Navigation Content

4. - 9. LIPNJA

Četiri hrvatska filma u natjecateljskom programu Annecyja

U natjecateljski program čuvenog Međunarodnog festivala animiranog filma u Annecyju, koji traje od 4. do 9. lipnja, uvrštena su čak četiri hrvatska filma

Foto: havc/ Film 'Mačka' Gorana Stojanovića i 'Otac' skupine autora (među kojima je i Veljko Popović) bit će prikazani u programu Kratki film, dok će 'Meso' Ivana Mirka Senjanovića i Transecho Nikole Radovića biti prikazani u programu Diplomskih filmova.

Natjecateljski program Annecyja sastoji se od sedam potprograma (TV serije, specijali, edukativni filmovi, namjenski filmovi i spotovi, dok će dugometražni natjecateljski program biti objavljen u travnju), među kojima se nalaze i programi Kratkometražnih filmova te Diplomskih filmova. U program Kratkometražnih filmova odabrano je 49 filmova, među kojima dva iz Hrvatske.

Jedan od njih je 'Otac', kratkometražni hibrid dokumentarnog i animiranog filma koji prikazuje pet paralelnih stvarnosti u kojima se odvijaju nikad ostvareni razgovori između djeteta i njegova oca. Tih pet priča temelji se na autentičnim iskustvima mladih ljudi, a dočarana su različitim animacijskim stilovima petorice redatelja. 'Otac' je nastao u bugarsko-hrvatsko-njemačkoj koprodukciji, scenarij su napisali slavni britanski animator Phil Mulloy te Ivan Bogdanov (ujedno redatelj i supervizor filma) prema ideji Diane Ivanove. Pet poglavlja filma režirali su umjetnici iz različitih zemalja: Moritz Mayerhofer iz Njemačke, Asparuh Petrov i Rositsa Raleva iz Bugarske, Dmitri Jagodin iz Rusije i Veljko Popović iz Hrvatske. Film je producirao Compote Collective u koprodukciji s Bonobostudiom i Eyecatch Productions, a realiziran je uz pomoć fondacije Robert Bosch, Hrvatskog audiovizualnog centra i Bugarskog nacionalnog filmskog centra.

Drugi film iz programa je 'Mačka' Gorana Stojnića, kratka priča o mački, starici i ptici. Dok pratimo lik mačke, svjedočimo kako ti likovi utječu jedni na druge te mijenjaju svoj izgled i ponašanje. Film je realiziran animacijskom tehnikom ulja na staklu, a redatelj Goran Stojnić zaslužan je i za scenarij, animaciju i dizajn likova. Višnja Skorin zadužena je za montažu, glazbu je skladao Nikola Kovač, za dizajn zvuka pobrinuo se Hrvoje Štefotić, a producent filma je Lado Skorin za produkcijsku tvrtku 3D2D Animatori.

U natjecateljski program Diplomskih filmova odabrano je 55 naslova, među kojima se također nalaze dva iz Hrvatske. Jedan od njih je 'Meso' Ivana Mirka Senjanovića. Film je realiziran tehnikom stop-animacije s komadima svinjetine, a prikazuje dan u životu jednog prosječnog čovjeka. Ivan Mirko Senjanović diplomirao je komparativnu književnost i anglistiku na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, nakon čega je upisao diplomski studij animacije na Akademiji likovnih umjetnosti. Na 'Mesu' je bio zadužen i za animaciju, montažu i produkciju, na montaži je surađivao s Mirom Manojlovićem, dok su se za montažu zvuka pobrinuli Borna Buljević i Andrej Smoljan. Drugi film iz programa Diplomskih filmova je 'Transecho' redatelja Nikole Radovića. Radi se o filmskom promišljanju apstraktnog svijeta koji je realiziran kombiniranom tehnikom klasične i digitalne 3D animacije. Nikola Radović rođen je u Osijeku 1985. godine. Diplomirao je na Odsjeku animiranog filma i novih medija na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, a bio je glavni animator i zadužen za 3D karakternu animaciju za 'Cvijet bitke' Simona Bogojevića Naratha. U 'Transechu' pobrinuo se i za layout, animaciju, dizajn, kompoziting te glazbu i zvuku. Na 3D modelingu radili su Majda Đanić, Simon Bogojević Narath i Nikola Radović, a mentor filma je Darko Kreč.

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...