Navigation Content

U KINIMA: 'OPSTANAK'

Sjajan triler s briljantnim Liamom Neesonom

Ukoliko tražite sjajan triler, onda je vašoj potrazi došao kraj

Foto: outnow.ch/

'Opstanak' je, kratko i jasno, izvrstan film. Kvalitetan scenarij koji se gradi oko likova, a ne besmislene akcije, veliki je odskok od tipičnih holivudskih proizvoda i to uvijek treba cijeniti bez obzira na mane koje i ovdje postoje, ali su sitnice u odnosu na sveukupno pozitivno iskustvo. Oni koji prate karijeru Liama Neesona mogli su primijetiti njegov iznenađujući rast u popularnosti, zahvaljujući sjajnim angažmanima u dobrim akcijskim trilerima kao što su '96 sati' ili 'Ukradeni identitet', a 'Opstanak' nastavlja taj trend. Redatelj je Joe Carnahan koji stoji i iza zabavne akcije 'A-Team', u kojoj također Neeson glumi jednu od glavnih uloga.Jednostavna priča o skupini preživjelih u hladnoj divljini, pod stalnom prijetnjom vukova, na početku se doima kao paravan za još jedan suludi akcijski spektakl bez imalo dubine, ali ubrzo shvaćamo da je naglasak gotovo posve stavljen na komunikaciju između likova i njihov razvoj. Naime, foršpan za film tipično je zapakiran da se film dobro proda, stoga je prepun akcijskih sekvenci, ali njih zapravo nema mnogo nakon prve polovice. Polako upoznajemo preživjele kroz pametne dijaloge koji se doimaju 'stvarno', odnosno nisu napisani na razini serijala o Transformerima i kao promatrač se vežemo uz likove.

Rezultat tako danog prostora za karakterizaciju čini kasnije trenutke akcije iznimno napetima jer se nismo spremni rastati od dobro građenih likova. Možda najveća mana leži u Liamu Neesonu i njegovu liku jer iznadprosječna gluma i karizma uz veći scenaristički prostor na neki način zasjenjuju ostatak, iako će neki reći da je to velika prednost. Kad smo kod nedostataka, samim vukovima nedostaje balansa, odnosno ideji koja stoji iza njih. Kako film odmiče kraju shvaćamo da su oni samo metafora za surovu stvarnost, smrt ili bezbroj sličnih tema, ali ponekad se njihova nazočnost doima kao čisto 'horor čudovište', što zna malo narušiti 'filozofski' aspekt cijeloga filma.

Surovost stvarnosti jedan je od ključnih motiva ovoga uratka, koji krasi i vrhunski kreirana atmosfera. Uz dobar scenarij to se postiže i jako dobrom kombinacijom režije, kamere i cjelokupne postprodukcije koje sjajno iskorištavaju predivne snježne krajolike, bez potrebe za dodatnim specijalnim efektima i jeftinim trikovima.

Zaključno, 'Opstanak' je sjajan triler kakav se u zadnje vrijeme sve rjeđe susreće, a krase ga kvalitete koje bi dobar film svakako trebao imati: konkretni likovi, vrhunska gluma, sjajna atmosfera i stvarna napetost. Za svaku preporuku!

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...