Navigation Content

OD 27. 02. DO 03. 03.

Evo što nas još čeka na 8. ZgDoxu

Osim vrhunskih dokumentaraca poput onog o Sari Palin, koji se bavi ljudskom glupošću, Zagreb Dox prepun je bogatog popratnog sadržaja

Foto: promo/

PROMOCIJA DVD-A S FILMOVIMA KRSTE PAPIĆA

Ponedjeljak, 27.02., 17.00 h / Festivalski centar
Prvo izdanje u kolekciji DVD-a ZagrebDox – predsjednici žirija
ZagrebDox počinje objavljivati DVD-ove predsjednika žirija festivala kako bi cjelovito predstavio povijesnu dokumentarističku scenu. Filmove je odabrao prof. dr. Hrvoje Turković u programu ‘Dokumentaristička kresta, uži izbor hrvatskog dokumentarizma 60-ih i 70-ih godina’ prikazanom na prvom ZagrebDoxu 2005. godine. Svi filmovi na DVD-u producirani su u Studiju za dokumentarni film Zagreb filma, a u potpunosti su restaurirani 2011. godine. U centru stvaralaštva Krste Papića gotovo se uvijek nalazi odnos pojedinca i društvenih prilika koje ga oblikuju, čime je stvorio jedan od najangažiranijih opusa u hrvatskoj kinematografiji. Stoga nimalo ne čudi Papićev interes za dokumentarni film u kojemu još više do izražaja dolazi njegova aktualnost, kritičnost, životnost likova i situacija koje opisuje. Oslanjajući se na metode cinéma véritéa, Papić zastupa tzv. 'malog' obespravljenog čovjeka, posebno se zauzimajući za 'gastarbajtere'. Njegov dokumentarizam, jasno definiran autohtonim ljudima i pojavama prostora u kojem živi, s lakoćom nadilazi kulturne i jezične barijere i postaje neprijeporna vrijednost europske i svjetske kinematografije.
SONY PROIZVODI ZA 35MM FILMSKU PRODUKCIJU
Utorak, 28.02.2012. 12.00 – 13.30, dvorana 5, Predavačica: Anna Doublet, SONY
SONY, jedan od vodećih proizvođača profesionalne opreme za audio, video i filmsku proizvodnju predstavit će svoju proizvodnu liniju za filmsku produkciju. Osim već dobro poznatoga kamkordera PMW-F3, premijerno predstavljenog tijekom prošlogodišnjeg ZagrebDoxa, na prezentaciji će biti prezentiran ulazni model NEX-FS100 i nova kamera sa slikovnim senzorom CMOS razlučivosti 8k, F65. Ovaj vrhunski model već je u prodaji, a prvi primjerci isporučeni su najpoznatijim holivudskim i europskim filmskim kućama početkom ove godine.

FADE IN – RAZGOVOR O AKTIVISTIČKOM DOKUMENTARCU I PREDSTAVLJANJE KNJIGE O 'DIREKTU'

Utorak, 28. 2. 2012, 17:00, Festivalski centar
Moderira: Diana Nenadić, selektorica retrospektive FADE IN-a

U nepunih dvanaest godina postojanja u produkciji FADE IN-a snimljeno je tridesetak autorskih (dokumentarnih, animiranih i eksperimentalnih) filmova, nekoliko dokumentarnih serijala, deseci namjenskih i edukativnih filmova te više od 800 reportaža. Uz retrospektivu filmova nastalih u produkciji FADE IN-a razgovarat ćemo o aktivističkom dokumentarcu i predstaviti knjigu o 'Direktu', serijalu rađenom za Hrvatsku televiziju koji je postao zaštitni znak FADE IN-a.

KOFFIE VERKEERD S ALLY DERKS

Srijeda, 29. 2. 2012, 12:00, Festivalski centar

Ally Derks osnivačica je Međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Amsterdamu (IDFA) i njegova direktorica od 1989. godine. Dobila je nekoliko nagrada za svoj doprinos na polju dokumentaristike, uključujući i nagradu za životno djelo na festivalu DocAviv u Tel Avivu 2007, IJ Prijs grada Amsterdama, nagradu PricewaterhouseCoopers (2008) i Doc Mogul na Hot Docsu 2011. Tijekom kratkog boravka u Zagrebu pružit će nam uvid u proces selekcije na IDFA-i, a reći će nam nešto i o promjenama do kojih je došlo u dokumentarnom filmu nakon osnivanja IDFA-e.

BALTIČKI DOX

Srijeda, 29. 2. 2012, 17:00, Festivalski centar
Moderira: Tue Steen Müller, selektor retrospektive baltičkog dokumentarca

Razgovor o financiranju i plasmanu dokumentarnih filmova u Estoniji, Latviji, Litvi i Hrvatskoj ZagrebDox organizira u suradnji s MEDIA deskom Estonije, Nacionalnim filmskim centrom Latvije i MEDIA deskom Hrvatske. U razmjeni znanja i ideja sudjelovat će Ilze Gailite Holmberg, direktorica Nacionalnog filmskog centra Latvije, Marje Jurtshenko, urednica programa na estonskoj televiziji ETV2, litvanski dokumentarist Audrius Stonys, čiji su filmovi uvršteni u ovogodišnji program ZagrebDoxa, Martina Petrović, voditeljica ureda MEDIA deska Hrvatske, producent Siniša Juričić, član upravnog odbora Hrvatske udruge producenata, Hrvoje Hribar, ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra te direktor ZagrebDoxa i Factuma, Nenad Puhovski.


PITCHING FORUM

Četvrtak, 1. 3. 2012, 10:00, Movieplex, dvorana 2
Moderiraju: Leena Pasanen i Stefano Tealdi, voditelji radionice za razvoj projekata ZagrebDox Pro

Dvanaest dokumentarnih filmova u različitim fazama razvoja stiže iz osam zemalja predstaviti se panelu televizijskih urednika, predstavnika filmskih centara i distributera. Pitching forum otvoren je za javnost i publici omogućava jedinstveni uvid u budućnost festivalskog i televizijskog dokumentarnog programa. Službeni jezik pitching foruma je engleski.


RADIONICA MEDIA DESKA

Petak, 2. 3. 2012, 12:00, Festivalski centar
Vodi: Martina Petrović, voditeljica ureda MEDIA deska Hrvatske

Aktivnosti MEDIA deska u Hrvatskoj bitni su instrumenti naobrazbe, informiranja i umrežavanja hrvatskih filmskih profesionalaca. Organiziranjem radionice čiji će naglasak biti na natječajnim prijavnicama za televizijsko prikazivanje te i2i Audiovisual za razvoj projekata nastojat će upoznati sve zainteresirane s mehanizmima financiranja i strategijama prilikom ispunjavanja određenih prijavnica.


PREDSTAVALJANJE DANSKE FILMSKE ŠKOLE


Petak, 2. 3. 2012, 17:00, Festivalski centar
Predstavljaju: Arne Bro, selektor retrospektive Danske filmske škole i Torben Simonsen, član mladog žirija ZagrebDoxa

Danska filmska škola osnovana je 1966. godine. Pod pokroviteljstvom je danskog ministarstva kulture kao umjetnička škola i od svog osnutka na jednom od svoja četiri odjela, Odjelu za televiziju, odgaja generacije vrsnih, svjetski prepoznatih dokumentarista. Uz retrospektivu Danske filmske škole u programu ZagrebDoxa na predstavljanju ćemo čuti više o njezinim posebnostima od predstojnika Odjela za televiziju Arnea Broa i redatelja i nastavnika škole Torbena Simonsena.


MASTERCLASS JAYA ROSENBLATTA

Subota, 3. 3. 2012, 12:00, Festivalski centar

Jay Rosenblatt karijeru je počeo kao psihoterapeut u New Yorku, a sredinom 1980-ih preselio se u San Francisco i počeo se baviti filmom. Njegovi poetični filmovi nastali pretežno iz arhivskog materijala bez iznimke impresioniraju gledatelje. Autor više od dvadeset i pet filmova, dobitnik više od stotinu nagrada, predavač na fakultetima poput Stanforda ili sveučilišta u San Franciscu te na umjetničkom institutu u San Franciscu svoje će iskustvo podijeliti sa zagrebačkom publikom.

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...