Navigation Content

KONZERVATIVNA NAGRADA

Tko zapravo odlučuje o Oscarima?

Tko odlučuje o Oscaru brižljivo je čuvana tajna. Novinari su istražili sastav i strukturu mnogoljudnog članstva Akademije i došli do objašnjenja zašto je Oscar tako konzervativna nagrada

Foto: Reuters/

Nedjeljna noć okončat će tjedne i mjesece napetosti u Hollywoodu: znat će se tko je pobijedio, kome ostaje zadovoljstvo da je bio nominiran, znat će se kome su otišli Oscari. I dok neizvjesnost još uvijek traje, odluka je, nema sumnje, već donesena. Jeste li se ikada pitali – kako se odlučuje kome ide pozlaćeni kipić?

Javno je poznato da odluku donose članovi Američke filmske akademije, zna se i da ih je na spisku 5 765, no točan spisak njihovih imena čuvana je tajna. Naravno, mnoštvo je špekulacija i nagađanja. Postoje čak i studije koje analiziraju statistički presjek biračkog tijela. I on nije na ponos Akademiji: smatra se da je čak 94 posto bijelih glasača, 77 posto muškaraca. Crnih članova je 2 posto, latinoamerikanaca čak i nešto manje. Prosjek godina – 62. Mlađi od pedeset čine oko 14 posto članstva.

Međutim, članovi akademije su prije svega stvarni filmski profesionalci. Više od polovine glumaca koji su u redovima ove prestižne institucije pojavilo se na ekranima u posljednje dvije godine. Neki od njih su najveća imena industrije zabave – Tom Hanks, Meryl Streep, Steven Spielberg. No, kako je članstvo doživotno, nemali broj glasača nije radilo godinama i desetljećima. Neki od njih davno su otišli iz filmske industrije, pa tako ima i bizarnih primjera da jedna opatica i vlasnik knjižare u biračkoj mašineriji vrijede jednako kao Julia Roberts ili George Clooney.

Da bi utvrdili točan profil Akademije, novinari Los Angeles Timesa upustili su se u veliko istraživanje u kojem su razgovarali s tisućama akademijinih članova ili njihovih predstavnika. Smatraju da su doprli do 89 posto birača, točnije – oko 5100 članova. I oni su došli do rezultata da su neki od petnaest ogranaka akademije sastavljeni isključivo od bijelih muškaraca (jer akademija je podijeljena na cehovske sektore pojedinih zanimanja unutar filmske industrije). Izuzetak su glumci, među kojima je 88 posto bijelih. No među scenaristima, ne-bijelaca gotovo da i nema.

Vodstvo akademije, uključujući predsjednika Toma Sheraka, uviđa potrebu da se u članstvo unese više različitosti, no to su promjene koje su vrlo spore: najprije, sam filmski svijet nije u sebi pretjerano raznolik. S druge strane, zbog prevelikog broja članova, u posljednjih deset godina limitiran je prijem novih članova, pa je teško napraviti strukturne promjene.
'U potpunosti razumijemo da nešto moramo popraviti', kaže Phil Alden Robinson, dugogodišnji 'guverner' iz sektora scenarista. 'ali počeli smo borbu s jednom vezanom rukom. Ako cijela kinematografija ne pravi ozbiljnije pomake kako bi se otvorila različitostima, teško je očekivati da mi možemo biti bolji od okruženja'.

Analiza sastava američke filmske industrije doista pokazuju da članstvo Akademije zrcali 'stanje na terenu'. Među scenaristima 19 posto je žena, producentica je 17 posto a redateljica 9 posto.
’Jesu li igrani filmovi uglavnom proizvod bijelih muškaraca? Nažalost, odgovor je potvrdan', komentira Alexander Payne, redatelj višestruko nominiranog filma 'Nasljednici'.
No, ima i mjerodavnih mišljenja koji u ovakvom sastavu ne vide problem – bivši predsjednik Akademije Frank Pierson, koji je i sam dobio Oscara za scenarij filma 'Pasje popodne' (1976), kaže da su profesionalne zasluge glavni kriterij članstva.

'Ne vidim ni jedan razlog zašto bi struktura Akademije trebala odgovarati demografiji Amerike. Tome služi nagrada publike. Mi predstavljamo filmske profesionalce, a ako oni ne oslikavaju opću raznolikost nacije – neka bude tako.'

'Ako u zemlji živi 12 posto crnih, neka tako bude i u Akademiji, zašto ne' suprotnog je mišljenja Denzel Washingoton, jedan od malobrojnih crnih dobitnika najprestižnije filmske nagrade. Jer u 83 godina povijesti nagrade, samo 4 posto glumačkih nagrada otišlo je u ruke Afroamerikanaca. A samo jedna žena dobila je redateljskog Oscara - Kathryn Bigelow za film 'Narednik James'.
Prošle godine dodjela je upriličena bez ijednoga crnoga glumca u ulozi prezentera. Oglasio se najzaposleniji holivudski glumac Samuel L. Jackson pismom magazinu Times: 'Očito je da u cijelom Hollywoodu nema crnoga glumca koji bi bio kadra čitati blesimetar'.

I dob glasača neki vide kao problem. Producenti filma 'Društvena mreža' smatraju da je njihova priča o facebooku prošle godine izgubila utrku s 'Kraljevim govorom' upravo zato što su se stariji Akademijini glasači teško vezali za film rađen za Internet-generaciju. Jednako tako, vjeruje se da bi ove godine film Stephena Daldryja 'Ekstremno glasno i vrlo blizu' lako mogao pobijediti, jer je prije svega namijenjen sredovječnim muškarcima.


Ni ova godina, očito je, neće donijeti promjenu: svi nominirani redatelji i producenti bijeli su muškarci. U kategoriji epizodne ženske uloge pojavljuje se jedna obojena glumica: Octavia Spencer iz filma 'Kućne pomoćnice'.

Akademija je osnovana 1927. s ciljem da unaprijedi razvoj filmske industrije. Nagrada Oscar prvi puta je dodijeljena 1929. Počeci su bili skromni i idealistični, a danas je slika posve druga. Akademija sama posjeduje imetak koji se mjeri u stotinama milijuna dolara, a broj članova neprekidno je rastao - posebice između 1990. i 2000., kada je povećana za 800 novih članova. Upravo zbog te eksplozije članstva, od 2004. godine prijem novih članova ograničen je na najviše 30 godišnje. I tri su načina da postanete kandidat za članstvo: ako dobijete nominaciju za nagradu; preporuku i poziv dva ugledna člana pojedinog sektora; ili ako kandidaturu odobri Odbor za članstvo.
Glumci, na primjer, moraju imati 3 zapažene uloge da bi došli u obzir za članstvo, a producentima treba dva samostalno producirana filma. Takvi kriteriji favoriziraju ljude s više iskustva.
'Ako Akademija neprekidno stari, to je zato što vam treba pet godina vrhunskog iskustva da biste uopće došli u obzir', objašnjava Joe Letteri, četverostruki Oscarovac u kategoriji vizualnih efekata.

Sporo i oprezno, ali posljednjih godina središnja američka filmska institucija ipak čini svjesne napore da se prilagodi vremenu globalizacije. Prije tri godine, u članstvo je pozvan Indijac Resul Pookutty, koji je dobio Oscara za tonski miks filma 'Milijunaš s ulice'. Zahvaljujući fantastičnoj profesionalnoj razini obavljenog posla, ali i emotivnom govoru na dodjeli nagrade, akademijin odbor odlučio je uputiti mu poziv za članstvo.
'Kad sam dobio pozivno pismo, doslovno sam vrištao u studiju', priča Pookutty, koji živi i radi u Indiji. 'To je značilo više od časti. Činilo mi se to kao priznanje svim mojim kolegama u Indiji.'

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...