora porijeklom iz zemalja koje se prostiru od europskog istoka do zapada, odgojenih u drugačijem kulturološkom okruženju, iz različitih škola, različitih stilova i osobnosti, u potpunosti je uspjelo da pet različitih priča ispriča u jednom dahu na inovativan, ali svima razumljiv način. Ovaj film pokazuje i dokazuje da temeljni ljudski osjećaji tuge, ljutnje, nemoći, ljubavi ili čežnje - kad se ogole do same srži - bole, uzbuđuju i žive ne znajući za porijeklo ni granice', stoji u pojašnjenju žirija.

Sam na Plesu
U kategoriji namjenskog filma najboljim je proglašen 'lepršav i zabavan, osvježavajuće lagani videospot 'Sam na Plesu' Natka Stipaničeva, a u kategoriji dječjeg filma 'Kuća ogledala' sudionika Škole crtanog filma Dubrava pri Narodnom sveučilištu Dubrava. 'Film zrači autentičnom dječjom radošću stvaranja, pun je svježih i lucidnih ideja, duhovit i grafički zanimljiv', tim je riječima izbor pojasnio član žirija Daniel Šuljić. Najboljim studentskim filmom proglašen je film 'Ja već znam što čujem' autora Darka Masneca. 'Spomenuti film plijeni neprestanim dijalogom slike i zvuka, to je dobro animiran film 'kristlovskog dizajna' i mladenačkog ritma, film koji istražuje i ispituje i odiše posebnom izražajnošću', pojasnila je Margit Antauer.

Najbolji autorski film prema mišljenju žirija je 'Cvijet bitke' Simona Bogojevića Naratha. 'Riječ je o snažnom i spektakularnom filmu naglašenog vizualnog bogatstva i već poznatog i priznatog estetskog rukopisa kojim nas autor obdaruje svakim svojim filmom.'

Konačno, Grand Prix 3. festivala hrvatskog animiranog filma dodijeljen je uratku nagrađenom u kategoriji studentskog filma, filmu 'Ja već znam što čujem' Darka Masneca. 'Spomenuti film ostavio je najpotpuniji umjetnički dojam', zaključila je Margit Antauer.

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...