Navigation Content

PETAK NA ZGDOXU

Kako spojiti vjenčanje i Havaje?

Petak na ZagrebDoxu donosi dvije premijere: film 'Nije ti život pjesma Havaja' Dane Budisavljević koji je na rasporedu u 19 sati u dvorani broj tri i 'Veliki Dan' autora Đure Gavrana koji je na rasporedu u 20 sati u dvorani broj pet

Foto: promo/ U 14 sati na rasporedu su tri kratka filma Danske filmske škole: 'Knjiga o Miri' o knjižničarki Miri koja živi u predgrađu grada Linköpinga u Švedskoj te svakoga dana piše svoj blog, fotografira samu sebe u raznim glamuroznim izdanjima i učitava svoje fotografije na internet. Film 'Albertova zima' prati osmogodišnjeg Alberta čija majka boluje od raka i prima kemoterapiju, no on ne voli pričati o tome, te film 'Xy anatomija jednog dječaka' koji donosi intimnu studiju šestorice homoseksualnih dječaka. Može li netko biti djevac i gay, a da mu se pritom sviđaju djevojke?

Program ADU Dox – filmovi studenata Akademije dramske umjetnosti na rasporedu su u 17 sati u dvorani broj jedan. Film 'Vatra' Tonćija Gaćine slijedi skupinu dobrovoljnih vatrogasaca iz Dalmatinske zagore, a 'Sve što znam o ribama' autorice Andreje Buče govori o danima koji se svode na preživljavanje. Film 'Gospođa Vladlena' autorice Nede Radić progovara o gospođi rođenoj u jeku Drugog svjetskog rata. Roditelji su joj poginuli i odrasta bez njih u Zagrebu te je odgaja baka, no tu Vladlenine patnje ne prestaju nego tek počinju. Film 'Maja, Sean i Kaja' autora Ivana Mokrovića priča životnu priču Maje Bohač, simpatične i tople sredovječne gospođe koja živi sama u svom malom pitoresknom stanu na Savici.

U 18 sati u dvorani broj pet na rasporedu je autorska retrospektiva međunarodno priznatog filmaša i umjetnika Jaya Rosenblatta. Prvi u nizu od pet kratkih filmova je lirski i ponekad zastrašujući film 'Bojim se da je tako' koji se temelji na pjesmi američke autorice Jeanne Marie Beaumont u kojoj svaki stih sadrži pitanje koje nosi odgovor iz naslova filma. Film 'Četiri pitanja za rabina' prati potragu jedne žene za identitetom, smislom i pravdom, a 'Samo sam htio biti netko' vraća nas u sedamdesete u život Anite Bryant koja je djelomično zaslužna za pravo na vlastitu vjeroispovijest i, igrom slučaja, prava homoseksualaca. 'Tmina dana' kolaž je je crno-bijelih snimki popraćenih diskretnom filmskom glazbom i glasom izvan kadra dok 'Vlak D' govori o starcu koji razmišlja o svom životu i kako je samo brzo protekao.

U 20 sati u dvorani broj dva na rasporedu ZagrebDoxa je film 'Tvrđava' iz regionalne konkurencije. Nakon napada na New York na zračnim putovanjima znatno je pojačana kontrola, što je rezultiralo mnogo strožim provjerama ljudi, dokumenata i prtljage. Pozorna kamera redateljsko-snimateljskog dvojca Martine Parenti i Massima D’Anolfija bilježi dramatičnost tih pojačanih mjera.

U sklopu programa Kontroverzni Dox u 22 sata u dvorani četiri bit će prikazan film 'Samostvoreni' engleske konceptualne umjetnice Gillian Wearing, koja je odabrala sedam pojedinaca za sociološki i psihološki eksperiment. Svi oni, naime, morali su se suočiti sa sobom i percepcijom koju o njima imaju drugi.

Petak na ZagrebDoxu završava projekcijama u 23 sata: film 'Mjesto moje malo' iz međunarodne konkurencije autorice Tatiane Huezo prati nevjerojatnu priču o Cinqueri, mjestu u San Salvadoru koje je tijekom 12-godišnjega građanskog rata doživjelo strašnu sudbinu: uništeno je ratnim razaranjima, a većina stanovnika je poginula. No pokazujući dirljivu ljubav prema životu, preživjeli su se po završetku rata vratili u grad, ponovo sagradili kuće i nastavili živjeti. Tako su uskrsnuli svoj skoro mrtvi grad. U svojem prvom cjelovečernjem dokumentarcu Tatiana Huezo prati nevjerojatnu priču o Cinqueri.

Popratna događanja u petak uključuju radionicu MEDIA deska koja će se održati u 12 sati u Festivalskom centru. Aktivnosti MEDIA deska u Hrvatskoj bitni su instrumenti naobrazbe, informiranja i umrežavanja hrvatskih filmskih profesionalaca. Organiziranjem radionice čiji će naglasak biti na natječajnim prijavnicama za televizijsko prikazivanje te i2i Audio-visual za razvoj projekata nastojat će se upoznati sve zainteresirane s mehanizmima financiranja i strategijama prilikom ispunjavanja određenih prijavnica.

U 17 sati pak u Festivalskom centru održat će se predstavljanje Danske filmske škole. Danska filmska škola osnovana je 1966. godine. Pod pokroviteljstvom je danskog ministarstva kulture kao umjetnička škola i od svog osnutka na jednom od svoja četiri odjela, Odjelu za televiziju, odgaja generacije vrsnih, svjetski prepoznatih dokumentarista. Detaljnije informacije o istoj svi posjetitelji saznat će od predstojnika Odjela za televiziju Arnea Broa i redatelja i nastavnika škole Torbena Simonsena, ujedno člana mladog žirija ZagrebDoxa.

FAMILY MEALS trailer from Hulahop on Vimeo.

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...