Navigation Content

SVI U KINO!

10 ZgDox dokumentaraca koje ne smijete propustiti

Sjajnih dokumentarnih filmova u programu ZagrebDoxa ima uistinu mnogo, ali ako nemate vremena za pogledati više od njih deset, evo kojih deset možete odabrati iz kataloga

Foto: Zagrebdox/ NAJVEĆI FILM IKAD PRODAN
Ako mislite da je neukroćeni kapitalizam požderao društvo i kulturu postkomunističkih zemalja poput Hrvatske, zamislite samo kako je Amerikancima, koji bez zurenja u reklame više ne mogu sjediti ni u školskim klupama. Što učiniti da se stvari promijene? Pa, nismo sigurni da itko ima savršeni odgovor, ali pravi čovjek za podsjećanje na potrebu promjene inovativnim i duhovitim metodama svakako je Morgan Spurlock, aktivist i redatelj koji je preživio prežderavanje McDonaldsom i lov na Bin Ladena pa je sad otvorio novi front, napadajući oglašavanje u industriji zabave na uistinu jedinstven način: razotkrivajući problem postajući dijelom istog tog problema. Spurlock je tako snimio dokumentarac o marketingu koji je i sam kompilacija oglasa, podsjećajući na apsurd i kolateralnu štetu tiranije tržišne ekonomije; film koji je u isto vrijeme strašno zabavan i dražesno pametan.ZAVJERA OKO ŽARULJE
Ako ste se ikada pitali zašto svake godine morate kupovati novi mobitel, zašto se savršeno zdravi kompjuter tako brzo pokvario ili zašto žarulje proizvedene prije stotinu godina i dalje gore, dok ove novije mijenjate češće nego donje rublje, ovaj će vam dokumentarni film dati odgovore – još jedno razotkrivanje zakulisnih igara suvremenoga gospodarskog sustava s kojima su upoznati svi 'igrači', ali ne i obični korisnici kojima je pojam 'planiranog zastarijevanja' uglavnom posve nepoznat termin. Ali termin se ne veže uz teoriju, već uz praksu biznisa koji od 1920-ih godina namjerno štanca proizvode koji su 'programirani' za brzo bacanje, jer bi njihova dugovječnost usporila prvi, sveti zakon kapitalizma: konstantnu proizvodnju i potrošnju te nezaustavljivi rast. Film koji će obrazovati svakoga tko je barem jednom u životu ušao u trgovinu – dakle, sve vas.

SARAH PALIN – ITEKAKO!
Nakon što je istraživao smrt Kurta Cobaina, otkrivao lanac elitne holivudske prostitucije i gurao nos u opasne mafijaške poslove poput ubojstva Biggieja i Tupaca, živa legenda engleske dokumentarne scene Nick Broomfield ponovo putuje u SAD, ovog puta ne kako bi otkrivao kriminal, već kako bi istraživao doseg ljudske gluposti. A ona je ovog puta utjelovljena u liku i djelu Sare Palin, koja je dio svojeg lika i djela već posudila za reality show, no sad opet otvara vrata kamerama koje zure u njezinu privatnost. Upoznajte pravu Saru Palin, što god i tko god ona zapravo bila.TUĐMAN I MILOŠEVIĆ – DOGOVORENI RAT?
Dvadeset godina kasnije, tabui se otapaju, opasni igrači umiru, a neki novi istraživači naoružani uskim češljem za pregledavanje svakog vlakna postjugoslovenskih ratova i prljavštine postkomunističkog političkog kaosa kreću u misije pronalazaka odgovora na mnoga pitanja koja su još od devedesetih mučila žrtve s obje strane barikade. Ovaj dokumentarac samo je dio iznimno bogate ponude regionalnih političkih dokumentaraca koji su se u zadnjih nekoliko godina bavili istinom o političkim pozadinama ratnog sukoba, testirajući tezu po kojoj je rat bio dogovoren između lidera dva naroda – na temelju činjenice da su se dotični sastajali čak 48 puta dok su se njihovi glasači ubijali. Nema sumnje da će ovo biti jedan od popularnijih naslova iz programa Kontroverzni Dox.

SPILJA ZABORAVLJENIH SNOVA
Istina jest da je ovo daleko od najboljih dokumentarnih uradaka velikog Wernera Herzoga. Očito je da je Majstor Doxa dobio priliku snimiti nešto što nitko prije njega nije (a vjerojatno neće niti ikada poslije) te da je na temelju tog materijala morao izgraditi dugometražni film, iako bi prirodniji format bio maksimalno rastegnut na nekih tridesetak minuta. Svejedno, 'Spilja zaboravljenih snova' ne smije se propustiti, obzirom da će biti prikazan u 3D-u te da je riječ o fantastičnim snimkama 20.000 godina starih ljudskih slika na kamenju francuske spilje Chauvet, jedne od najvećih arheoloških atrakcija na svijetu, odsječene od očiju bilo koga tko ne pripada maloj skupini odabranih znanstvenika. Herzog je dobio priliku dokumentirati povijest kreativnog izražavanja naše vrste, a potom snimke rastegnuo u za njega tipičnu zbirku umirujućeg filozofskog voiceovera i popratnih intervjua s bizarnim osobama.

USPAVANKA U PHNOM PENHU
Poput festivalske igrane drame, ali bez scenarija i glumaca – poljski redatelj Pawel Kloc u Kambodži je pronašao savršene likove za svoj film, no kako su likovi stvarni ljudi, a film je zapravo dokumentarac, prihvatio je rizik koji se vrlo lako mogao ispuhati u uvjetima nekontrolirane realnosti. Srećom, materijal je bio i više nego zanimljiv, a talent za kamerom dovoljno uporan pa je konačan rezultat karakterna drama upakirana u potresnu dokumentarnu formu, emocionalno putovanje kroz dokument disfunkcionalne romanse između kambodžanske alkoholičarke i njezinog partnera Izraelca, uronjene u polusvijet droge, kriminala i prostitucije.


ABENDLAND
Kad zatvorimo oči, privremeno ili zauvijek, nismo zaustavili život. A gradovi, kao zasebni organizmi, ne zaustavljaju svoj krvotok ni noću. Ništa nije drugačije ni s europskim gradovima, kojima je austrijski redatelj Nikolaus Geyrhalter posvetio ovu 'filmsku poemu', eksperimentalni dokumentarni film i kompilaciju vinjeta o noćnom životu kontinenta. Meditacija koja otvara vrata informacijama na suptilan, opuštajući način, pretvarajući gledatelja u svjesnog voajera i sudionika u društvenom, političkom i kulturnom životu našega kontinenta.

ZBOGOM, AFRIKA
Ove godine, organizatori ZagrebDoxa hrabro su odabrali predstavljanje nekoliko ranijih naslova iz nevjerojatno bogate ponude mondo filmova, šokumentaraca i pseudoantropoloških dokumentarnih uradaka koji su vladali kinima šezdesetih, sedamdesetih i dijelom osamdesetih, donoseći u kino dvorane zabavne i nerijetko uznemirujuće svjetske bizarnosti, bile one prave ili inscenirane za kamere. Jedan od ozloglašenijih mondo filmova jest upravo 'Zbogom, Afrika', uradak pionira žanra Jacopettija i Prosperija ('Pasji život') koji bilježi afričku postkolonijalnu eru, uključujući ratove i ratne zločine. Jacopetti se zbog jedne scene egzekucije čak našao na sudu, optužen (ali i oslobođen) da je organizirao ubojstvo samo da bi ga mogao snimiti. Danas, 46 godina kasnije, 'Zbogom, Afrika' ostaje neprocjenjivim dokumentom jedne davne, proto-eksploatacijske ere.

AMBASADOR
Koristeći se klasičnim gonzo metodama bezglavog uskakanja u situacije koje bi valjalo dokumentirati, danski novinar i redatelj Mads Brügger već se proslavio s 'Crvenom kapelicom', dokumentarcem o Sjevernoj Koreji u kojem je, doduše, riskirao ne samo svoju, već i glavu svojih mladih suradnika. Ovog puta, svoje 'izvedbeno novinarstvo' provodi posve u prvom licu, na novom kontinentu i vođen novom misijom – uskočivši u ulogu 'zagonetnog i dekadentnog bijelog diplomata' doputovao je u Afriku, gdje pokreće tvornicu šibica i ganja rudnike dijamanata, pokušavajući aktivističkom tragikomedijom pokazati sve strane bizarnog svijeta afričke diplomacije.

NAČELNIK PROVODADŽIJA
Svaka zajednica koja nailazi na probleme s natalitetom, problem starenja stanovništva pokušava riješiti svojim metodama – katkada, dogode se Ante Baković i histerična HDZ-ova duhovna obnova koja poziva na razmnožavanje bez racionalnog promišljanja, a katkad, kao u primjeru slovačkog sela Zemplínské Hámre, stvari u svoje ruke uzimaju načelnici i generali u mirovini. Poput glavnog junaka ovog dokumentarnog filma, načelnika sela koji čini sve što je u njegovoj moći kako bi pospajao samce u tridesetima te spriječio umiranje populacije. A kad novčani poticaji i govori ne pomažu, osuđen je na posljednju nadu. Koju? Provjerite u ovogodišnjem programu Happy Dox, koji već samim nazivom garantira smijeh.


Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...