Navigation Content

POŽURITE U KINO EUROPA!

Svečano otvoren Festival hrvatskog animiranog filma

U kinu Europa svečano je otvoreno treće izdanje Festivala hrvatskog animiranog filma

Foto: screenshot/

Na samom početku sve je posjetitelje pozdravio ravnatelj Zagreb filma Vinko Brešan.  Brešan je istaknuo kako je Festival nužan da bi se predstavila recentna produkcija domaćeg animiranog filma. Dodao je i da je otpor javne televizije prikazivanju domaćih animiranih filmova trenutno prejak, pa su ovakve prigode jedinstvena prilika da publici omogućimo uvid u aktualne domaće animirane filmove.

Margit Antauer
, potpredsjednica ASIFA-e Hrvatske te dugogodišnja bivša direktorica Animafesta, obrazložila je odluku ASIFA-e da ovogodišnja Nagrada za životno djelo pripadne Zlatku Boureku.

Zlatko Bourek jedan je od pionira Zagrebačke škole crtanog filma koji je originalnim likovnim ostvarenjima obilježio drugi početak hrvatske animacije 1954. godine. 'Bourek je dao nemjerljiv doprinos prvo svojim scenografijama, a potom i vlastitim filmovima kada su početkom šezdesetih godina crtači počeli stvarati vlastite autorske animirane filmove. Njegovi filmovi 'I videl sam daljine meglene i kalne' (prema Baladama Petrice Kerempuha Miroslava Krleže), 'Bećarac' i 'Mačka' temeljne su vrijednosti Zagrebačke škole crtanog filma. Posebno je značajna Bourekova scenografija za 'Profesora Baltazara' koja je bitno doprinijela umjetničkom i komercijalnom uspjehu toga serijala u svijetu', kazala je Antauer.

Nagradu je Zlatku Boureku dodijelio animator, redatelj, scenograf i ilustrator Pavao Štalter.

Festival je službeno otvorio Ivica Lovrić, pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport.

Uslijedila je projekcija dijela natjecateljskog programa. Program je danas (25. ožujka) počeo projekcijama u 11 sati, dok će se u 13 sati u kinu Europa održati razgovor sa studentima Odsjeka za film i nove medije pri Akademiji likovne umjetnosti u Zagrebu. Natjecateljski program ima četiri kategorije: autorski film, studentski film, namjenski film te film djece i mladeži, dok program panorame sadrži sve preostale prijavljene radove.

Posljednji dio filmova iz konkurencije bit će prikazan u 20 sati, nakon čega će uslijediti svečana dodjela nagrada i zatvaranje festivala.

Špica FHAF 2 from f:HAF on Vimeo.

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...