Navigation Content

SVI NA CRTIĆE!

Čak 138 filmova na slavljeničkom 40. Animafestu

Ove godine, Animafest slavi 40. rođendan. Bit će zato 138 filmova iz 29 zemalja

Foto: Lucija Bušić/
Čak četiri desetljeća Svjetski festival animiranog filma Animafest Zagreb ima status ugledne, možda i najveće globalne smotre animirane produkcije – nema nikakvog razloga da se povijest ne nastavi i u 2012., kad će se Animafest održati od 29. svibnja do 3. lipnja u kinima Europa, Tuškanac i Movieplex.

Ove godine, kako su organizatori danas otkrili na prvoj press konferenciji održanoj u Tuškancu, program festivala posvećen je kratkometražnoj igranoj formi, a od prijavljenih 1.715 filmova iz 72 zemlje izabrano je 138 (iz 29 zemalja), sa snažnim azijskim snagama, kao što su jake škole animacije Japana i Južne Koreje, ali i novi kineski val koji je također našao mjesto na listama naslova u glavnim programima.

U velikom natjecanju za nagradu će se tako boriti 32 naslova (od 'Cvijeta bitke' hrvatskog autora Simona Bogojevića Naratha preko 'Bobby Yeah' Britanca Roberta Morgana do 'Grain Coupona' Xi Chena i Xu An), a u Velikoj panorami 26; studentsko natjecanje donosi 33 filma, a Studentska panorama 21.

Među 138 odabranih našlo se i sedam hrvatskih autora – uz Naratha, tu su Marko Meštrović ('Zašto slonovi?', također u Velikom natjecanju), Dalibor Barić ('Nova hipi budućnost' u Velikoj panorami), Petra Zlonoga ('Lisica', Studentska panorama) i Alen Vuković ('Koko i duhovi', Namjenski filmovi), a Ivana Bošnjak i Lea Vidaković u Studentskom natjecanju sudjeluju pod norveškom zastavom.

Ove godine, Vijeće Animafesta nagradu za životno djelo dodijelit će japanskom autoru Yojiju Kuriju, pioniru nezavisne japanske animacije koji još od šezdesetih odgaja mnoge generacije japanskih i zapadnih animatora; Olivier Cotte bit će nagrađen za publicistiku i proučavanje animiranog filma, a povodom 40. rođendana festivala, posebno priznanje dodijelit će se Zagrebačkoj školi animiranog filma, jednom od najvažnijih umjetničkih fenomena u povijesti Hrvatske koji nam je dao imena kao što su Dušan Vukotić, Borivoj Dovniković, Zlatko Bourek...

Pribrojite svemu tome i niz posebnih programa kao što su eksperimentalna 3D animacija, predstavljanje novog vala 'pajtonovskog', apsurdnog animiranog filma, vodič kroz talijansku animaciju, radionice za djecu i profesionalce... I dobili ste grubu skicu nevjerojatne animirane ponude, čiji detaljan program tek treba biti otkriven medijima i javnosti.

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...