Navigation Content

NAGLASAK NA GLAZBI

Sundance Film Festival od ove godine i u Londonu

Inauguralni Sundance London održat će se od 26. do 29. travnja u londonskoj dvorani O2 Arena s posebnim naglaskom na filmovima povezanima s glazbom

Foto: Sipa/ Najveći američki festival nezavisnog filma Sundance Film Festival ove se godine seli u Europu, gdje će se u travnju u Londonu održati filmski festival Sundance London na kojemu će biti prikazane odabrane filmske premijere s glavnog festivala održanog u siječnju ove godine u američkom Park Cityju, piše britanski Guardian.

Inauguralni Sundance London održat će se od 26. do 29. travnja u londonskoj dvorani O2 Arena s posebnim naglaskom na filmovima povezanima s glazbom. Četverodnevni festivalski program obuhvaćat će 14 naslova, među kojima su romantična komedija 'Dva dana u New Yorku' Julie Delpy, hip-hop drama Youssefa Delare i Michaela D. Olmosa 'Filly Brown', 'film ceste' So Yong Kim 'For Ellen', te romansa Josha Radnora 'Liberal Arts'.

U dokumentarnom će programu, među ostalima, biti prikazani 'The House I Live In' Eugenea Jareckija o poraznim rezultatima američke borbe za suzbijanje droge, studija o gladi u Americi 'Finding North', geneza nastanka albuma 'Graceland' Paula Simona 'Under African Skies', te 'Shut Up and Play the Hits', dokumentarac o glazbenom projektu LCD Soundsystem.

Cilj održavanja europskog Sundancea je predstaviti američku nezavisnu filmsku produkciju što većoj novoj publici. London se nametnuo kao logičan izbor, kaže direktor Sundancea John Cooper. 'Mi smo organizacija s misijom, te stoga uvijek u potrazi za novom publikom za američki nezavisni film', kazao je Cooper.

London je idealan zbog tradicionalne povezanosti s britanskom filmografijom, te činjenicom da se na Sundanceu prikazuje više britanskih naslova nego ikoje druge produkcije izvan SAD-a. 'Stoga postoji prirodni afinitet. No, također nas zanima i istraživanje razlika između britanskog i američkog nezavisnog filma', napomenuo je dalje Cooper, te naglasio kako je, pokaže li se londonski Sundance uspješnim, moguće i daljnje širenje Sundance brenda na druge gradove.

Sundance London otvorit će 26. travnja razgovor uživo utemeljitelja toga festivala Roberta Redforda s glazbenikom T-Boneom Burnettom. Prilikom utvrđivanja programa ovogodišnjeg londonskog Sundancea osnovna misao vodilja bila je odabrati filmove na neki način povezane s glazbom, a program predviđa i koncert skupine Placebo, kazao je direktor programa Trevor Groth.

Proizašao iz inicijative američkog glumca Roberta Redforda, koji je 1981. u Utahu okupio skupinu svojih prijatelja i kolega želeći razviti okoliš namijenjen poticanju nezavisnosti, otkrivanja i pojave novih glasova u američkoj filmskoj industriji, Sundance je postao i ostao najveći svjetski festival nezavisnog filma, koji je pomogao pokrenuti karijere redatelja kao što su Steven Soderbergh, Paul Thomas Anderson, Darren Aronofsky i Quentin Tarantino.

Osmišljen u prvome redu kao platforma koja bi omogućila veću vidljivost američke i međunarodne nezavisne produkcije, festival se razvio u mjesto okupljanja tzv. indie filma. Posvećen otkrivanju i razvoju nezavisnih umjetnika i publika, festival kroz svoje programe nastoji prepoznati, poduprijeti i poticati nezavisne filmske i kazališne umjetnike te njihov rad predstaviti publici. Festivalske aktivnosti i događanja svake godine privuku više od 50 tisuća ljudi, a osim što dobiju priliku za upoznavanje s novim talentima nezavisne filmske industrije kroz tri festivalska programa - dokumentarni, dramski te program kratkog filma - posjetitelji mogu sudjelovati u panel diskusijama s vodećim osobama filmske industrije, te uživati u glazbenim nastupima, umjetničkim instalacijama i zabavama u organizaciji festivalske zajednice.

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...